Gyógynövényből is megárt a sok?

Szerző: Kalmár Lalita
Az utóbbi évtizedekben a gyógynövények használata reneszánszát éli. Évről évre újabb és újabb trendek és növények hódítanak, mint például a fokhagyma, a gyömbér, a csalán vagy a kurkuma. Dr. Ekésné dr. Kretovics Júliával alkalmazásukról és hatóanyagaikról beszélgettünk.
Megállja helyét az az elképzelés, hogy gyógynövényekkel a legtöbb esetben kiválthatók a gyógyszerek?

Elhibázott dolog volna ezt állítani, de vitathatatlan, hogy kitűnő eredményeket lehet elérni a használatukkal. Vannak azonban olyan kémiai anyagok, készítmények, amelyek növényekkel nem pótolhatók.

A legnépszerűbb gyógynövények között találjuk a fokhagymát, a csalánt, a gyömbért és a kurkumát. Ezek milyen jótékony hatásokkal bírnak?

F o k h a g y m a

Antibakteriális és gombaellenes hatását 1858-ban Louis Pasteur határozta meg. 1920-ban izolálták hatóanyagait, az alliint, majd az allicint. Ezen kívül tartalmaz még szénhidrátot, fehérjét, ásványi anyagokat és több vitamint (A, B, C, E), aminek köszönhetően erős antioxidáns hatása van. Fogyasztásával csökkenthető a vérnyomás, növelhető az erek rugalmassága.
Ugyanakkor a magas vérnyomás kezelésénél a fokhagyma önmagában nem elegendő, csak kiegészítő kezelésként alkalmazható. A fokhagyma segít az érelmeszesedés megelőzésében is, emellett náthás megbetegedések esetén is kiváló.
Mivel a gerezd felaprításával képződik az alliicin nevű hatóanyag, nem célszerű rágás nélkül lenyelni. Az allicin a tüdőn és a bőrön keresztül választódik ki, a fokhagymaszag érezhető lesz a leheleten, illetve a bőrön is. Szagmentesítésre alkalmas a petrezselyem, a fahéj, a szegfűszeg vagy a vörösbor. Fontos megjegyezni, hogy külsőleg sebek kezelésére, fertőtlenítésére, belsőleg paraziták, bélférgek ellen is alkalmazható. Terhesek, vérhígítót szedők ne használják!

C s a l á n

Nemcsak fájdalomcsillapító, immunrendszer- erősítő (vas-, szelén-, karotinoid-, C-vitamintartalma miatt), de húgyúti fertőzések, allergia, illetve premenstruációs görcsök esetén is jól alkalmazható. Teáját belsőleg és borogatásként is alkalmazzák reumatikus, köszvényes fájdalom csökkentésére. Vénás fájdalmak, sérülés okozta duzzanat, illetve aranyér kezelésére ülőfürdőként javasolt. Vértisztító hatása miatt tisztítókúrákhoz ajánlott.
Fokozza a vese működését, így vesekő-, hólyagkőképződésre hajlamos betegek megelőzés céljából fogyaszthatják. Tisztító hatása érezhető gyomor- és bélhurut esetén is. Ajánlott mennyiség 3-5 csésze (1,5 dl), ezt ne lépjük túl!
Nem alkalmazható szívelégtelenségben szenvedő betegeknél ödéma eltávolítására, terheseknél pedig méhösszehúzódást okozhat. Diabéteszben, alacsony, illetve magas vérnyomásban szenvedők szintén kerüljék alkalmazását.

K u r k u m a

Elsősorban ízületi problémák, gyulladások, mozgásszervi panaszok kezelésére ajánlják. A különféle termékekben lévő kurkuma hatóanyagtartalma nagyon változó. Délkelet-Ázsia trópusi, szubtrópusi vidékein termesztik, a fűszert a sárga belsejű gyökérzetből állítják elő. A gyökeret, szárat megszárítják, aprítják, sajtolják, szárítják, majd porrá őrlik.
A távol-keleti gyógyászatban a faggyúmirigy működésének szabályozására használták. Fokozza a kollagéntermelést, így a bőr külsőleg, belsőleg egyaránt fiatalítható vele. Csökkenti a vér koleszterinszintjét, trigliceridszintjét, serkenti a zsíranyagcserét. Indiában lázcsillapításra, méregtelenítésre, bélgörcsök kezelésére alkalmazzák, emellett segít a májbetegségben szenvedőknek is. Ígéretes „rákgyógyszer”, mivel erősíti az immunrendszert, és aktiválja a fehérvérsejteket.
Terápiás koncentrációk a következők: koleszterinszintet jelentősen csökkenti a naponta 500 milligrammnyi mennyiség fogyasztása. Rákellenes hatást 1,8–10-25 g/nap elfogyasztásánál tapasztaltak. Kismamák nem használhatják.

G y ö m b é r

Távol-Keleten 5000 éve használják főzésre, gyógyításra. Hatóanyagai a héj alatt találhatók (illóolajok, vitaminok: B1, B2, B3, B6, B9, C, ásványi anyagok), így nem célszerű meghámozni a gyökeret.
Csökkenti a gázképződést a belekben, enyhíti a menstruációs panaszokat, étvágygerjesztő hatású, csökkenti a hányingert és helyreállítja a gyomor pH-értékét. Ízületi gyulladáscsökkentő, redukálja a reuma kialakulásának esélyét. Magas antioxidáns-tartalma miatt erősíti az immunrendszert, csökkentve ezzel az influenza és a nátha kialakulásának esélyét. Napi három csésze tea elfogyasztása javasolt.

Lehet a gyógynövényekből túl sokat fogyasztani?


A szélsőséges alkalmazásoktól mindenképpen óvakodjunk. A különböző formák (tea, tabletta, kivonatok stb.) más tulajdonságokat is hordozhatnak. A „gyárilag” előállított termékeknél bízhatunk abban, hogy ténylegesen tartalmazzák a megfelelő minőségű és mennyiségű hatóanyagot.

Milyen szempontokat érdemes figyelembe vennünk, mielőtt elkezdenénk kúraszerűen fogyasztani valamilyen gyógynövényt?

Mielőtt bármibe is belekezdenénk, a legfontosabb dolog, hogy tájékozódjunk a forgalomban lévő termékekről, illetve magáról a gyógynövényről. Hasonlítsuk össze a lehetséges formákat és összetételeket, figyelembe véve az előírt alkalmazási feltételeket, az esetleges teakészítés módjait, vagy tabletta, kapszula összetételét, szedési gyakoriságát. Ne szégyelljük megkérdezni patikusunkat!

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!