A jövő új hajfestéke

Haj 
2018. 04. 04.
A hajfestés ősidők óta az emberi hiúság egyik legelterjedtebb megnyilvánulása. A kezdeti természetes anyagok helyett ma már könnyen kezelhető, mesterséges festéket használunk.

A színező tartósságát csak úgy tudjuk elérni, ha a hajszál felszínét burkoló pikkelykéket felnyitjuk lúgos anyagokkal, hogy a pigment a hajszál belsejébe kerülhessen, de sem a használt lúgok, sem maguk a pigmentek nem veszélytelenek. A pikkelykék felnyitását nélkülöző, kevésbé mérgező eljárások eredménye viszont a pár mosás után eltűnő hajszín. Mivel a világ népességének túlnyomó része sötét hajú, ezért erre a festékre is van a legnagyobb kereskedelmi igény (elég csak az ősz hajszálak eltüntetésére gondolni).

Az Illinois állambeli Northwestern University kutatói most a grafént (a szén egy nanoszerkezetű allotrop módosulata, egy egyetlen atom vastagságú grafitréteg) használták a hajfesték-kísérletekbe, mivel egyszerűen és gyorsan felhordható, nem kell az alkalmazásához toxikus összetevőket használni, és mint kiderült, a hagyományos hajfestékkel megegyezően tartós is. Az oldatot a hajra permetezve, átfésülést követően csak meg kell szárítani (akár szabad levegőn, akár hajszárítóval), így a festés gyakorlati folyamata a fodrásznál töltött óra, órák helyett 10 percre rövidül.

A redukált grafén-oxidot tartalmazó vizes oldatot kell a hajra felhordani, az oldatban lévő 1 nanométeres vékonyságú, hajlékony grafénlemezek a hajszálakra simulnak, s a száradást követően ott is maradnak. A grafénlemezek hajfestésre használható oldatának előállításához C-vitamint és kitozánt (főleg rákok, kagylók vázából kivont zsírmegkötő hatású táplálékkiegészítő) kevernek az oldathoz, ezek hatására egyenletes eloszlású és tartós hatású lesz a keverék. A kísérletben 30 erős dörzsöléssel járó hajmosás után is kiváló maradt a grafénnel festett haj színe.

A grafénmennyiség változtatásával az árnyalat sötétsége is variálható, már 0,025 tömegszázalékú grafén-oldat is látható színváltozást okoz, ám a teljesen fekete hajszínhez 0,25 tömegszázalékra van szükség. A kitozán segíti a grafén és a hajszálak keratinja közti kémiai kötések stabillá válását. Nagyobb mennyiségű grafén alkalmazásával a hajszálakat vastagabbá (de még mindig igen rugalmassá) tehetjük, ezzel a ritkás haj is sűrűbbnek látszik.

Amellett, hogy egyenletes színű bevonatot képez a grafén a hajszálakat még antisztatikussá is teszi, s kiváló hővezetővé válik tőle a haj, így egy nyári melegben a fejbőr komfortérzete is javul, megakadályozza a túlforrósodást (infrakamerás felvételekkel kimutatták, hogy a grafénnel festett haj hőmérséklete 3 Celsius-fokkal alacsonyabb volt a környezeténél). Mivel a grafén elnyeli az UV-sugárzást, még a kis mennyiségben alkalmazva is védi a hajszálakat a roncsolódástól.

Forrás: National Geographic

            Égen-Földön-Föld alatt

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!