Megtörtént az első hazai gyermek tüdőátültetés

2018. 04. 19.
Március végén elvégezték Magyarország első gyermek tüdőátültetését az Országos Onkológiai Intézet és a Semmelweis Egyetem együttműködésében. A 13 éves Máté Dorkának cisztás fibrózis miatt volt szüksége a beavatkozásra.

Dorka esete nem csak Magyarországon, világszinten is egyedülálló – mondta el Dr. Szabó Attila, a Semmelweis Egyetem I. számú Gyermekgyógyászati Klinikájának igazgatója azon a sajtóbeszélgetésen, ahol beszámoltak az első sikeres magyarországi gyermek tüdőátültetésről. Hogy a hatórás műtét mennyire bonyolult volt, azt jól mutatja, hogy a SOTE mellett az Országos Onkológiai Intézet szakorvosai is részt vettek a transzplantáció lebonyolításában.

Minden ilyen beavatkozás hatalmas lendületet ad az egészségügyi fejlesztéseknek is– tette hozzá. Az igazgató az orvosok mellett megköszönte a segítséget a családnak és Dorkának is, mert – mint mondta – hatalmas kitartás kellett részükről is, hogy miden jól sikerüljön. „Fantasztikus dolog ezt a korábban nagyon beteg gyereket most mosolyogni látni” – mondta az igazgató.

A tüdőátültetéssel életeket adunk, és vadonatúj technikák kerülnek be a hazai egészségügybe" – mondta Dr. Rényi-Vámos Ferenc, az OOI bázisán működő Semmelweis Egyetem Mellkassebészeti Klinika docense.

Máté Dorka műtétre való felkészítését I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán végezték és ott történik az utógondozása is. Dr. Szabó Attila igazgató szólt róla, hogy a klinika a gyermektranszplantáció (tüdő-, máj-, vesetranszplantáltak) hazai központja, jelenleg 200 gyermek gondozását látják el. Dorka egy genetikai hátterű, veleszületett betegség, az ún. cisztás fibrózis miatt került abba a helyzetbe, hogy tüdeje 13 év alatt véglegesen károsodott és átültetéssel lehetett csak megmenteni az életét. Évente 22-23 gyerek születik Magyarországon ezzel a betegséggel, melynek következtében a tüdőben lényegében megszűnik a légcserére alkalmas terület – mutatta be a betegséget.

Az elő- és utógondozást végző Dr. Kovács Lajos, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika Pulmonológia és Immunológiai Osztály vezetője beszámolt róla, hogy elsőként 2004-ben járt tanulmányúton Bécsben, hogy elindítsa a cisztás fibrózis terápiás lehetőségeinek hazai megszervezését. 2005-ben már elvégezték Bécsben az első magyar gyermek tüdőátültetését, azóta pedig 25 tüdőtranszplantáció történt. A gyerekek utógondozása itthon történik.

Az OOI Aneszteziológiai és Központi Intenzív Terápiás Osztály vezetője, a beteg aneszteziológiai és intenzív terápiás kezelését is végző Dr. Elek Jenő felhívta a figyelmet, hogy felnőttek esetén világszerte évente tízezres nagyságrendű tüdőátültetés történik, míg gyerekeknél száznál is kevesebb ilyen operációt végeznek, Bécsben évente 1-2 pácienst műtenek meg. Máté Dorka esetéről szólva ismertette, hogy a beavatkozás során minden rendben zajlott, a kislány már négy nappal a műtét után mosolygott. Egy ilyen operáció egyfajta újjászületés – fogalmazott Dr. Elek Jenő, ezzel is érzékeltetve, milyen jelentősen javítja a beteg életminőségét az elvégzett beavatkozás.

A sajtótájékoztatón élőben kapcsolták Dorkát a kórházból. "Már jól vagyok. Egyedül is tudok sétálni, és levegőt venni. Mikor először vettem végre egy nagy levegőt, úgy éreztem, még a hasamban is levegő van, de az orvosok elmagyarázták, hogy ez nincs így" – mondta immár nevetve a kislány. Beszámolt róla, hogy már egyedül sétál, és a műtét előtti állapothoz képest duplájára javult a légzésfunkciója. A 13 éves kislány szeptember óta kórházban van, ezért megragadta az alkalmat, hogy üzenjen barátainak és családtagjainak is. Hozzátette, van egy bakancslistája: szeretne megtanulni síelni, sokat utazni, eljutni Ausztráliába, bepótolni az elmúlt 13 évet.Dorka megköszönte az orvosoknak, szüleinek, legjobb barátnőjének és unokatestvérének is, hogy kitartottak mellette, és segítettek neki átvészelni a legnehezebb időszakot.

Forrás: Semmelweis.hu

Fotók : Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!