Hollywoodban mostanában spenóttal fogynak

2011. 03. 30.
Szerző: Szimpatika
Marcia Cross a Született feleségek sztárja a spenótnak köszönheti karcsúságát. A zöld levelek ugyanis nagyon táplálóak, és egyedülállóan sok K-vitamint tartalmaznak, így elősegítik a szervezet méregtelenítését, erősítik a keringési rendszert, és megakadályozzák a gyulladásos megbetegedések kialakulását. Antioxidáns hatása révén a spenót megvédi a sejteket a szabad gyökök elszaporodásától.
Rengeteg B-vitamint tartalmaz, amely fokozza a zsírok és a szénhidrátok megemésztését, így észrevétlenül szabadulhat meg a súlyfeleslegtől. A spenótban megtalálható természetes só csökkenti a szervezet vércukorszintjét, így cukorbetegeknek kifejezetten ajánlott a fogyasztása. Ezenkívül bizonyítottan jó hatással van a vérnyomásra, és kiváló ellenszere a menstruációs görcsöknek. Levesbe téve, főételként vagy akár salátaként elkészítve is ízletes, azonban – sok más zöldséghez hasonlóan – akkor a "legértékesebb", ha főzés nélkül készíti el, esetleg összeturmixolva, ivóléként fogyasztja. A diétát ajánlott négy napig betartani, majd visszatérni a korábbi, ám kissé könnyedebb életmódra. A négy nap alatt akár két kilótól is megszabadulhatunk. A kúra ideje alatt fogyasszon minél több szénsavmentes ásványvizet és magas rosttartalmú, hozzáadott cukrot nem tartalmazó gyümölcs-, illetve zöldségleveket!

Néhány spenótos recept

Parajfőzelék
Hozzávalók: 25 dkg spenót, 0,5 dl olívaolaj, 1 ek liszt, 1,5 dl zsírszegény tej, 1 gerezd fokhagyma, só, bors
Mossa meg a spenótot, majd tépje le a szárakat. Főzze meg a leveleket enyhén sós vízben, majd csepegtesse le, végül vágja nagyon apróra. Készítsen rántást az olajból, a fokhagymából és a lisztből, keverje csomómentesre a tejjel, majd tegye bele a spenótot. Fűszerezze, és alaposan forralja össze.

Spenótos spagetti Hozzávalók: 20 dkg (mirelit) spenót, 20 dkg durumlisztből készült spagettitészta, 1 doboz zsírszegény joghurt, 2 gerezd fokhagyma, só, bors
Keverje össze a (kiolvasztott) spenótot az összezúzott fokhagymával, a joghurttal, a sóval és a borssal. Forralja össze az egészet, majd a kifőtt spagettivel tálalhatja.

Csirkecomb parajjal Hozzávalók: 20 dkg friss spenót, 4 krumpli, 2 csirkecomb, 30 dkg zsírszegény reszelt sajt, 1 gerezd fokhagyma, 1 dl fehérbor, 0,5 dl olívaolaj, só, bors
Turmixolja össze a spenótot a zúzott fokhagymával és az olívaolajjal, fűszerezze meg, majd szórja rá a reszelt sajtot. A masszát öntse a tepsibe tett csirkecombokra, tegye melléjük a megmosott burgonyákat héjastól, majd locsolja meg az egészet borral. Fedje le, és körülbelül 45 percig párolja a sütőben. Vegye le a fedőt, és még 15 percig süsse, hogy a hozzávalók enyhén megpiruljanak.

Lasagne lazacszeletekkel Hozzávalók: 25 dkg spenót, 25 dkg lazacfilé, 8 dkg zsírszegény reszelt sajt, 1 paradicsom, fél fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 dl zsírszegény tejföl, 1 dl zsírszegény tejszín, 1 kiskanál citromlé, 1 csomag lasagnetészta, olívaolaj, só, bors
Szeletelje fel a lazacot, majd enyhén sózza meg, és locsolja meg citromlével. Olajon futtassa meg az apróra vágott hagymákat, majd adja hozzá a paradicsomot és a spenótot, és fűszerezze ízlés szerint. A tejfölt és a tejszínt keverje össze, majd kenje ki a tepsi alját. Fedje be lasagnelapokkal, öntse rá a spenótos massza egy részét és a lazacszeleteket. Rétegezze így, amíg el nem fogynak a hozzávalók, végül locsolja meg a tetejét a tejfölös szósszal. Tegye előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten süsse 40 percig, majd vegye le róla a tetőt, és pirítsa meg néhány percig.

Forrás: Hot

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!