Segítség két keréken

2019. 08. 03.
Szerző: Tompa Diána
|
Címkék:
A jó idő beköszöntével a Budapest Bike Maffia immáron második éve rendezi meg a Charity Fest nevű adománynapját, mellyel a társadalmi összefogás fontosságára hívják fel a figyelmet, de úgy, hogy közben ezt senki ne érezze kényszernek. A Charity Festen a jó hangulat garantált, hiszen egész nap a koncerteké, a finom falatoké és játékoké a főszerep.

Havasi Zoltánnal, a Budapest Bike Maffia alapítójával, ezen esemény kapcsán találkoztam, és kértem fel egy Szimpatika videó elkészítésére. Zoli készségesen elvállalta az interjút, és habár az időjárási viszonyok megnehezítették a forgatást, mégis mindvégig jó kedélyű és kedves maradt. Nem a szereplési vágy vagy az ismertség motiválta, hanem mert ennyi év után is még mindig töretlen erővel és lelkesedéssel szeretne segíteni és pozitív társadalmi változást elérni. Hisz abban, hogy közös erővel megteremthetünk egy olyan világot, ahol figyelünk egymásra, és ahol nem lesütjük a szemünket, ha hajléktalannal, nélkülözővel, fogyatékossággal küzdővel találkozunk.

A Budapest Bike Maffia ebben is úttörő, hiszen sokrétű projektjei révén mindenki megtalálhatja a lelkéhez és pénztárcájához legközelebb álló formát, és – nevükkel ellentétben – erre már nem csak Budapesten van lehetőség, hanem több vidéki városban is. A következőkben a Budapest Bike Maffia néhány kezdeményezését mutatjuk be, a további projektek a honlapukon megtalálhatók.

A Budapest Bike Maffia egy olyan innovatív civil szervezet, melyet fiatal kerékpárosok hoztak létre 2011 végén, hogy egy olyan adományozási formát honosítsanak meg, amely addig Magyarországon még ismeretlen volt. Fő tevékenységük az adománygyűjtés, melyet kerékpárral juttatnak el az arra rászorulóknak, így nemcsak szociális munkát végeznek önkéntes formában, hanem a környezettudatosságot is szem előtt tartják. Emellett abban is eltér a Budapest Bike Maffia a legtöbb hasonló munkát végző szervezettől, hogy ők mobilitásuk okán felkutatják a rászorulókat, nem pedig helyhez kötötten várják őket, így azokat a hajléktalanokat vagy rászoruló családokat is elérik, akiknek esetleg nincs lehetőségük, vagy különböző okok miatt nem szeretnének részt venni nyilvános ételosztásokon. A civil szervezet mára egy több száz fővel bíró segítő hálózattá vált, és különböző projektjeik révén a rászoruló családok és hajléktalan emberek sokrétű problémáira nyújtanak segítséget.

Bringás önkénteseik több mint százezer adag ételt juttatnak el a rászorulóknak, emellett kiemelt figyelmet fordítanak az adományozási kultúra megismertetésére annak érdekében, hogy minél többen tudjanak megfelelően segíteni. 2016 áprilisában indították el a +1 szendvics – diákok a rászorulókért elnevezésű projektjüket, melyben középiskolás diákok számára tartanak érzékenyítő előadásokat az önkéntesség fontosságáról, és arra kérik őket, hogy ha lehetőségük van rá, akkor hetente egyszer hozzanak plusz egy szendviccsel többet az iskolába, melyet a Budapest Bike Maffia begyűjt és kioszt a rászorulók között. A program megmutatja a diákok számára az összefogás fontosságát, hogy akár egy szendvics is milyen sokat jelenthet. A Budapest Bike Maffia bízik benne, hogy a programban résztvevő diákokban nő az adományozási kedv, és később egy erős segítő közösséget alakítanak ki.

A Budapest Bike Maffia 2012-ben indított Vitamin kommandó projektje révén bárki részese lehet a szervezetnek, és átélheti az adományozás lélektani erejét. A Vitamin kommandó biciklisei nemcsak ételt visznek a hajléktalan embereknek, hanem a mindennapokban szükséges tárgyi adományokat is, mint hálózsák, polifoam, takarók, illetve a hideg időszakban téli kabátok, sapkák, sálak stb. A Vitamin kommandó minden héten hétfőn és csütörtökön indul útjára a Budapest Bike Maffia bázisáról, ahol az önkéntesek összeállítják a vitaminban gazdag szendvicseket, majd biciklire szállnak, és megkeresik az „adományok gazdáit”.

Akik céges szinten, csapatépítő keretében szeretnének segíteni, azok akár a Vitamin kommandóban, akár egy közös főzés formájában is megtehetik, hiszen a Budapest Bike Maffia erre is biztosít lehetőséget. A vállalati önkéntességgel a munkavállalók nemcsak kiszakadnak a hétköznapokból, hanem egy közös ügy érdekében összefogva jobban megismerik egymást, összekovácsolódnak, ami nagyban segíti a további gördülékeny munkavégzést. A megfelelő helyszín kiválasztásában is segítséget nyújtanak, általában a belvárosi kerthelyiségek a legmegfelelőbbek, ahol a főzés vagy szendvicskészítés közben kvízjátékokra és csapatépítő játékokra is sor kerülhet. Azon dolgozók se szorulnak ki az ételosztásból, akik nem rendelkeznek kerékpárral, hiszen számukra gyalogosan is kényelmesen elérhető területeket biztosítanak.

A Budapest Bike Maffia az Ételmentő projektje által nemcsak hideg ételt tud biztosítani a rászorulóknak, hanem esetenként meleget is. Keresik és várják azok jelentkezését, akiknek napi szinten nagyobb mennyiségű felhalmozott ételfeleslegük képződik, akár meleg étel, akár sós vagy édes sütemény, pékáruk, zöldségek, gyümölcsök vagy tartós élelmiszer formájában. Az így megmentett ételekkel nemcsak a rászorulókon tudnak segíteni, hanem a környezetterhelést is csökkentik, hiszen kevesebb élelmiszer végzi a szemetesben.

 

#KORONAVÍRUS

Regisztrált fertőzött:
343
Aktív eset:
298
Gyógyult:
34
Elhunyt:
11
Karanténban:
87
Mintavétel:
10303
Magyarországi adatok – Legutolsó frissítés dátuma: 2020.03.28. 07:00
Márciusi akció

Actival Extra filmtabletta

120 db

4 660 Ft

38,8 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Lopedium® 2 mg kemény kapszula

30 db

1 780 Ft

59,3 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Algoflex® Forte filmtabletta

20 db

1 960 Ft

98 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Valeriana Night Forte lágyzselatin kapszula

60 db

2 995 Ft

49,9 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Béres Csepp Extra belsőleges oldatos cseppek + C-vitamin Béres 50 mg tabletta

4×30 ml + 120 db

4 580 Ft

Vény nélkül kapható gyógyszer

Neo Citran megfázásra és köhögésre kemény kapszula

16 db

1 710 Ft

106,9 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Mucopront 50 mg/g szirup

200 ml

1 670 Ft

8,4 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sperti Preparation H® végbélkenőcs

25 g

2 340 Ft

93,6 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Prostayol 6 Forte kapszula

40 db

2 100 Ft

52,5 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Septofort tabletta

24 db

1 320 Ft

55 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sinupret® bevont tabletta

50 db

2 300 Ft

46 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Visine® Classic 0,5 mg/ml oldatos szemcsepp

15 ml

1 800 Ft

120 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Coldrex MaxGrip citrom ízű por belsőleges oldathoz

10 db

2 090 Ft

209 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Hydrominum tabletta

30 db

2 500 Ft

83,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Cetebe 500 mg retard kemény kapszula

120 db

3 780 Ft

31,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 245 Ft

26,5 Ft/g
Orvostechnikai eszköz*

Bilobil® Forte 80 mg kemény kapszula

60 db

4 375 Ft

72,9 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nasopax orrspray felnőtteknek

10 ml

1 810 Ft

181 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Stodal® szirup

200 ml

1 740 Ft

8,7 Ft/ml
Vény nélkül kapható homeopátiás gyógyszer

Linex® Flora kapszula

28 db

2 760 Ft

98,6 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Apranax Dolo 220 mg filmtabletta

30 db

1 500 Ft

50 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2020. márciusi száma!

Ingyenes magazinunkat a képre kattintva töltheti le!
A korábbi számokat ide kattintva érheti el