A gránátalma a konyhában sokoldalúan felhasználható, fogyaszthatjuk nyersen, illetve szörpöt, befőttet, lekvárt, sőt savanyúságot is készíthetünk belőle. Főtt és sült húsok mellé mártásként is adható.

100 gramm gyümölcs 83 kilokalóriát, 18,7 gramm szénhidrátot, 4 gramm rostot, 10 milligramm kalciumot, 12 milligramm magnéziumot, 36 milligramm foszfort, 236 milligramm káliumot, 3 milligramm nátriumot, 10 milligramm C-vitamint, 38 mikrogramm folátot, 7,6 milligramm kolint, 16,4 mikrogramm K-vitamint és 4 milligramm bétaszitoszterolt (növényi szterint) tartalmaz.


Egyszerűen vízzel hígítva – igény szerint méz hozzáadásával – finom üdítőital. Gyümölcssalátához díszítésként is kiválók az apró, gránátvörös magok. Van, aki vajkrémbe keveri, remek szendvicskrémötlet, de akár a gyümölcstortának is pikáns ízt adhat.

A gránátalma szív- és érrendszeri védőhatása elsősorban nagy antioxidáns-tartalmának köszönhető. Klinikai körülmények között végzett vizsgálatok alapján feltételezhető, hogy a gránátalmalé fogyasztása kedvezően befolyásolhatja a vér ldl-szintjét, ezáltal megelőző hatású lehet az érelmeszesedéssel szemben.

Daganatos betegségek kapcsán is kedvelt „kiegészítő”, mert bizonyos források szerint az ellaginsav-tartalma kedvezően befolyásolhatja a daganatos sejtek osztódását. Megfelelő és biztonságos dózisára azonban egyelőre nincsenek olyan szakirodalmi adatok, amelyek egyértelműen bizonyítanák a szinte csodaszámba menő tulajdonságait. A nagy antioxidáns-tartalma – mivel erősíti az immunrendszert – megelőző hatású lehet különböző idült betegségekkel szemben is.

Forrás: MNO