Az evés olyanná válhat mint a drogfüggőség

Szerző: Z.Zs.
Jönnek az ünnepek, és ezzel együtt a nagy „zabálások" időszaka. Mikor elég az elég?
Az evolúciónak köszönhetjük, hogy minden alkalommal amikor úgy gondoljuk, hogy nehéz idők jönnek, teleesszük magunkat. Biztos ami biztos. Ez a túlélés egyik záloga, ugyanazt csináljuk, mint a mókusok akik eldugdossák a mogyorót a hosszú tél előtt.

Szakértők szerint az agyunk örömvegyületeket bocsát ki étkezés után, ugyanúgy mint az alkohol esetében. Ez fájdalomcsillapító hatással bír a szervezetre nézvést. Roger Cone professzor a Vanderbilt egyetem molekuláris élettan tanszékének vezetője szerint jutalomérzet kapcsolódik az evéshez, és ez a túlélés egyik alapkövetelménye. Ha nem ennénk, akkor meghalnánk.

A legtöbb állat és az ember a legutóbbi időkig nem vitt be több kalóriát mint amire szüksége volt. Keményen küzdöttünk a túlélésért. De most, a korlátlan kalóriák évtizedeiben elhízottak lettünk, főleg mert a nem végzünk annyi fizikai munkát.

A modern élet étvágygerjesztő hirdetésekkel bombáz minket, gyorsételek csábítanak az evésre. Az agyunk működése azonban nem változott. Cél a túlélés.

Az, hogy ilyen könnyen hozzáférünk a zsírokhoz, sóhoz és cukorhoz csak a legutóbbi időszak lehetősége. Behabzsoljuk ezeket az ételeket, mert azt gondoljuk, talán nem ehetjük ezeket többet, miközben a tisztában vagyunk vele, hogy ez nincs így.

Az ételek hatására fájdalomcsillapító anyagok kerülnek a szervezetbe. A Nature Neuroscience-ben megjelent tanulmány szerzői egyenesen azt állítják, hogy a zsír- és kalóriadús ételek ugyanolyan folyamatokat indítanak el az agyban, mint a kokain és a heroin. Patkányoknál figyelték meg, hogy ugyanolyan függőség alakult ki náluk ezen ételek fogyasztásakor mint a drogfüggőség esetén.

Tele hassal jobb lenni, mint maró éhséget érezni. Az étkezés után jelentkező álmosság és nyugalom mintegy kómába taszítja az embert. A test fölött átveszik a hormonok az uralmat, a szervezet csak az emésztsére koncentrál.

Elvileg az agyunk jelzi, ha abba kéne hagynunk az evést, na de ki tudna ellenállni az utolsó falatnak? Amikor az étel keresztülhalad a gyomron, a vékonybélhez ér, ekkor felszabadul egy hormon, mely jelez az agynak, hogy hagyja abba az étkezést.

A gyomor lassan tele lesz, ekkor a vércukorszint megváltozik, és a ghrelin nevű hormon mely az étvágyat szabályozza lecsökken a szervezetben. Na ekkor kéne letenni a kést és a villát.

Hogyan akadályozzuk meg a túlevést?

- akkor kell enni, amikor még csak kissé érezzük magunkat éhesnek,mert így kevesebb esélye van, hogy túlegyük magunkat

- hagyja abba az evést, ha úgy érzi tele van a hasa

- értékelje, hogy mennyire éhes, egy 1-10 közötti skálán. Az étkezés közben néha álljon meg, és gondolja újra végig. Ha úgy érzi eljutott a 6-os szintre, hagyja abba az evést. Higgyje el, a szervezetének elég lesz ennyi energia.

- az agyunk kb. 20 perc után érezteti, hogy tele a gyomrunk. Ha kényelmesen eszünk, és nem habzsolunk, akkor kevesebb étel fog a szervezetbe kerülni. Hátha ezzel elkerülhetjük a zsírpárnáink növekedését.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!