1. A tojássárgája az egyik legfontosabb B-vitamin-forrás. A B-vitamin csökkenti a gyulladásokat, hozzájárul a neurológiai funkciók optimális működéséhez, valamint fejleszti a magzat agyát, amennyiben a várandós anya sok tojást eszik.
2. A tojáshéj színe változhat, de ez nem jelenti azt, hogy a különböző színű tojások tápértéke eltérő volna. Ugyanaz a tyúk tojhat fehéres, zöldes, sárgás, kékes vagy barnás színű tojást is.
3. Könnyen megállapíthatjuk, hogy mennyire friss az a kemény tojás, amelyiket éppen megenni készülünk: a friss tojást sokkal nehezebb megpucolni, mint a régebbit.
4. Ha kétségeink vannak afelől, hogy friss-e a hűtő mélyén talált tojás, egy egyszerű teszt segítségével könnyen kideríthetjük. Keverjünk össze két evőkanál sót két csésze vízzel, majd tegyük a tojást ebbe az oldatba. Ha a tojás a felszínre emelkedik és lebeg a vízen, akkor dobjuk ki. Ha viszont az edény alján marad, akkor friss. Amennyiben a tojás teteje enyhén megemelkedik, akkor körülbelül egyhetes lehet, ha pedig a hegye az edény alját éri és függőleges tartást vesz fel, akkor háromhetes a tojás.
5. A tojás bevethető a szemkörnyéki rácok ellen: hártyáját vagy membránját helyezzük a szemünk alá, majd hagyjuk, hogy megszáradjon. Ezt követően öblítsük le bő vízzel. Érezni fogjuk ránctalanító hatását.
6. A sötétebb árnyalatú sárgája karotinoidokban gazdag és azt mutatja, hogy a tyúk változatos étrenden él. Ennek köszönhetően a tojás sok A-vitamint, omega-3 zsírsavat és fehérjét tartalmaz. Ha a tojásfehérje felhős, ködös, az azt jelenti, hogy a tojás friss.
Forrás: www.filantropikum.com