Beszédes alvási pózok

2015. 01. 15.
|
Az, hogy alvás közben milyen pózt vesz fel valaki, ugyanúgy árulkodik a személyiségéről, mint a testbeszéde. Hiszen alvás során a tudatos kontroll kikapcsol, a test mozgása pedig ösztönös, éppúgy, mint a gesztusok vagy a mimika esetében.
A kikapcsolt tudat ilyenkor dolgozza fel az előző nap történéseit, így az ezek kapcsán kialakult lelkiállapot is leképeződik az alvás közbeni testtartásban.


Ha valaki tud "olvasni" az ekkor felvett pózok nyelvén, sokat megtudhat az alvó személyiségéről, tulajdonságairól is. Lássuk, mire utalhatnak az egyes alvási testhelyzetek!

Oldalt fekvés

A megbízható, realista emberekre jellemző póz, akik ugyanakkor hajlamosak rá, hogy szétszórttá, dekoncentrálttá váljanak.

Ha nyújtott lábbal, előre tartott karokkal pihensz (könyörgő póz), akkor nyitott vagy az új dolgokra, de gyanakvásra és cinizmusra is hajlasz. Ugyanakkor megfontolt és kissé bizalmatlan vagy, éppen ezért nehéz túljárni az eszeden. Nagyon megfontoltan döntesz, minden szempontot figyelembe véve, ha azonban egyszer eldöntöttél valamit, tűzön-vízen át kitartasz mellette.

Ha fatörzspózban, vagyis oldalt fekve, egyenes tartással, nyújtott karral és lábbal alszol, nyitott vagy, laza, társasági ember, és bízol másokban.

Az oldalfekvés enyhítheti a savas reflux és az alvási apnoe (légzéskimaradás) tüneteit, és - mivel a gerinc egyenes - a hátfájdalmakra is jó. De lehetőleg a jobb oldaladon feküdj (a magyarázatot lásd a magzatpóznál).

Háton fekvés

Ha ebben a helyzetben alszol, nagy eséllyel ideges természetű, szőrszálhasogató vagy, aki nagy lángon ég - különösen akkor, ha az egyik lábad kissé keresztbe rakod a másikon.

Ha a karjaid a tested mellett hevernek az ágyon, a lábaid pedig nyújtva vannak (katonapóz), valószínűleg visszahúzódó, nehezen megnyíló személyiség vagy, aki magasra teszi a mércét saját magával szemben. Hajlamos vagy rá, hogy kerüld a konfliktusokat, viszont kivételes önuralmad van.

Fotó: pozitivnap.hu
Ha a lábaid terpeszben állnak, és a karjaid sem szorosan a tested mellett vannak, hanem "szerteszét" (csillagpóz), az arra utal, hogy segítőkész és empatikus vagy, valamint figyelmes és gyengéd. Az ilyen ember nem szeret a figyelem középpontjában állni, és hajlamos inkább másokat maga elé helyezni. A háton fekvés hátránya a nehéz légzés illetve a horkolás lehet, ezek miatt sokszor fáradtan ébred az ember.

Magzati póz vagy embrióhelyzet

Ez az egyik leggyakoribb alvási testhelyzet, amikor valaki oldalt fekve, felhúzott lábakkal, kissé összegömbölyödve alszik. A végtagok zártsága zárkózottságra utal, ha ebben a pózban alszol, valószínű, hogy szégyenlős vagy, kissé félénk, tartasz a mindennapi nehézségektől - még akkor is, ha esetleg keménynek és határozottnak mutatod magad kifelé. Egyes vélemények szerint bal oldaladon fekve megterhelheted a létfontosságú szerveidet (máj, gyomor, tüdő), ezért inkább a jobb oldali fekvést javasolják.

Hason fekvés

Ez a legkedveltebb testhelyzet alvás közben, az emberek többsége így alszik. Ha így alszol, nagy esély van rá, hogy egocentrikus vagy, akinek mindennél és mindennél fontosabb a saját személye. Azt, amikor hason fekszel, a lábaid kisterpeszben állnak, a karjaid be vannak hajlítva, és a kezed a fejedhez húzod, szabadesésnek nevezik. Ha így alszol, társaságkedvelő vagy és a társaság középpontja, viszont nehezen döntesz, és rosszul viseled, ha kritizálnak.

Fotó: dominom.hu
Oldalt, hason fekvés

Ha kissé oldalra fordulva hason fekszel, akkor érzelgős illetve érzékeny vagy, és az életben a könnyen megszerezhető örömök a legfontosabbak neked.

Keresztbe fekvés az ágyon

Aki ebben a pózban alszik, a jövőre gondol, furcsa helyszínekre utazik álmában, különféle gondolatai vannak arról, hogy mi fog történni vele, utópisztikus illúziói vannak a jövővel kapcsolatban.

Összegömbölyödés párnával

Ritkán fordul elő, olyan nőknél jellemző, akik szerelmi csalódáson, szakításon estek át, elvesztették a munkahelyüket, vagy más hasonló, nagy és megrázó veszteség érte őket. Ez a póz annak a jele, hogy még nem dolgozták fel ezt a veszteséget.

Ökölbe szorított kezek

Ez a gesztus agresszióra utal. Ha a pároddal alszotok együtt, férfiként ez jelezheti, hogy a melletted fekvő nővel harcolsz tudat alatt. Ha pedig egyébként szelíd, nyugodt nő vagy, az ökölbe szorított kéz jelzi, hogy mélyen, belül te is szívesen uralkodnál mások felett.

Fotó: betevagyok.hu
Kéz a fej felett

Nyugodt, kiegyensúlyozott ember vagy, összhangban vagy a környezeteddel. A munkában a maximumra törekszel, és rendszerint azt is nyújtod. A kihívások inkább doppingolnak, elemed vagy az embert próbáló helyzetekben, a stressz inkább előre visz, mint hátráltat. Gyerekeknél ez a póz gyakran megfigyelhető.

Kinyújtott végtagok

Valami olyan után nyúlsz, amire nagyon vágysz, de még nem érted el - ilyen lehet például a siker, a pénz vagy a hírnév. Ez a póz annak a jele, hogy rendületlenül törekszel a céljaid megvalósítására, nem adtad fel. Ugyanakkor tisztában vagy a képességeiddel és bízol magadban.

Összekulcsolt kezek és lábak

Férfiaknál ez a testhelyzet arról árulkodik, hogy az illető sikertelen, vagy legalábbis annak érzi magát. Nőknél ez a póz arra utal, hogy valami ellen védekezik, esetleg valami ellen támad.

Állra helyezett kéz

Ez a tartás is túlfejlett éntudatra utal: aki így alszik, túl sokra tartja saját magát, és örömét leli benne, ha másokat kritizálhat.

Forrás: Szeretlek Magyarország
Decemberi akció

MEMOlife Max® kapszula

60 db

2 430 Ft

40,5 Ft/db
Összetevői Omega-3-at, lecitint és az agy reakcióképességéért ginzenget tartalmaznak
Étrend-kiegészítő készítmény*

Cataflam Dolo 25 mg bevont tabletta

20 db

1 800 Ft

90 Ft/db
Enyhíti a fejfájást, fogfájást és a menstruáció következtében fellépő fájdalmat
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sudocrem® krém

125 g

1 800 Ft

14,4 Ft/g
A pelenkával fedett bőr mindennapos védelmére. Hatékony egyéb bőrproblémák ápolásában is (repedezett, kipirosodott, irritált bőr)
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Kozmetikum

Walmark Proenzi® 3 ExPur téli csomag

90 db + 50 db

4 995 Ft

37,5 Ft/db
Javasolt ízületi betegség következtében kialakuló porc és ízületi rendellenesség esetén
Speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer

Mucopront 50 mg/g szirup

200 ml

1 570 Ft

7,9 Ft/ml
Megkönnyíti a hörgőváladék felköhögését és kiürülését. Szabályozza a nyák- és köpettermelést és elfolyósítja azt. 2 éves kortól alkalmazható
Vény nélkül kapható gyógyszer

Aspirin® Protect 100 mg gyomornedv ellenálló bevont tabletta

98 db

2 200 Ft

22,4 Ft/db
Megakadályozza a vérrögök képződését, így csökkenti az infarktus kockázatát. Ajánlott szív- és érrendszeri kockázattal rendelkező 45-79 éves férfi és 55-79 éves nőbetegeknek
Vény nélkül kapható gyógyszer

Calcium-Sandoz® + Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta

10 db

815 Ft

81,5 Ft/db
Kalciumpótlásra és C-vitamin hiány esetén (pl. fertőző betegségekben az ellenállóképesség növelése) javasolt. Citrom ízű pezsgőtabletta
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Neo Citran Max köptetővel por belsőleges oldathoz

10 tasak

2 350 Ft

235 Ft/tasak
Komplex megoldás a megfázás és az influenza kínzó tüneteire
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres C-vitamin 500 mg filmtabletta

30 db

640 Ft

21,3 Ft/db
Szedése biztosítja az egészség megőrzéséhez nélkülözhetetlen C-vitamin bevitelét
Béres Gyógyszergyár Zrt.,
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4. www.beres.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nasopax orrspray felnőtteknek

10 ml

1 525 Ft

152,5 Ft/ml
Két hatóanyag kombinációjával küzd meg az orrdugulással és a heveny arcüreggyulladással. Kíméletes, nem szárítja a nyálkahártyát
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Rubophen® 500 mg tabletta

30 db

1 325 Ft

44,2 Ft/db
Hatékony láz- és fájdalomcsillapító
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó utca 1-5.
Gyógyszerinformáció
tel.: (+36 1) 505 0055
Web: www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Strepsils® honey and lemon szopogató tabletta

24 db

1 410 Ft

58,8 Ft/db
Torokfájás esetén gátolja a vírusok, a baktériumok és a gomba szaporodását, valamint meg is ölik őket. Emellett fájdalomcsillapító hatásúak is, már öt perc elteltével
Reckitt Benckiser Kft.,
1113 Budapest, Bocskai út 134-146.
Tel.: (+36) 1 880 1870
E-mail: gyogyszer@rb.com
Vény nélkül kapható gyógyszer

Oscillococcinum® golyócskák

2×3 adag

1 525 Ft

254,2 Ft/adag
Az influenzás tünetek (hidegrázás, láz, köhögés, általános fájdalom, orrfolyás) enyhítésére. Gyermekek és csecsemők is szedhetik
Vény nélkül kapható gyógyszer

Valeriana Relax lágyzselatin kapszula

30 db

1 375 Ft

45,8 Ft/db
Olyan gyógynövények kivonatát tartalmazza, amelyek hatóanyagai hozzájárulhatnak a normál idegállapot és a lelki egyensúly fenntartásához
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Étrend-kiegészítő készítmény*

Lopedium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 255 Ft

62,8 Ft/db
Heveny, hirtelen kialakuló hasmenés tüneteinek (pl. hasi diszkomfortérzés, puffadás, görcsök) kezelésére
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nicorette® Quickspray 1 mg/adag szájnyálkahártyán alkalmazott oldatos spray

1 adagoló tartály

3 860 Ft

3860 Ft/adagoló tartály
A nikotin utáni vágy és a dohányzás abbahagyásával összefüggésben jelentkező megvonásos tünetek enyhítésére
Vény nélkül kapható gyógyszer

Normaflore belsőleges szuszpenzió

10×5 ml

1 470 Ft

29,4 Ft/ml
Kiegészítő kezelésként a bél normál baktériumflórájának helyreállítására antibiotikummal való vagy antimikrobiális terápia során kialakuló eltérések esetén
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó utca 1-5.
Gyógyszerinformáció
tel.: (+36 1) 505 0055
Web: www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Advil® Ultra Forte lágy kapszula

16 db

1 620 Ft

101,3 Ft/db
Láz- és fájdalomcsillapító, gyulladásgátló hatású készítmény
Vény nélkül kapható gyógyszer

Bronchostop® köhögés elleni belsőleges gumipasztilla

20 db

1 850 Ft

92,5 Ft/db
A megfázáshoz társuló hurutos köhögés kezelésére, illetve a torokirritáció csillapítására. 6 éves kortól.
Vény nélkül kapható gyógyszer**

Volteren Emulgel 1% gél

100 g

2 135 Ft

21,4 Ft/g
Enyhíti az ízületi és izomfájdalmakat, csökkenti azok gyulladását és duzzanatát
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Vita-D3 Forte 3000 NE tabletta

60 db

1 470 Ft

24,5 Ft/db
Magas hatóanyag-tartalmú – 3000 NE – D-vitamin az immunrendszerért, a csontozatért, a fogazatért és az izmokért
Béres Gyógyszergyár Zrt.,
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4. www.beres.hu
Speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

** Hagyományos növényi gyógyszer, a javallatokra való alkalmazása a régóta fennálló használaton alapul.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Felhasználási feltételek, adatkezelés »

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2017. decemberi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el