Vajon Ön ismeri-e a jótékony tulajdonságait ennek a gyógynövénynek? Tisztában van-e azzal, milyen kedvezően tud hatni a sóska az egészségre? Ha kíváncsi ezekre a gyógyító hatásokra, akkor olvassa tovább a cikket!
Tápérték-információk
• A sóska gazdag A-, B1-, B2-, és B9-vitaminban.
• Nagy mennyiségű C-vitamint tartalmaz.
• Oxálsavat tartalmaz, ami a savanyú ízét biztosítja.
• Gazdag káliumban, kalciumban, foszforban, nátriumban és vasban.
• Nagy mennyiségű fehérjét és szénhidrátot tartalmaz, ugyanakkor zsír- és kalóriatartalma elenyésző.
• Flavonoidokban és egyéb antioxidánsokban gazdag.
A sóskalevél egészségügyi előnyei
Mivel tápanyagokban gazdag, a sóskalevél egy egészséges „lökést” ad a szervezetünknek. A teljesség igénye nélkül itt olvashatja, hogy a sóska tápanyagainak milyen jótékony hatások köszönhetők:
- A-vitamin: segít javítani a látást és csökkenti az ún. éjjeli vakságot (farkasvakság).
- B-vitaminok: az A- és a C-vitaminnal együtt e vitaminoknak köszönhetően a sóska hatékony a száraz, töredezett haj ellen, illetve a hajhullás megelőzésében és megszüntetésében is segít. Ugyanezért kopaszodás ellen is használják.
- C-vitamin: egy tál sóska biztosítani tudja a napi szükséges C-vitamin-bevitel 53%-át. C-vitamin-tartalma miatt számos bőrbetegség megszüntetésében is fontos szerepet játszik: száraz sóskalevelet használnak pl. a viszkető sömör ellen. Arcpakolásként segít megelőzni a ráncokat és összehúzza a bőrt, továbbá antimikrobiális és antiallergén tulajdonságai is vannak.
- Kalcium: a sóskalevelek kalciumban gazdagok, ami segít a csontok erősségének megtartásában. Ez főleg a nők számára hasznos, mert az ő csontozatuk általában hamarabb meggyengül.
- Vas, nátrium, foszfor; a zöld levelek klorofillt is tartalmaznak: ezek az anyagok segítik a hemoglobinszint emelkedését a szervezetben, ezért vérszegénység esetén nagyon hasznos a sóska fogyasztása.
- Flavonoidok és egyéb antioxidánsok: víz- és hashajtó hatásuk segíti, hogy a szervezet megszabaduljon a káros méreganyagoktól. A sóskalevél protolitikus savat is tartalmaz, ami szintén segíti a test méregtelenítését. A sóskából készült teát vagy a vízbe mártott sóskát gyakran használják méregtelenítésre. Vízhajtó tulajdonsága által segít a húgyúti fertőzések megelőzésében és azok gyógyításában. Népi használatban puffadáscsökkentésre is alkalmazzák.
Az antioxidánsok segítenek a rossz koleszterin- és a trigliceridszint csökkentésében egyaránt, ami alacsonyabb vérnyomást eredményez.
Flavonidtartalma miatt (amit az oligomer és polimer proanthocianidinok mellett tartalmaz) a herpesz és a pattanásos bőr ellenszere lehet.
- Magas vitamin-, ásványianyag-, fehérje- és szénhidráttartalma és alacsony zsír- és kalóriatartalma miatt a sóska jó választás azok számára, akik egészségtudatos diétát folytatnak és emellett súlyt is szeretnének leadni.
- A sóskaleveleket gyakran álmatlanság vagy magas vérnyomás ellen használják, de a korai öregedés ellenszereként is alkalmazhatók.
Hogyan készítsük el?
Főzéskor a sóskát leggyakrabban szósz vagy leves formájában készítik el, gyakran tojással, csirkehússal fogyasztják, illetve a nyers szószt gyakran szolgálják fel halak mellé. A zsenge, friss sóskaleveleket gyakran keverik salátákba is savanykás, a citroméhoz hasonló íze miatt. Íróval keverve krémet is készítenek belőle.
Jamaikában a sóska leveléből és virágából teát készítenek, ami csípős íze miatt hűtő hatással van a szervezetre. A sóskateát olyan fűszerekkel készítik, mint a fahéj, kardamom és a gyömbér. Melegen vagy hidegen egyaránt fogyasztható. Egy másik gyógymód, ha felmelegítjük a sóskaleveleket hódzsírral, és utána elfogyasztjuk.
Mire ügyeljünk?
Mint minden gyógynövénynek, a sóskának is lehetnek különböző mellékhatásai.
A sóska nagy mennyiségű oxálsavat tartalmaz, ami csökkenti a test kalciumelnyelési képességét, így akár vesekő is kialakulhat tőle. Minél szárazabb és régebben szüretelt sóskát használunk, annál több oxálsavat tartalmaz, tehát érdemes frissen fogyasztani, és az első főzőlevet leönteni róla.
• Az oxálsav jelenléte miatt a sóskát nem szabad alumíniumból vagy vasból készült konyhai eszközökben megfőzni, mert a fémekből kioldódó anyagokkal keveredve mérgező hatású és ehetetlen.
• Nagy mennyiségű sóska fogyasztása hasmenést, hasfájást, émelygést, hányást, szédülést okozhat, de fennáll a májbetegség kockázata is.
• Azok, akiknek bőrbetegségük vagy asztmájuk van, ne fogyasszák.
Forrás: https://drtihanyi.com/