Betegségek lelki okai és a pszichoszomatikus betegségek

Mióta az emberek egyre jobban tisztában vannak a test és a lélek kölcsönhatásaival, egyre több embert érdekelnek a betegségek lelki okai. Azonban sokszor előfordul, hogy az emberek túlmagyaráznak betegségeket, illetve nem vesznek figyelembe több tényezőt. Az egyszerű betegségek lelki okainak keresése helyett ezért érdemes inkább a pszichoszomatikus betegségek oldaláról megfogni a kérdést.

Test és lélek kölcsönhatásban vannak

Már régóta elfogadott tény, hogy az ember teste és pszichéje között szoros kapcsolat áll fenn. Az ember pszichés állapota (például stressz-szintje) leginkább a vegetatív idegrendszeren keresztül hat a testre. A hosszú távú hatások pedig nagyon erős lenyomatot hagynak a testben. Amennyiben erős, hosszú távú pszichés megterhelés éri a szervezetet, kialakulhatnak pszichoszomatikus betegségek vagy tünetek. Azonban könnyű beleesni a „túlpszichologizálás” csapdájába.

Betegségek lelki okai: könnyű félremagyarázni

Sokan szeretnék tudni, hogy mi például az aranyér lelki oka vagy a térdfájás lelki oka. Számukra rossz hírrel tudunk szolgálni: ezek a fejtegetések nagyon is ingoványosak. Félreértés ne essék, a lelki problémák hozzá tudnak járulni a betegségek kialakulásához. A képlet azonban nem minden esetben ennyire egyszerű, nem lehet minden betegség mellé odaírni egy lelki okot. És könnyű orvosilag megmagyarázható betegségek esetén is túl nagy jelentőséget tulajdonítani lelki tényezőknek.

A betegségek nagy része ugyanis nem lelki eredetű. Azaz a probléma az adott személy genetikája és életmódja következtében alakul ki. Általában jól azonosíthatóak a betegség kockázati tényezői, és nincs semmi rejtély. A tüdőrák mögött például a legtöbb esetben a dohányzás áll. Ezekben az esetekben nincs szükség mélyebb, lelki magyarázatokra.

Persze ez nem azt jelenti, hogy ne lehetne egy lelki, pszichés komponens is. De egyben kell látni a képet. A genetikai, életmódbeli tényezőket mindenképp számításba kell venni. És ha ezek alapján érthetetlen a betegség kialakulása, akkor érdemes elgondolkodni az esetleges lelki tényezőkön. Általában akkor beszélhetünk lelki eredetű, azaz pszichoszomatikus betegségekről, ha az orvosi vizsgálatok kizárták az egyéb szervi okokat.

Lelki eredetű betegségek: pszichoszomatika

Eddig arról volt szó, hogy könnyű „túlmagyarázni” az egyszerű betegségeket, például a fogfájás lelki okai után kutakodni. Most térjünk azonban át a pszichoszomatika jól megalapozott területére. A pszichoszomatika a lelki tényezők által kiváltott testi tünetekkel és tünetegyüttesekkel foglalkozik. Milyen problémákról lehet szó? Alexander Ferenc, a pszichoszomatika egyik alapító atyja az alábbiakat sorolta ide:

  • a légzőrendszert érintő problémák (asthma bronchiale, hiperventiláció)
  • az emésztőrendszert érintő problémák (gyomorfekély, fekélyes vastagbélgyulladás, irritábilis bél szindróma, reflux)
  • a bőrt érintő problémák (bőrgyulladás, viszketegség)
  • a keringési rendszer problémái (magas vérnyomás, koszorúér-betegség, DaCosta-szindróma)
  • és az anorexia nervosa.

A fenti problémák mellett a daganatos megbetegedések egy részénél és az autoimmun betegségek esetén is gyakran felmerül a gyanú, hogy lelki ok (is) áll a háttérben.

A lelki eredetű betegségek kezelésénél hasznos lehet a pszichoterápiás kezelés. (Forrás: freepik.com)

Mi is az a pszichoszomatikus betegség?

Egy olyan betegség, amit pszichés tényezők okoznak. A lelki problémák testi tünetté „alakítását” szomatizációnak is nevezik.

Orvosilag megmagyarázhatatlan egészségügyi problémák tartoznak ide, amelyeket nem sikerül szervi okokra visszavezetni. Illetve előfordul az is, hogy bár vannak szervi okok, a tünetek és a beteg életére gyakorolt hatás sokkal erősebbek, mint amit az orvosi vizsgálatok eredményei indokolnának.

A pszichoszomatikus betegségek kiváltó tényezői általában a hosszú ideig fennálló stresszállapot, érzelmi problémák, elfojtott feszültségek, illetve az ezekre adott reakciók.

Ilyenkor fontos tudni, hogy a tünetek akkor is valódiak, ha az okok nem szervi okok. És fontos kiemelni, hogy amennyiben lehet, a fizikai tüneteket, betegséget is kezelni kell. Azaz ideális esetben a beteget kezeli egy szakorvos, közben pedig egy terapeutával dolgoznak az érzelmi problémákon. Az is előfordul, hogy a beteg mentális és érzelmi nehézségeire a pszichiáter ír fel gyógyszereket, illetve a pszichiáter is dolgozhat a pszichológussal együtt/párhuzamosan.

Meghatározhatók a pszichoszomatikus betegségek lelki okai?

A legtöbb esetben itt is összetett a kép, nem feltétlenül könnyű felderíteni az adott probléma lelki okait. A lelki problémák ugyanis nem légüres térben léteznek. Sokszor nem egy-egy probléma megléte a kérdés, hanem a beteget érő érzelmi megterhelés, stressz szintje. Ebben lehet egy-egy kiemelt ok, de sokszor több tényező együttállásáról van szó. Nézzünk egy helyzetet: valaki munkanélküli, emellett bizonytalan párkapcsolatban él, illetve feldolgozatlan múltja miatt is hordoz magában érzelmi feszültségeket. Ebben az esetben összeadódik az anyagi bizonytalanság és a szakítástól való félelem okozta stressz, illetve a hordozott feldolgozatlan probléma okozta megterhelés.

És nagyon fontos, hogy a genetikát sem szabad elfelejteni. Ugyanis vannak olyan személyiségtípusok, akik genetikailag hajlamosabbak bizonyos testi és lelki problémákra.

Ezen túl pedig nagyon fontos kérdés, hogy az egyénnek milyen megküzdési stratégiái vannak. Mert ha valaki például képes jól megküzdeni az érzelmi nehézségekkel és stresszel, akkor jó eséllyel el tudja kerülni a pszichoszomatikus betegségeket.

Sokat számít az életmód

A megküzdési stratégiák mellett nagyon fontos az egészséges életmód. Az egészséges táplálkozás, a sport, a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás mind-mind fontos része az érzelmi megterhelés ellensúlyozásának. A helyes táplálkozás részeképpen pedig érdemes jó minőségű vitaminokat, táplálékkiegészítőket is szedni.

Tekintse meg táplálékkiegészítőinket és vitaminjainkat!

 

Borítókép: freepik.com

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!