Ennyit kellene aludnia, hogy egészséges legyen

Szerző: Szimpatika
Az amerikai Nemzeti Alvás Alapítvány új határértékekkel egészítette ki az emberek alvásigényét a különböző korosztályokban.
7-9 óra, ez a 26 felettiek alvásigénye, és ez az egyetlen korcsoport, amelyben nem változott a szakértők által előírt határérték. Az amerikai Nemzeti Alvás Alapítvány (National Sleep Foundation) ugyanis felkért egy új szakértői csoportot, hogy vizsgálja felül az eddigi iránymutatásokat – írja az Atlantic.

A harvardi professzor, Charles Czeisler által vezetett csapat a legújabb tanulmányokra alapozva kiegészítette a korcsoportokat fiatal felnőttekkel és idősekkel, továbbá több korosztályban is változtatott a határértékeken.

Újszülöttek (0-3 hónapig): 14-17 óra (előtte 12-18 óra)

Csecsemők (4-11 hónapig): 12-15 óra (előtte 14-15 óra)

Kisgyermek (1-2 éves): 11-14 óra (előtte 12-14 óra)

Óvodáskorúak (3-6 éves): 10-13 óra (előtte 11-13 óra)

Iskoláskorúak (6-13 éves): 9-11 óra (előtte 10-11 óra)

Tinédzserek (14-17): 8-10 óra (előtte 8,5-9,5 óra)

Fiatal felnőttek (18-24): 7-9 óra (új korcsoport)

Felnőttek (26-64): 7-9 óra (ugyanannyi, mint előtte)

Idősek (65 felett): 7-8 óra (új korcsoport)

A szakértők figyelmeztetnek, hogy ha a megfelelő korosztályban nem jutnak elegendő alváshoz az emberek, az súlyos betegségekhez is vezethet. A kialvatlanság közvetlen következménye lehet a depresszió, az elhízás, továbbá a folyamatos figyelemzavar. Azt viszont nem tudni, hogy a fenti táblázatban megadott határértéken túli durmolás is egészségkárosító hatású-e, csak találgatnak a szakemberek, hogy esetleg megrövidíti az életet és tunyává tesz, ha valaki többet alszik, mint kellene - írja a hvg.hu.

Forrás: hvg.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!