Legnépszerűbb termékek
Nincs találat
Legnépszerűbb cikkek
Nincs találat

Hasnyálmirigyrákot okozhat a feldolgozott húsok fogyasztása?

Módosítva: 12/10/2013 Szerző: Szimpatika 1 perc RákHúsok
Svéd kutatók megállapítása szerint kapcsolat van a feldolgozott húsok, például a szalonna és a szalámifélék fogyasztása és a hasnyálmirigyrák kialakulásának kockázata között – közölte a BBC hírportálja (www.bbc.co.uk). Napi 50 grammal, nagyjából egy virslivel több feldolgozott hús rendszeres fogyasztása 19 százalékkal emelheti egy embernél a betegség megjelenésének valószínűségét.

Korábban összefüggésbe hozták már a vörös és feldolgozott húsok fogyasztását a bélrákok gyakoriságának növekedésével, ezért Nagy-Britanniában például az új ajánlások szerint nem javasolják, hogy naponta 70 grammnál többet egyen egy felnőtt ezekből az élelmiszerekből.

A British Journal of Cancer című szakfolyóiratban közzétett tanulmányhoz 11 klinikai vizsgálat adatait elemezték, amelyekbe összesen 6643, hasnyálmirigyrákban szenvedő pácienst vontak be. Susanna Larsson kutatásvezető, a stockholmi Karolinska Intézet munkatársa csoportjával úgy találta, hogy az étrendben napi 50 grammal több feldolgozott hús 19 százalékkal, 100 grammal több pedig 38 százalékkal növelte meg a hasnyálmirigyrák kockázatát.

Mivel ennek a ráktípusnak nagyon rossz a túlélési aránya, Larsson szerint különösen fontos megérteni, milyen tényezők növelhetik kialakulásának kockázatát.


forrás: MTI