Amiről nem merünk beszélni: az aranyér

Szerző: Szimpatika
Az aranyér kellemetlen beszédtéma, ám nagyon gyakori betegség. Milyen tünetek esetén kell aranyérre gondolni? Milyen típusai vannak és mit lehet tenni az aranyér ellen?
50 éves életkorukig a felnőttek felének volt már aranyér miatt kialakuló végbél körüli viszketése, fájdalma, vérzése, így az aranyeresség az egyik leggyakoribb egészségi problémának számít. Az aranyér nemcsak fájdalmas és kellemetlen probléma, hanem a kialakuló gyulladás, vérrögök kezeletlen állapotban komolyabb szövődményeket is okozhatnak.



Az aranyér tünetei


Az aranyeresség legjellemzőbb tünete a székelés közbeni fájdalom, esetleg vérzés, ugyanakkor nem minden esetben erőteljesek a panaszok. Általánosságban a következő tünetek utalnak aranyérre, ám gyanú esetén célszerű szakorvos felkeresése is:

-duzzanat, csomó az altesten (ennek kivizsálása és megítélése orvosi feladat)
-fájdalmas székelés (tompa vagy nyilalló fájdalom)
-erős viszketés a végbéltájon
-véres széklet
- kitüremkedés (a végbél utolsó szakasza kifordul, látható lesz)
-huzamosabb ideig fennálló székrekedés
-váladékozás és nyálkás széklet

Amennyiben a fenti tüneteket tapasztalja magán, a panaszokat nagy valószínűség szerint az aranyér okozza.

Hogyan alakul ki az aranyér?

Az ún. arteriovenózus söntök a végbél alsó részének nyálkahártyájában vannak, feladatuk biztosítani a végbélnyílás szivárgásmentes zárását. Székletürítés során az erőlködés, hasprés miatt a vénák falára nehezedő nyomás nő, ami idővel a legtöbb embernél túltágítja a vénákat. A kitágult erek így még sérülékenyebbé válnak és hajlamosak lesznek a gyulladásra. A nagyfokú kitágulás egyben lassítja a véráramlást, ami növeli a vénában a véralvadás, a vérrögök kialakulásának (trombózis) veszélyét is.

Belső és külső aranyér

Elhelyezkedésétől függően kétféle aranyeret különböztetünk meg. A belső aranyér a végbél belső falában helyezkedik el és gyakran fájdalommentes, míg a külső aranyér a végbélnyílás körüli területen található.

Belső aranyér: az ilyen aranyeret korai stádiumában nem lehet sem látni, sem érezni, létezését időnként kis mennyiségű friss vér jelzi a WC-ben, a WC papíron. A vérzés oka, hogy az áthaladó széklet, különösen, ha kemény, felsérti az aranyér által a végbél üregébe bedomborított nyálkahártya felszínét, ami rövid ideig tartó vérzést eredményez székeléskor. Ha maga az aranyér is sérül, az élénkpiros és nagyobb mennyiségű vérzéssel jár. Előreesett aranyér. Néha az erőlködés a belső aranyeres csomót az azt borító nyálkahártyával együtt kinyomhatja a végbélnyíláson, ami már okozhat fájdalmat, viszketést és sűrű székelési ingert. Ha ilyenkor sérül meg az aranyér, az a szív összehúzódásainak ritmusában spriccelő, élénkpiros vérzést okoz. Az előreesett aranyér finoman visszatolható a végbélbe, ez azonban még nem szünteti meg magát az aranyerességet.

A belső aranyerességet a vérzés foka és az aranyeres csomó előesése alapján négy stádiumba szokás sorolni:
-I. stádium: mérsékelten megnagyobbodott, vérzékeny csomó, kifordulás nélkül
-II. stádium: kiforduló, de spontán visszahúzódó csomó vérzéssel
-III. stádium: kiforduló, spontán vissza nem húzódó, kézzel visszahelyezhető, vérzékeny, nedvedző csomó
-IV. stádium: állandóan kifordult állapotban levő, vissza nem helyezhető aranyér

A külső aranyerek általában már kialakulásukkor kellemetlenek, viszketnek, később fájnak is. Mivel vékony bőr fedi őket, amely ellenállóbb a bélnyálkahártyánál, kevésbé hajlamosak vérezni. Ha azonban a kitáguló erekben a véráramlás nagyon lelassul, ezek is trombotizálhatnak. Az ún. thrombotizált külső aranyér már súlyos fájdalommal, duzzadással és gyulladással jár. Szerencsére az aranyereket hatásosan lehet kezelni különböző gyógyszerek és eljárások segítségével. Legtöbbször a házi praktikák is elegendőek, ugyanakkor a súlyosabb állapotok, elsősorban a thrombotizált külső aranyér már orvosi kezelést tesz szükségessé.. Akkor forduljon orvoshoz, ha aranyere nem csillapodóan vérzik, vagy hetek alatt sem javul a különböző házi gyógymódokra!

Forrás: Webbeteg

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!