A fogakat felnőttként is érdemes szabályozni

2011. 10. 21.
Szerző: Szimpatika
Ma már korántsem csak a tinédzserek villantják fel fogszabályzóikat, egyre több felnőttön is látni a szabályzó-szerkezeteket. Kevesen tudják, hogy ezzel a módszerrel nem csak esztétikailag, de egészségileg is sokat tehetünk a fogainkért – még nagykorúként is. A fogszabályzás felnőttkori lehetőségeiről dr. Ameri Sahar, az Oxygen Medical fogszakorvosa, esztétikai fogászati specialista beszélt

Bár a fogszabályzásnak leginkább az általa nyerhető esztétikai előnyök jelentik a vonzerejét, a rendezetlen fogsor veszélyeket is rejt magában. Mivel a torlódott fogazatot nehezebb tisztán tartani, a megmaradó lepedék hosszú távon savas erjedést okozhat, és fogszuvasodáshoz vezethet. Ráadásul a szájban végbemenő rothasztó folyamatoknak „köszönhetőn” könnyen fogínygyulladás alakulhat ki, amely kezeletlenül akár a fogak kilazulását és elvesztését is eredményezheti.


Más olyan problémák is vannak, amelyek felnőttkorban is eredményesen kezelhetők. Ilyen például, amikor rések vannak a fogak között, illetve az, ha bizonyos fogak a kelleténél előrébb, hátrébb, vagy ferdén állnak. A fogszabályozás megelőzheti az olyan rendellenességeket, mint a mély- és a keresztharapás okozta gyakori állkapocsízületi problémák, amelyek a mindennapokat is jelentősen megnehezíthetik. A felnőttkori szabályzás előkészítheti akár a fogpótlásokat is: optimális feltételeket teremthet a későbbi fogpótlások kivitelezéséhez.

 

A megfelelő előkészítés elengedhetetlen

Aki szabályoztatni szeretné a fogait, minden esetben egy teljeskörű fogászati felmérésen kell részt vennie. Csak akkor lehet belevágni a szabályozásba, ha a fogak és a száj teljesen rendben vannak, vagyis egészséges a fogíny, be vannak tömve a lyukas fogak, és a szakember eltávolította a fogköveket.

Azzal is számolnia kell a páciensnek, hogy rögzített fogszabályzó-készülék viselésekor könnyebben maradhat ételmaradék a szájban, és sokan a nehézségek miatt el is hanyagolják a szájhigiéniát. Ez pedig természetesen elősegítheti a fogszuvasodás kialakulását. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a páciens elsajátítsa a megfelelő szájtisztítási és fogápolási módszereket, a speciális fogkefék, a fogköztisztító, a szájvíz használatát. Ennek eredményességét a gyakorlatban a kezelőorvosnak időről-időre ellenőriznie kell.

 

Hosszútávú megoldás

„Bár tény, hogy a még fejlődésben lévő szervezetnél a szövetek és a csontok gyorsabban képesek reagálni, a felnőttkori fogszabályozás is remek eredményeket hozhat mind esztétikailag, mind a fogak egészségét illetően” – ismerteti dr. Ameri Sahar. „Aki rászánja magát a kezelésre, évekkel kell számolnia, amíg megmutatkozik a várt eredmény. A rögzített szabályzónak legalább egy évig kell fent lennie, azután jöhet az éjszakai, kivehető változat, amelynek hordási ideje szintén egy-másfél év. Feltétlenül be kell tartani a viselési szabályokat, hiszen ha elhanyagoljuk, könnyen visszacsúszhatnak a nagy nehezen helyükre igazított fogaink. Az áldozat azonban megéri: a rendezett, harmonikus, egészséges mosoly magáért beszél.”

 

www.oxygenmedical.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!