Augusztus 13. a balkezesek világnapja

2018. 08. 13.
Először 1976. augusztus 13-án tartották meg, a célja pedig az, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy milyen nehézségekkel kell megküzdeniük a balkezeseknek az alapvetően a jobbkezesek számára „kézre álló” világban.

Az emberek döntő többsége a jobb kezét használja elsődlegesen finomabb tevékenységei elvégzéséhez, viszont minden hetedik ember (az adat a fejlettebb országokra értendő) használja ma dominánsabban a bal kezét a jobb helyett – ezt nevezik balkezességnek Ennek az aránynak nemcsak a genetika az oka, hanem a társadalmaknak a balkezességet többségi alapon elutasító hagyományai is. Az iskolában a 20. század közepéig veréssel, majd a szülői erőszak sugalmazásával hazánkban is ez volt a hivatalos „pedagógia”. A balkezesség nem megszokás, hanem biológiai alapokon nyugvó, a balt a jobbal szemben előnyben részesítő kézhasználat, ami a jobb agyfélteke dominanciával magyarázható. A pedagógia mai álláspontja szerint balkezes gyereket „átszoktatni” szigorúan tilos. Már a magzati korban eldől, hogy melyik agyfélteke lesz a domináns és ennek a megváltoztatására tett kísérlet súlyos zavarokhoz vezethet.

A történelem során a balkezesség többnyire negatív megítélésben részesült. Míg a barlangrajzok közel fele még bizonyítottan bal kézzel készült, addig a sötét középkorban már egyenesen az ördög művének tartották, ha valaki ezt a kezét használta, bizonyos társadalmakban pedig különféle kegyetlen praktikákkal (bal kéz hátrakötése, testi fenyítés, esetenként halálbüntetés) vették rá az embereket arra, hogy a jobb kezüket részesítsék előnyben.

A jobb vagy bal kéz használatának a kialakulására a tudomány mai állása szerint nincs pontos magyarázat, ám az erre irányuló kutatások érdekes eredményeket mutatnak. Tudósok felfedeztek egy LRRTM1 elnevezésű, apai ágon öröklődő gént, melyből a balkezesek szervezetében jóval több található, mint a jobbkezesekében. Ez a gén felelős azért, hogy míg a jobbkezesek esetében a bal agyfélteke domináns - amely a beszédkészséget és a logikus gondolkozást irányítja -, addig a balkezesek esetében ez többnyire fordítva működik: a jobb agyfélteke domináns, mely az érzelmeket és a kreativitást irányítja, valamint a térbeli tájékozódásért is felel.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!