Veszélyes az agyunkra a multitasking?

2015. 01. 31.
Szerző: Szimpatika
Mi a jó az emailben, a Facebookban, a Skype-ban, a chatben, az sms-ben? Hogy mindig elérhető vagy, mindenről azonnal értesülsz, és mindenre azonnal reagálhatsz.

Az agykutatók mostanra megegyezni látszanak abban, hogy a modern kommunikációs technológiák, az internet és a mobiltelefónia által létrehozott folyamatos készenléti állapot és a vele párosuló reakciókényszer nemcsak zavaró, hanem kifejezetten káros is lehet az emberi agyra, hiszen az nincs is felkészülve arra az irdatlan információtömegre, ami nap mint nap, percről percre éri.

Fotó: pinetribe.com

Amikor az ember több dologgal foglalkozik egyszerre, szebb magyar szó híján a számítástechnikából kölcsönvett kifejezéssel azt szokta mondani, hogy multitaskingol: házi feladatot ír, közben zenét hallgat és időnként válaszol az emailjeire meg az sms-eire.

Csakhogy az emberi agy nem úgy működik, mint egy processzor: neurobiológusok már évekkel ezelőtt bebizonyították, hogy igazi humán multitasking valójában nem létezik. Amikor az ember azt hiszi, hogy egyszerre több feladatot végez, valójában csak váltogatja a feladatokat, és és persze ha elég gyorsan váltogatja őket, akár úgy is tűnhet, hogy mindez szimultán zajlik. Ez persze még nem lenne baj – végül is mindegy, hogy egyszerre végződnek el a feladatok vagy gyors egymásutánban, a lényeg, hogy elkészüljenek. Vagy mégsem mindegy? Úgy tűnik, mégsem mindegy.

Earl Miller, az MIT agykutatója és a róla elnevezett kutatócsoport, a Miller Lab vezetője szerint mindezért nagy árat fizetünk, ráadásul az úgynevezett multitasking, pontosabban a feladatok gyors váltogatása jóval kevésbé hatékony, mintha egyszerre csak egy dologra koncentrálna az ember.

A multitasking hatására a szervezet többet termel a hidrokortizon nevű stresszhormonból és a gyors reakcióért felelős adrenalinból is, a túlzott hormontermelés pedig a szükségesnél nagyobb mértékben stimulálja az agyat, úgyhogy megtörténhet, hogy a gondolkodás elhomályosul és zavarossá válik. A multitasking során, ugyanúgy, mint a drogok fogyasztásakor, a szervezet dopamint termel, vagyis az ember gyakorlatilag jutalomban részesül azért, hogy folyton váltogatja a feladatokat, így aztán mindig újabb stimulusra vágyik, ez pedig nem várt következményekhez vezethet.

Forrás: 444.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!