Káros-e az egészségre az E-cigaretta?

2011. 05. 04.
Szerző: Szimpatika
Akik kitalálták, s persze el szeretnék adni, azt mondják, az elektromos cigaretta a dohányzás bizonyítottan legjobb alternatívája, amely hasonlóan néz ki, és működik, mint az igazi cigi. Műanyagból van, akkumulátor működteti, az eleje vörösen izzik, cserélhető patronjából nikotint párologtat füstfelhő formájában.
Az elektronikus cigaretta, forgalmazói szerint, egy csúcstechnológiás műszaki készülék, amely használatkor hasonló élvezetet okoz, mintha egy hétköznapi cigarettát szívnánk. Szívásakor apró nikotincseppeket lélegzünk be úgy, hogy mentesülünk a hagyományos káros anyagok, például a kátrány szervezetbe jutásától, ezáltal megteremtjük egy sokkal egészségesebb dohányzás lehetőségét.

A szerkezetben a folyékony nikotint egy mikroporlasztó pumpa a porlasztó cellába nyomja. A nikotint ködszerű cseppekké porlasztja a vibrációs, ultrahangos, magas feszültségű mezőben. A belégzéskor keletkező légáramlat a nikotincseppeket szétszórja, utána meleg pára keletkezik, ami a dohányfüstöt utánozza, biztosítva ezáltal a dohányos által megszokott ingereket! A benne lévő folyékony nikotint és aromákat tartalmazó patronból, valamint a levegőben található páratartalomból hevítés és porlasztást követően vízgőzt, vízpárát állít elő.
Külső szemlélő számára és érzésre olyan hatása van, mintha füstölne. Különbség az, hogy ez nem füst és nem ég a vége, és csak akkor lép működésbe, ha megszippantjuk. Egyébként automatikusan leáll. Két dologra kell figyelnünk: az akkumulátor töltöttségére és a patron kifogyására. Egyéb gondozást nem igényel. Használata során azonban nem gyújtunk rá. Segít leszokni a dohányzásról! Fokozatosan csökkentett nikotintartalmú patront használva eljuthatunk a nikotinmentes patronig! Ez a módszer hasonlít a leszokást segítő nikotin-tapaszhoz, de az elektronikus cigaretta használatakor a " füstölés " és a megszokott mozdulatok megmaradnak. Az e-cigi minden, körülbelül 26 slukk után villogással jelzi, hogy két cigarettát elszívtunk. Minden 20 szálnak megfelelő szívás után leáll, és öntisztítást végez. 1-1,5 doboz cigaretta nikotin-mennyiségének elszívása után az akkumulátor kifogy és fel kell tölteni, vagy csökkentett nikotintartalmú patronra cserélni!

Az elektronikus cigi hatása az egészségre eddig még tisztázatlan!

A Szent Korona rádió szerint néhány e‐cigit gyártó vállalat állítása szerint ez a termék nem tartalmaz olyan káros anyagokat, amelyek a hagyományos cigaretta égése során szabadulnak fel. Több szabályozó hivatal figyelmeztet arra, hogy ez nem igaz.! Az e‐cigaretta patron többféle aromát (dohány, mentol, csokoládé, vanília, karamell, kávé stb.) és különböző mennyiségű nikotint tartalmazhat, melyeket többek között glycerinben és propylén glikolban (PG) oldanak fel.

Az amerikai Környezetevédelmi Ügynökség (Environmental Protection Agency) olyan mérgezőnek tartja a PG‐t, hogy a dolgozókat védőkesztyű, védőruha és szemüveg hordására kötelezi. A szer agy-, máj- és vesekárosodást okozhat.
A patron további összetevői lehetnek a következő anyagok és kemikáliák: esszenciák, szerves savanyítók, anti-oxidánsok, butyl valerate, isopentyl hexonate, lauryl laurate,benzyl benzoate, methyl octynicate, ethyl heptylate, hexyl hexanoate, geranyl butyrate, menthol, citric acid, water, alcohol, 2,3,5‐trimethylpyrazine, 2,3,5,6‐tetramethylpyrazine, 2,3‐dimethylpyrazine, acetylpyrazine, terpineol, ethyl maltol, guaiacol, acetylpyridine, octalactone.
A Kínából importált dohány ízesítésű folyadékok a következő anyagokat is tartalmazhatják: megastigmatrienone, beta‐damascenone, G2‐Acetylpyrazine, 2,5‐Dimethyl pyrazine, 1,3‐ Propanediol, L‐Nicotin, linalool. 2009‐ben az amerikai Élelmiszer és Gyógyszerügyi Felügyelet (Food and Drug Administration) az e‐cigaretták tesztelése során olyan anyagokat talált, amelyek a hagyományos dohányt tartalmazó cigarettában és annak égése során keletkező anyagok között is megtalálhatóak (diethylene glycol és dohány specifikus nitrosaminok).

Az Egészségügyi Világszervezet 2008‐ban kijelentette, hogy nem támogatja az elektronikus cigaretta, mint dohányzás leszokást támogató eszköz legális forgalmazását és felszólította a kereskedőket, hogy távolítsanak el minden olyan reklámanyagukon szereplő megjegyzést, amelyben arra utalnak, hogy a WHO az e‐cigaretta használatát biztonságosnak nyilvánította. A WHO arra hivatkozott, hogy még egyetlen komoly szakmai tanulmány sem támasztotta alá, hogy ez a termék egy megbízható és hatásos eszköz lenne a nikotinpótló terápiák során.

Hazánkban a termék elektromos jellemzőivel kapcsolatban az Egészségügyi Minőségfejlesztési és Kórháztechnikai Intézet (EMKI) állított ki igazolást amely azonban csak a műszaki megfelelőségre vonatkozik! Az Országos Tisztifőorvos hivatkozva az Országos Gyógyszerészeti Intézet szakvéleményére, valamint arra a tényre, hogy az eszköz egyetlen kedvező hatása sem bizonyított és a nikotintartalma pontosan nem ismert, a termék forgalmazásának betiltását rendelte el! Ennek ellenére valószínűsíthető, hogy az e‐cigaretta használata – köszönhetően az interneten keresztüli forgalmazásának – egyre elterjedtebb a hazai dohányosok körében is.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!