„Kovászember”

2015. 03. 24.
|
Chemez Farkas a népművészet ifjú mestere. Találkozhatunk vele a Mesterségek Ünnepén, ahol szaru-, csont- és fafaragásait árulja, vagy csíksomlyói zarándoklatai során Budapesttől Erdélyig akár a legkisebb falvakban, ahová lovával betér. 2012-ben két barátjával ellovagolt Kazahsztánba, idén – szintén lóháton – a Kárpát-medence megkerülését tervezi. Nem lepett meg, amikor megtudtam: korabeli betyárruhában utazik. Illik hozzá. Faragni nagyapja tanította, aki ma is példaképe. Elméleti tudását a pécsi néprajz szakon szerezte.
Lovagolni is a nagyapádtól tanultál?

Nem, neki nem lehettek lovai. A szocializmusban, a kolhozosítás idején a lovakat erőszakkal elvették az emberektől, és nagyrészt levágták. Nálunk a ló a nacionalizmus és urizálás szimbóluma lett, szabályosan üldözték. Bencze István lovas hagyományőrző barátom (egyébként fogorvos-szájsebész) tanított meg lovagolni 28 éves koromban. Ő hívott el a kazahsztáni lovas túrára is, engem és Béres Sándort, akivel együtt tanultam Pécsen.

Miért megy valaki ma Magyarországról lóháton bárhová – és miért pont Kazahsztánba?

István húsz éve jár ki. Az Emberek aranyban című régészeti kiállítást is az ő kapcsolatai segítségével hozták Magyarországra – talán láttad. A 2009-es kazah útjáról lóval jött vissza, ennek befejező szakaszán már én is részt vettem. Amikor 2012-ben szervezni kezdte a lovas túrát Kazahsztánba és vissza, tudtam, hogy ott a helyem. A feleségem azt mondta, ha elmegyek rá, vége a házasságunknak. El is váltunk. Szó szerint nem egyfelé vezetett az utunk. Én 2010-ben már megjártam Csíksomlyót lóval, sejtettem, mire vállalkozom, és semmiképp nem hagytam volna ki ezt az élményt.
Ha lóval utazol, egy nap alatt heteket élsz, egy év alatt évtizedeket. Annyi minden történik. Tudom, a kábítószeresek is ilyeneket mondanak, de nem mindegy, mi vált ki egy állapotot. Ez nem elmúlik és rombol, hanem megmarad és épít. Mintha becsatlakoznánk egy ősidők óta létező eseményáramba.

A kizökkent időt toljátok helyre? Visszatértek az emberi léptékhez?

Így van. És olyasminek a cselekvő részesei lehetünk, ami tiszteletet vált ki az emberekből. Ha léteznek halhatatlanok (hősök, szentek) – én úgy éreztem kint, hogy igen –, ők is jó szemmel néznek ránk. Ettől a lelkiismeretünk zöld utat kap, és amit teszünk, szabadságélménnyé válik.
Bezárom magam egy tevékenységbe, de közben megnyílok az igazi szabadságnak. Minden jelen van a világban valódi és álértelmében. A szexuális szabadosságnak sincs köze a szabadsághoz, ahogy emberek hitének a kigúnyolása sem sajtószabadság (ld. Franciaország). Ezek félreértelmezések. A szabadság csak akkor lehetséges, ha összhangban vagyunk valami nálunk többel. Mindennap történetet írunk azzal, ahogy és amiért részt veszünk eseményekben. Ez sokszor unalmas vagy rút, de néha nagyon szép. Én szép történetek nyomait keresem, ezekbe szeretnék bekapcsolódni, mert velük az örökidejűség is megérint. Ami a művészeknek az ihlet, a szenteknek extázis, az igazi utazónak, főleg a zarándoknak az átszellemültség. A kazah utat – csíksomlyói útjainkkal ellentétben – nem zarándoklatnak terveztük, de tiszteletadás is lett. Sok sírhoz ellátogattunk, ahogy a kazahok teszik, akik rendre felkeresik a batírok sírját.

Forrás: Csíksomlyói Lovas Zarándoklat
Kik azok a batírok?

A batír vezér, olykor költő is. Minden ősi kultúrában zenekísérettel adták elő a verseket, a kazahoknál ez máig él. Az egész értelmiség a költők köré szerveződött. Egy Szulejmanov nevű költő és az általa szervezett mozgalom tudta például a kazahsztáni szovjet atomrobbantásokat megállítani. Nekik ma is fontosak a hőseik, annyira, hogy még mindig írnak róluk dalokat. Az oroszok a kommunista időkben is tudták, hogy a kazahok inkább meghalnak, de nem fogadnak el vezetőt csak a régi nemesi családok közül. Sztálin kivégeztette a kazah értelmiséget, de ezt a gyakorlatot mégsem sikerült megtörni. A kazahok a hőst akarják látni a világban. Minket is a batírokhoz hasonlítottak. És tudod, ez úgy működik, hogy akibe belelátnak egy erkölcsi pluszt, az meg is akar felelni ennek. Aki náluk a közösségért sokat tesz, idős korára „agszakál”-ként tisztelik.

Agg szakáll?

Pontosan. Egy életút vezethet el ehhez a címhez. Ezek a megbecsült öregek ott vannak a koncerteken, bárhol, helyük van, a jelenlétük tiszteletet parancsol, sőt, a fiataloknak is példaképek, megfelelő viselkedésre késztetnek.

Patriarchális társadalom?

Bizonyos értelemben igen, de nagyon becsülik a nőket. Rengeteg a női művész, tanár, iskolaigazgató és politikus is. A nőket védik, akik ezért bátran lehetnek nyíltak, mert senki nem fogja szexuális célzásnak tekinteni a kedvességüket. Nekünk azt mondták, ha nem veszekedős feleséget szeretnénk, kazah nőt vegyünk el. Direkt figyeltem, alárendeltek-e a nők, de nem: kiegyensúlyozottak, mert a helyükön érzik magukat.

Kazahsztán iszlám ország – ez mennyire meghatározó?

Belső-Ázsiában az iszlám megreformált, finom változata él. Kazahsztánban nincs csador, nem veszik túl szigorúan a vallást. Az iszlám a meglévő tengrista ősvallásra telepedett rá megőrizve számos elemét. Tengri (ld. tenger), a Végtelen tisztelete is megmaradt.

Ők mit gondolnak rólunk, magyarokról?

Kazahsztán ma is törzsekből épül fel. Van egy madjar nevű törzs, amelyről az orosz tudósok közt is elismert Kuskumbajev professzor írt könyvet, szerinte – szemben a magyar akadémiával – ez a törzs azok leszármazottaiból áll, akikhez Julianus barát kiment. Találkoztunk velük, ők hisznek a rokonságban. Az biztos, hogy a madjar törzs részt vett a kazah honfoglalásban, és számos szabadságmozgalom kiindulópontja volt a központjuk, Tor­gaj. Van egy mondás: „Ha valaki Torgajban leejt egy szál gyufát, lobban az ország.” Például egy XX. századi, Dulatov nevű madjar költő volt az oroszok elleni szabadságharc központi alakja is; Petőfi-verseket fordított, majd írt Petőfi stílusában, végül az oroszok kivégezték.

2012-ben mennyi időt töltöttetek Kazahsztánban?

Március 2-án Gödöllő mellől indultunk. Négy és fél hónapra terveztünk, benne két hajóúttal; maga a kint töltött idő két és fél hónapot tett ki. Nem volt még fű, ezért nagyon kellett a kísérőkocsi, vittük az abrakot. A Fekete-tengerig akartunk menni saját lovakkal, majd hajóval, de Galacból nem indultak hajók. El kellett mennünk Moldáviába. Ott derült ki, hogy felvizezték a kocsink gázolaját, leállt a motor, nem volt javítható. A lovainkat hazaküldtük már, és még nem volt érvényes a kazah vízumunk. Egy hetet dekkoltunk Odesszában, majd még kettőt a Krímben magyar segítséggel. Mikor beléphettünk Kazahsztánba, hirtelen minden gördülékennyé vált. Egy órán belül ott volt a polgármesteri hivatal, tejben-vajban fürösztöttek.
Náluk a bürokráciát a vezetők át tudják lépni, mert szavuk van. Nemzeti politizálás folyik, de nyitottak az idegenekre, és becsben tartják a kisebbségeiket. Az oroszok és az ukránok szeretnek ott élni. Van tévé, internet, mégis fontosabb, hogy összejárnak, énekelnek. Amikor vendégül láttak minket, sokszor alakult ki „énekpárbaj”: egy kazah dalra magyar népdallal válaszoltunk. A falu-megye-járáshatárokon is zenével fogadtak minket; sokszor a mi addigi utunkat is megénekelték benne. Új lovakat hoztak, fánkkal, erjesztett ló- és tevetejjel kínáltak. A lótej, a kumisz a boltokban is kapható, de a házi sokkal finomabb. Gyakran esett, márpedig az eső náluk azt jelenti, hogy Tengrinek különösen kedves a vendég. Hatalmas lakomákkal vártak minket. A főzőkultúrájuk gyökerei közösek a miénkkel: a pörkölt- és gulyásételek is megvannak, csak más a fűszerezésük.

Említetted a boltot. Az útjaitok során leszálltok a lóról, kikötitek egy bolt elé, és vesztek mondjuk kiflit meg szalámit?

Persze, de Kazahsztánban nem volt erre szükség. Sokszor már arra vágytunk, hogy lóra ülhessünk a sok evés után. Megvolt a napi távunk, de azt is a vendéglátóink találták ki, merre menjünk, hogy kikerüljük a sivatagot. Bencze Pisti kapcsolatai nagyon kellettek, a lovak váltását is ők működtették.

Milyen volt az ő lovaikon, egyáltalán, ismeretlen lovon ülni?

Ettől én is tartottam, de nem volt sok gondunk. Hetvennél több lovon ültünk fejenként az út során. Még lovasíjász-bemutatót is tartottunk. Remek lovaik vannak, magabiztos, nyugodt csődörök; nem törik meg, nem herélik ki őket. A fejüket fent tartják, ami Európában azt jelenti, a ló nincs belovagolva – ott nem. Csíksomlyóra a saját lovunkkal mentünk, az persze más volt: sokat gyalogoltunk, hogy kíméljük őket. De ott is gyakran előre tudtuk küldeni a csomagjainkat, hogy ne a ló cipelje. Úgy 40 km-t tettünk meg naponta.

Csíksomlyóra hányszor zarándokoltatok?

Kazahsztán felé is érintettük; de kétszer mentünk célzottan oda. Tavaly lett volna a harmadik alkalom, de sajnos baleset ért az első napon. Először 2010-ben a már említett két barátommal plusz Nagy Ferenc állatorvossal zarándokoltunk el. Gödöllőről indultunk, hogy ne kelljen átmennünk Budapesten. Anno volt infrastruktúra a lovak etetésére, pihentetésére, ma sztrádák vannak. Ha a nagy forgalom elől ki akarunk térni, kerülünk. Csíksomlyóra három-négy hét alatt érünk oda. Sok szervezéssel jár, hogy mindennap legyen, aki fogad minket a lovakkal. Papok, lelkészek, polgármesterek segítenek a legtöbbet, de a lovas hagyományőrző kapcsolatokban is bízhatunk – és Budapesttől távolodva egyre élőbb a hagyományos vendégszeretet.

Milyen visszajelzéseket kaptok: másoknak mit jelentenek a ti útjaitok?

Sokan úgy érzik, értük is zarándokolunk. A székelyeknél az is él, hogy a belső-ázsiai népek rokonaik; lelkesítette őket, mikor megtudták, hogy oda készülünk. Gyimesben az ezeréves határon szabályos ünnepséggel fogadtak minket, majd elbúcsúztattak. Ott történt meg először, ami Kazahsztánban aztán sorozatosan, hogy a településhatárig kísértek, és átadtak a fogadó csapatnak. Gyimesben úgy köszöntöttek minket, mint „kovászembereket”. A zarándok a szent és a mindennapi helyek, a múlt és jelen közt képez összeköttetést, illetve a különböző állomások közt is, ahogy meséli a kalandjait. A ló is kapocs a múlthoz, a természethez. Egy „hely szelleme” nagyon meg tud mutatkozni, amikor lassan megyünk és megtesszük, amit mi tehetünk.

Forrás: Csíksomlyói Lovas Zarándoklat
Például korabeli ruhákba öltöztök.

Igen. Bencze Pisti XII. századi öltözékrekonstrukcióban – az Iparművészeti Egyetem viselettörténeti tanszékvezetője készítette neki –, Sándor és én csikósruhában utazunk, a régi betyárok öltözékében. A Habsburgok idején a nép sok betyárban hőst látott. Persze más a történelemhűség és a népi emlékezet; a képzelet mitologizál, de nem alaptalanul. És ahogy a kazahoknál is látjuk, ha valakibe belevetítik a hőst, annak ez visszahat az erkölcsiségére. Rózsa Sándorról például tudjuk, hogy nem engedte a káromkodást a betyárjainak. A korabeli jegyzőkönyvek erről nem szólnak, pusztán lajstromba vették a bűnöket. Amikor ilyet olvasok, eszembe szokott jutni a tavalyi balesetem. Az orvosi papíron ennyi állt: leesett a lóról, lova rálépett, hét bordája eltört. Ez a valóság. De aki ezt száz év múlva olvassa, azt fogja hinni, hogy „ez nem tudott lovagolni”, és hogy „milyen lova volt ennek?!”. Nem tudják majd, hogy a ló több száz méteren át húzott, kereste az egyensúlyát, nem akart rám lépni, csak szabadulni; hogy halálközeli élményem volt – és hogy olcsón megúsztam, mert szerencsémre kijutottam a kengyelből. Pedig ez az igazság.

Ha a következő tíz évedre gondolsz, mit látsz? Lehet, hogy egyszer megkér valaki, hogy ne utazz el hónapokra, és te nem utazol?

Lehet. De egyelőre utakat látok. A Kárpát-medence megkerülése lesz az első, idén tavasszal. Majd nagyon szeretnék egy múzeumot létrehozni a nagyapámtól örökölt igen jelentős néprajzi gyűjteményemből. Nemcsak a földművelés használati tárgyait fogom bemutatni, de komplett kovács-, bognár-, fésűsműhelyt rendezek be, plusz egy kis bányászmúzeumot.
Nyugati mintára interaktív lesz, mindent meg lehet fogni, kipróbálni, de a múzeum felépítése a kazah példát követi majd: vagyis egy település történetét az ott élő hírességeken keresztül mutatja be egészen az ősidőktől máig. A személyesség teszi élményszerűvé a tárgyak nézegetését. Egy kazah múzeumban a régmúltból indul a látogató: be van rendezve egy jurta, tele nomád használati eszközökkel, és ami a legfontosabb, két-három ott élő batír életét ismerhetjük meg. A következő terem már az iszlámot felvett kazahoké, majd a XX. század bemutatása költők, tanárok, tudósok köré épül. Ahogy megérkezünk a jelenbe, találkozhatunk azokkal is, akikre ma nagy tisztelettel néznek. Meglepve láttuk az egyik kiállítás végén a 2009-es kazah út magyar lovasainak emléket állító vitrint!
Decemberi akció

MEMOlife Max® kapszula

60 db

2 430 Ft

40,5 Ft/db
Összetevői Omega-3-at, lecitint és az agy reakcióképességéért ginzenget tartalmaznak
Étrend-kiegészítő készítmény*

Cataflam Dolo 25 mg bevont tabletta

20 db

1 800 Ft

90 Ft/db
Enyhíti a fejfájást, fogfájást és a menstruáció következtében fellépő fájdalmat
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sudocrem® krém

125 g

1 800 Ft

14,4 Ft/g
A pelenkával fedett bőr mindennapos védelmére. Hatékony egyéb bőrproblémák ápolásában is (repedezett, kipirosodott, irritált bőr)
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Kozmetikum

Walmark Proenzi® 3 ExPur téli csomag

90 db + 50 db

4 995 Ft

37,5 Ft/db
Javasolt ízületi betegség következtében kialakuló porc és ízületi rendellenesség esetén
Speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer

Mucopront 50 mg/g szirup

200 ml

1 570 Ft

7,9 Ft/ml
Megkönnyíti a hörgőváladék felköhögését és kiürülését. Szabályozza a nyák- és köpettermelést és elfolyósítja azt. 2 éves kortól alkalmazható
Vény nélkül kapható gyógyszer

Aspirin® Protect 100 mg gyomornedv ellenálló bevont tabletta

98 db

2 200 Ft

22,4 Ft/db
Megakadályozza a vérrögök képződését, így csökkenti az infarktus kockázatát. Ajánlott szív- és érrendszeri kockázattal rendelkező 45-79 éves férfi és 55-79 éves nőbetegeknek
Vény nélkül kapható gyógyszer

Calcium-Sandoz® + Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta

10 db

815 Ft

81,5 Ft/db
Kalciumpótlásra és C-vitamin hiány esetén (pl. fertőző betegségekben az ellenállóképesség növelése) javasolt. Citrom ízű pezsgőtabletta
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Neo Citran Max köptetővel por belsőleges oldathoz

10 tasak

2 350 Ft

235 Ft/tasak
Komplex megoldás a megfázás és az influenza kínzó tüneteire
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres C-vitamin 500 mg filmtabletta

30 db

640 Ft

21,3 Ft/db
Szedése biztosítja az egészség megőrzéséhez nélkülözhetetlen C-vitamin bevitelét
Béres Gyógyszergyár Zrt.,
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4. www.beres.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nasopax orrspray felnőtteknek

10 ml

1 525 Ft

152,5 Ft/ml
Két hatóanyag kombinációjával küzd meg az orrdugulással és a heveny arcüreggyulladással. Kíméletes, nem szárítja a nyálkahártyát
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Rubophen® 500 mg tabletta

30 db

1 325 Ft

44,2 Ft/db
Hatékony láz- és fájdalomcsillapító
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó utca 1-5.
Gyógyszerinformáció
tel.: (+36 1) 505 0055
Web: www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Strepsils® honey and lemon szopogató tabletta

24 db

1 410 Ft

58,8 Ft/db
Torokfájás esetén gátolja a vírusok, a baktériumok és a gomba szaporodását, valamint meg is ölik őket. Emellett fájdalomcsillapító hatásúak is, már öt perc elteltével
Reckitt Benckiser Kft.,
1113 Budapest, Bocskai út 134-146.
Tel.: (+36) 1 880 1870
E-mail: gyogyszer@rb.com
Vény nélkül kapható gyógyszer

Oscillococcinum® golyócskák

2×3 adag

1 525 Ft

254,2 Ft/adag
Az influenzás tünetek (hidegrázás, láz, köhögés, általános fájdalom, orrfolyás) enyhítésére. Gyermekek és csecsemők is szedhetik
Vény nélkül kapható gyógyszer

Valeriana Relax lágyzselatin kapszula

30 db

1 375 Ft

45,8 Ft/db
Olyan gyógynövények kivonatát tartalmazza, amelyek hatóanyagai hozzájárulhatnak a normál idegállapot és a lelki egyensúly fenntartásához
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Étrend-kiegészítő készítmény*

Lopedium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 255 Ft

62,8 Ft/db
Heveny, hirtelen kialakuló hasmenés tüneteinek (pl. hasi diszkomfortérzés, puffadás, görcsök) kezelésére
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nicorette® Quickspray 1 mg/adag szájnyálkahártyán alkalmazott oldatos spray

1 adagoló tartály

3 860 Ft

3860 Ft/adagoló tartály
A nikotin utáni vágy és a dohányzás abbahagyásával összefüggésben jelentkező megvonásos tünetek enyhítésére
Vény nélkül kapható gyógyszer

Normaflore belsőleges szuszpenzió

10×5 ml

1 470 Ft

29,4 Ft/ml
Kiegészítő kezelésként a bél normál baktériumflórájának helyreállítására antibiotikummal való vagy antimikrobiális terápia során kialakuló eltérések esetén
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó utca 1-5.
Gyógyszerinformáció
tel.: (+36 1) 505 0055
Web: www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Advil® Ultra Forte lágy kapszula

16 db

1 620 Ft

101,3 Ft/db
Láz- és fájdalomcsillapító, gyulladásgátló hatású készítmény
Vény nélkül kapható gyógyszer

Bronchostop® köhögés elleni belsőleges gumipasztilla

20 db

1 850 Ft

92,5 Ft/db
A megfázáshoz társuló hurutos köhögés kezelésére, illetve a torokirritáció csillapítására. 6 éves kortól.
Vény nélkül kapható gyógyszer**

Volteren Emulgel 1% gél

100 g

2 135 Ft

21,4 Ft/g
Enyhíti az ízületi és izomfájdalmakat, csökkenti azok gyulladását és duzzanatát
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Vita-D3 Forte 3000 NE tabletta

60 db

1 470 Ft

24,5 Ft/db
Magas hatóanyag-tartalmú – 3000 NE – D-vitamin az immunrendszerért, a csontozatért, a fogazatért és az izmokért
Béres Gyógyszergyár Zrt.,
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4. www.beres.hu
Speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

** Hagyományos növényi gyógyszer, a javallatokra való alkalmazása a régóta fennálló használaton alapul.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Felhasználási feltételek, adatkezelés »

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2018. januári száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el