Legnépszerűbb termékek
Nincs találat
Legnépszerűbb cikkek
Nincs találat

Az uborka jótékony hatásai

Létrehozva: 4/4/2014 2 perc VitáltippekTáplálkozásZöldség-gyümölcsÖsszes cikk
Az uborka az egyik legszélesebb körben termesztett zöldség világszerte. Nézzük meg, minek köszönheti népszerűségét, és miért érdemes még gyakrabban fogyasztani.

1. Hidratálja a szervezetet

Az uborka 90%-a víz, így ha elfogyasztunk egy átlagos méretű uborkát, az olyan, mint ha meginnánk egy pohár vizet. Fogyasztása különösen ajánlott a forró, nyári napokon. Az uborka fermentált változatai (pl. a kovászos uborka) is nagyon egészségesek és könnyen emészthetőek.

2. Leégés ellen is hatásos

Az uborka bőrünket is frissíti: leégés esetén tegyünk néhány szeletet a leégett bőrfelületre.

3. Méregtelenít

Magas víztartalmának köszönhetően az uborka segít eltávolítani a szervezetből a káros toxinokat, rendszeres fogyasztásával megelőzhetjük a vesekő kialakulását.

4. Vitaminokban gazdag

Az uborka A-, B- és C-vitaminban gazdag, erősíti az immunrendszert, energiával látja el szervezetünket, fiatalítja testünket. Kiváló ötlet uborkát, spenótot és sárgarépát összeturmixolni és rendszeresen fogyasztani a őszi náthás, influenzás időszakban. Fontos, hogy az uborka héját is fogyasszuk, mivel a C-vitamin legnagyobb része abban található.

5. Megszépíti a bőrt

Az uborka magas kálium-, magnézium- és szilíciumtartalma révén megfiatalítja a fáradt bőrt.

6. Fogyókúrázóknak is ideális

Az uborka rostokban gazdag, kalóriatartalma pedig rendkívül alacsony, így segíti az egészséges fogyást és megakadályozza a puffadás, székrekedés és más emésztési problémák kialakulását.

7. Revitalizálja a szemeket

A csukott szemhéjra helyezett uborka segít csökkenteni a gyulladásokat és duzzanatokat.

8. Antitumor-hatás

Az uborka 3 olyan fontos vegyületet is tartalmaz, melyek fontos szerepet játszanak a mell-, a petefészek-, és a prosztatarák megelőzésében.

9. Koleszterin-, vérnyomás- és vércukorcsökkentő

Az uborka tartalmaz egy olyan hormont, mely fontos szerepet játszik a hasnyálmirigy inzulintermelésében. A benne lévő természetes szterolok csökkentik a koleszterinszintet. Az uborkában lévő nagy mennyiségű kálium, magnézium és élelmi rost pedig fontos szerepet játszik a vérnyomás szabályozásában.

10. Elősegíti a szájhigiénét

A friss uborkalé erősíti az ínyt, a benne lévő fitovegyületek pedig csökkentik a rossz leheletet. Tegyünk egy szelet friss uborkát a szánkba, s a nyelvünkkel nyomjuk a szájpadlásunkhoz néhány percig.

11. Egészséges bőr és körmök

Az uborkában lévő kovasav erősíti a körmöket és fényessé varázsolja a hajat, a benne lévő kénvegyületek pedig a haj növekedését segítik.

12. Erősíti az ízületeket

Az uborkában található értékes vegyületek erősítik a kötőszöveteket, gyógyítják a sérült ízületeket. Sárgarépával együtt alkalmazva csökkenti a vér húgysavszintjét, ami köszvény esetén igen jótékony hatású.

13. Másnaposság esetén is hatásos

Az uborka viszonylag magas B-vitamin- és elektrolittartalma révén jótékony hatású másnaposság esetén, csökkenti a reggeli fejfájás kialakulását.

14. Vesék egészsége

Mivel az uborka csökkenti a vér húgysavszintjét, ezáltal elősegíti a vesék normális, egészséges működését.


Forrás: https://drtihanyi.com/

Az uborka az egyik legszélesebb körben termesztett zöldség világszerte és számos jótékony hatással rendelkezik.