A kutatás során a hölgyek alkoholfogyasztási szokásait mintegy 50 éven keresztül figyelték, a végeredmény pedig az lett, hogy azon nőknél, akik "mérsékelten" fogyasztottak sört (ami a kutatók szerint heti egyszeri vagy kétszeri alkalmat jelent), 30 százalékkal kisebb eséllyel alakult ki a szívroham. A sör ugyanis számos olyan tápanyagot tartalmaz, amely segíthet az atherosclerosis elkerülésében: ez gyakorlatilag az artériafalak megvastagodását jelenti, ami gyakran vezethet szívrohamhoz, illetve stroke-hoz.
Ezt az eredményt korábbi vizsgálatok is alátámasztják: egy 2013-as görög kutatásban a Harokopio University kutatói azt állítják, hogy a sör javítja az artériák rugalmasságát, egy 2011-es kutatás pedig a European Journal of Epidemiology szaklap hasábjain olvasható, ebben az áll, hogy a sör sokkal jobb a szív- és érrendszer védelmére, mint a bor.
Az amerikai mezőgazdasági minisztérium, az USDA is azt javasolja, hogy a nők naponta egyszer, a férfiak naponta kétszer három deciliter sört igyanak - az viszont nem egészséges, ha a férfiak ezt a mennyiséget egyszerre isszák meg egy péntek vagy szombat éjszaka.
A sör azonban nemcsak a szívrohamtól képes megmenteni minket. Mivel tartalmának 93 százaléka víz, ezért a többi alkoholhoz képest jobban hidratál. A sör vízhajtó hatással is rendelkezik, ezért a sörivóknál kisebb esélye van a vesekövek kialakulásának. Emellett csontjainknak is jót tesz: a keserűbb, világosabb sörökben ugyanis jelentősebb mennyiségű ortokovasav található, amely erősíti a csontokat.
Egy spanyol kutatás azt is megerősítette, hogy a barna sörben található bétaglukán nevű oldható rost hatására koleszterinszintünk is csökken - minél sötétebb a sör, annál több ilyen rost található benne. Emellett a sörben hasznos tápanyagok is találhatóak: kalcium, magnézium, szelén, jód, kálium, B6-vitamin, B12-vitamin és folsav.
Forrás: HáziPatika.com