Segítség két keréken

2019. 08. 03.
Szerző: Tompa Diána
|
Címkék:
A jó idő beköszöntével a Budapest Bike Maffia immáron második éve rendezi meg a Charity Fest nevű adománynapját, mellyel a társadalmi összefogás fontosságára hívják fel a figyelmet, de úgy, hogy közben ezt senki ne érezze kényszernek. A Charity Festen a jó hangulat garantált, hiszen egész nap a koncerteké, a finom falatoké és játékoké a főszerep.

Havasi Zoltánnal, a Budapest Bike Maffia alapítójával, ezen esemény kapcsán találkoztam, és kértem fel egy Szimpatika videó elkészítésére. Zoli készségesen elvállalta az interjút, és habár az időjárási viszonyok megnehezítették a forgatást, mégis mindvégig jó kedélyű és kedves maradt. Nem a szereplési vágy vagy az ismertség motiválta, hanem mert ennyi év után is még mindig töretlen erővel és lelkesedéssel szeretne segíteni és pozitív társadalmi változást elérni. Hisz abban, hogy közös erővel megteremthetünk egy olyan világot, ahol figyelünk egymásra, és ahol nem lesütjük a szemünket, ha hajléktalannal, nélkülözővel, fogyatékossággal küzdővel találkozunk.

A Budapest Bike Maffia ebben is úttörő, hiszen sokrétű projektjei révén mindenki megtalálhatja a lelkéhez és pénztárcájához legközelebb álló formát, és – nevükkel ellentétben – erre már nem csak Budapesten van lehetőség, hanem több vidéki városban is. A következőkben a Budapest Bike Maffia néhány kezdeményezését mutatjuk be, a további projektek a honlapukon megtalálhatók.

A Budapest Bike Maffia egy olyan innovatív civil szervezet, melyet fiatal kerékpárosok hoztak létre 2011 végén, hogy egy olyan adományozási formát honosítsanak meg, amely addig Magyarországon még ismeretlen volt. Fő tevékenységük az adománygyűjtés, melyet kerékpárral juttatnak el az arra rászorulóknak, így nemcsak szociális munkát végeznek önkéntes formában, hanem a környezettudatosságot is szem előtt tartják. Emellett abban is eltér a Budapest Bike Maffia a legtöbb hasonló munkát végző szervezettől, hogy ők mobilitásuk okán felkutatják a rászorulókat, nem pedig helyhez kötötten várják őket, így azokat a hajléktalanokat vagy rászoruló családokat is elérik, akiknek esetleg nincs lehetőségük, vagy különböző okok miatt nem szeretnének részt venni nyilvános ételosztásokon. A civil szervezet mára egy több száz fővel bíró segítő hálózattá vált, és különböző projektjeik révén a rászoruló családok és hajléktalan emberek sokrétű problémáira nyújtanak segítséget.

Bringás önkénteseik több mint százezer adag ételt juttatnak el a rászorulóknak, emellett kiemelt figyelmet fordítanak az adományozási kultúra megismertetésére annak érdekében, hogy minél többen tudjanak megfelelően segíteni. 2016 áprilisában indították el a +1 szendvics – diákok a rászorulókért elnevezésű projektjüket, melyben középiskolás diákok számára tartanak érzékenyítő előadásokat az önkéntesség fontosságáról, és arra kérik őket, hogy ha lehetőségük van rá, akkor hetente egyszer hozzanak plusz egy szendviccsel többet az iskolába, melyet a Budapest Bike Maffia begyűjt és kioszt a rászorulók között. A program megmutatja a diákok számára az összefogás fontosságát, hogy akár egy szendvics is milyen sokat jelenthet. A Budapest Bike Maffia bízik benne, hogy a programban résztvevő diákokban nő az adományozási kedv, és később egy erős segítő közösséget alakítanak ki.

A Budapest Bike Maffia 2012-ben indított Vitamin kommandó projektje révén bárki részese lehet a szervezetnek, és átélheti az adományozás lélektani erejét. A Vitamin kommandó biciklisei nemcsak ételt visznek a hajléktalan embereknek, hanem a mindennapokban szükséges tárgyi adományokat is, mint hálózsák, polifoam, takarók, illetve a hideg időszakban téli kabátok, sapkák, sálak stb. A Vitamin kommandó minden héten hétfőn és csütörtökön indul útjára a Budapest Bike Maffia bázisáról, ahol az önkéntesek összeállítják a vitaminban gazdag szendvicseket, majd biciklire szállnak, és megkeresik az „adományok gazdáit”.

Akik céges szinten, csapatépítő keretében szeretnének segíteni, azok akár a Vitamin kommandóban, akár egy közös főzés formájában is megtehetik, hiszen a Budapest Bike Maffia erre is biztosít lehetőséget. A vállalati önkéntességgel a munkavállalók nemcsak kiszakadnak a hétköznapokból, hanem egy közös ügy érdekében összefogva jobban megismerik egymást, összekovácsolódnak, ami nagyban segíti a további gördülékeny munkavégzést. A megfelelő helyszín kiválasztásában is segítséget nyújtanak, általában a belvárosi kerthelyiségek a legmegfelelőbbek, ahol a főzés vagy szendvicskészítés közben kvízjátékokra és csapatépítő játékokra is sor kerülhet. Azon dolgozók se szorulnak ki az ételosztásból, akik nem rendelkeznek kerékpárral, hiszen számukra gyalogosan is kényelmesen elérhető területeket biztosítanak.

A Budapest Bike Maffia az Ételmentő projektje által nemcsak hideg ételt tud biztosítani a rászorulóknak, hanem esetenként meleget is. Keresik és várják azok jelentkezését, akiknek napi szinten nagyobb mennyiségű felhalmozott ételfeleslegük képződik, akár meleg étel, akár sós vagy édes sütemény, pékáruk, zöldségek, gyümölcsök vagy tartós élelmiszer formájában. Az így megmentett ételekkel nemcsak a rászorulókon tudnak segíteni, hanem a környezetterhelést is csökkentik, hiszen kevesebb élelmiszer végzi a szemetesben.

 

Decemberi akció

Centrum® My Energy gumivitamin felnőtteknek

30 db

2 900 Ft

96,7 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Gaviscon borsmenta ízű rágótabletta

48 db

1 930 Ft

40,2 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Cetebe 500 mg retard kemény kapszula

120 db

3 800 Ft

31,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Apranax Dolo 220 mg filmtabletta

30 db

1 310 Ft

43,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sinupret® belsőleges oldatos cseppek

50 ml

2 030 Ft

40,6 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Neo Citran megfázásra és köhögésre kemény kapszula

16 db

1 690 Ft

105,6 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

SeptaNazal® 1 mg/ml + 50 mg/ml oldatos orrspray felnőtteknek

10 ml

1 580 Ft

158 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sudocrem®

125 g

2 210 Ft

17,7 Ft/g
Kozmetikum

Magnézium Béres 375 mg + B6 filmtabletta

30 db

1 760 Ft

58,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Voltaren Emulgel Forte 20 mg/g gél

100 g

3 420 Ft

34,2 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Normaflore belsőleges szuszpenzió

20×5 ml

2 400 Ft

24 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

ACC® 200 mg granulátum

30 tasak

1 910 Ft

63,7 Ft/tasak
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ocutears® szemcsepp

10 ml

2 365 Ft

236,5 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköz*

Nicorette® Quickspray 1 mg/adag szájnyálkahártyán alkalmazott oldatos spray

1 adagoló tartály

3 970 Ft

3970 Ft/adagoló tartály
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Vita-D3 1600 NE tabletta

90 db

1 830 Ft

20,3 Ft/db
Speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer

Mebucain Mint 2 mg/1 mg szopogató tabletta

20 db

1 490 Ft

74,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nizoral® korpásodás ellen 20 mg/g sampon

100 ml

2 900 Ft

29 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Calcium-Sandoz® + Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta

10 db

895 Ft

89,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Tebofortan® 120 mg filmtabletta

30 db

3 870 Ft

129 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ocuvite® LUTEIN forte tabletta

30 db

2 960 Ft

98,7 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Algoflex® 400 mg filmtabletta

20 db

1 650 Ft

82,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2019. decemberi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el