Mire való a fülzsír?

2014. 06. 17.
Szerző: Szimpatika
Mint általában a testváladékok, a fülzsír sem különösebben szép látvány, így természetes, hogy a tisztálkodás során ezt is el akarjuk távolítani. De vajon szabad-e? Egyáltalán, mire való?

A fülben lévő verejték- és faggyúmirigyek folyamatosan termelik a fülzsírnak nevezett váladékot, amely többféle lehet: a folyékony, sárgás, sűrű olajtól a száraz, fehér, viaszos képződményig. Kiürülését beszéd vagy rágás során az álkapocs mozgása segíti. A fülzsír a fülkürt belsejéből kifelé halad, útközben sűrűbbé válik, mert összeszedi az elhalt hámsejteket, port, szőrdarabkákat és egyéb szennyeződéseket. Mivel vízben oldódik, az eltávolításához többnyire elegendő a szappanos, meleg vizes zuhanyozás, mosdás.

Körkörös védelem

A fülzsír fontos funkciója, hogy testünk egyik különösen sérülékeny pontján védi a szervezetet a kórokozók behatolásától. A fül öntisztító mechanizmusához tartozik, megakadályozza, hogy a fülkagyló belső részeiben felgyűljenek a bőrről levált, elhalt hámsejtek és egyéb szennyező anyagok, amelyekben könnyen elszaporodhatnának a gyulladást keltő baktériumok. Biztosítja továbbá a hallójáratok optimális nedvességét, de védi is azokat abban az esetben, ha a víz kerülne beléjük.

Olykor túl sok fülzsír képződik, annyira, hogy beragad a hallójáratokba és eltömíti azokat, fülzúgást, fülfájást, nyomásérzést, átmeneti hallásromlást okozva. Ezeknek a tüneteknek a jelentkezésekor érdemes felkeresni egy fül-orr-gégészt. A szakember egyszerűen, fájdalommentesen távolítja el a fülzsírdugót, és egyben megvizsgálja annak kiváltó okát is. A fokozott váladékképződés hátterében ugyanis állhat a kapcsolódó testüregekben (száj-, orr-, arc-, homloküregben) lévő elhúzódó gyulladás is. Füldugók és fülhallgatók tartós használata szintén okozhatja a fülzsír felhalmozódását. Gyakran előfordul az is, hogy maga a túlzott fültisztítás okoz bajt.

Duguláselhárítás

Mint általában a testváladékok, a fülzsír sem különösebben szép látvány, így természetes, hogy a tisztálkodás során ezt is el akarjuk távolítani. Amíg ez csak a fülkagyló külső részeiből, egy ujjmozdulattal vagy a törölköző csücskével történik, nincs is semmi gond. Ha azonban valaki a hallójáratok mélyebb részeit is feltétlenül ki akarja „takarítani”, illetve a valami okból megrekedt, besűrűsödött fülzsírt fültisztító pálcikával vagy más, hegyes eszközzel házilag próbálja eltávolítani, azzal nagyobb bajt is csinálhat. Ilyenkor ugyanis éppen ellenkező irányba, befelé tuszkolja és még jobban összetömöríti a váladékot, végleg elzárva a természetes öntisztulás útját. A hallójárat eldugulása halláscsökkenéssel jár, a pálcika maga pedig olyan mikrosérüléseket okozhat, amelyek nyomán fertőzés, fájdalmas gyulladás alakulhat ki. A fül-orr-gégész szakorvosok ezért nem ajánlják, sőt veszélyesnek tartják a fültisztító pálcák használatát.

Egy amerikai kórház közvetlen összefüggést mutatott ki a fülpiszkáló pálcika használata és a dobhártyasérülések között. Kiderült, hogy a több mint 1500 betegük közül minden második fültisztító pálcikát használt a füle tisztántartására. A legsúlyosabb esetben a szakszerűtlen fültisztítás a dobhártya átszakadását okozta. Pálcika használata helyett az öntisztuló folyamatot házilag egy csepp olaj becseppentésével segíthetjük, ami fellazíthatja a túl sűrű fülzsírt, illetve recept nélkül kaphatók fültisztító spray-k is. Ha azonban ezek a kíméletes módszerek nem segítenek, vagy bármi, a hallást is érintő tünet jelentkezik, jobb mielőbb szakorvoshoz fordulni.

Meglepő plusz funkció

Nemrégiben egy speciális, testváladékokkal foglalkozó kutatás azt vizsgálta meg, alkalmas lehet-e a fülzsír valamilyen betegség korai diagnosztizálására. Két ilyet is találtak: az ún. juharszirupvizelet-betegséget és az alkaptonuriát. A Monell Központ tovább kutatja, felhasználható-e a fülzsír egyéb betegségek felismerésére a hagyományos szűrővizsgálatok eredményei előtt, illetve szolgálhat-e egyéb információkkal a vizsgált személyről.


Forrás: https://utikalauzanatomiaba.blog.hu/

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!