Az almaecetnek erős, kellemes az íze, és éppen annyira savanyítja az ételeket, amennyire szükséges. Az sem elhanyagolandó tény, hogy igencsak egészséges: sok benne a kálium, kalcium, magnézium, fluor, foszfor és a vas. Magas vitamin-, ásványianyag- és nyomelemtartalma miatt fiatalítja a szervezetet, de használhatjuk emésztés segítésére, lábfürdőre vagy hajhullás ellen is.
Almaecet házilag
Két kiló almát szeleteljünk fel vagy reszeljünk le, felhasználhatjuk a héját is, csak előzőleg jól mossuk meg. Lehullott és nem teljesen érett alma is lehet, nem muszáj, hogy tökéletesen épek és szépek legyenek. A reszeléket tegyük bele egy 5 literes üvegbe, és öntsünk rá előzőleg felforralt, majd lehűtött 2 liter vizet 20 dkg cukorral jól elkeverve.
Az almák tetejére, akárcsak a kovászos uborkánál, tegyünk egy szelet kenyeret. Az üveget egy sűrű gézdarabbal kössük jól le, mert enélkül kiváló táptalajt biztosítunk az ecetmuslincák számára. Így hagyjuk állni és érlelődni tíz napig meleg helyen, majd szűrjük le. Minden keletkezett liter léhez 10 dkg cukrot kell adagolni. Ezután áthelyezhetjük hűvösebb helyre; néhány hét múlva érni és forrni kezd, és már tölthetjük is üvegekbe.
forrás: twice.hu