Mit vigyünk az útra?

Szerző: Csimár Kamilla
Amikor már a bőrünkön érezzük, hogy közeledik az igazi nyár, egyre nagyobb teher bent maradni a négy fal között. Legyen szó csak egy kirándulásról, vagy egy hosszú hétvégéről, netán egy komolyabb külföldi utazásról, csomagoláskor mindig oda kell figyelnünk, hogy milyen gyógyszereket és elsősegély-felszerelést vigyünk magunkkal.

Hogy mi kerüljön a táskába, arról dr. Ócsai Pétert, a bogácsi Ócsai Gyógyszertár vezetőjét kérdeztük.

Mi az, ami elengedhetetlen még egy kisebb kirándulás alkalmával is?

Balesetek, sérülések minden kirándulás során előfordulhatnak, ezért vigyünk magunkkal egy alap-elsősegélyfelszerelést. Természetesen, amikor csomagolunk, fontos szempont, hogy a csomagjaink minél kevesebb súlyt nyomjanak. Ennek ellenére mindig legyen nálunk kötszer, vatta, ragtapasz és valamilyen fertőtlenítőszer. Ha balesetet szenvedünk, a sebeket tisztítsuk meg, majd fertőtlenítsük és ragasszuk le. Zúzódásokra fájdalomcsillapító kenőcsöt használjunk, és ha bármilyen komolyabb sérülést szenved valaki (ficam, törés, nagyobb seb), azonnal orvoshoz kell fordulni.

Tavasszal többen esnek abba a hibába, hogy alábecsülik a napsugárzás erejét. Sokan gondolják, hogy ilyenkor még nem kell napvédő készítményt használni, hiszen fel vannak öltözve, nagyobb bőrfelületet nem tesznek ki a sugárzásnak. Ha huzamosabb ideig tartózkodunk a napon, megfelelő fényvédőszer használata ajánlott a fokozódó UV-sugárzás kivédésére. Nagyon könnyű már ilyenkor is leégni pl. az arcon, használjunk sapkát, kalapot.

A kirándulók legnagyobb „ellenségei” a kullancsok és a szúnyogok. Mire kell idén számítanunk?

Idén január végén, február elején egyetlen hét volt csupán, amikor igazán -10 °C alá csökkent a hőmérséklet. A szokatlanul enyhe tél miatt hamarabb és nagyobb számban fognak megjelenni ezek az élősködők, számítani kell rájuk a lombhullató erdőkben, a füves területeken, de akár a lakott települések zöld területein is. A kullancsok által terjesztett betegségek közül a legismertebb a Lyme-kór és a kullancs-encephalitis, vagy agyvelőgyulladás.

A szúnyogok és kullancsok elleni védekezés legfontosabb eleme az öltözködés. Minél zártabb a ruházatunk, annál kevesebb eséllyel fér hozzánk az élősködő. A szabadon hagyott bőrfelületeken használjunk szúnyog- és kullancsriasztó kenőcsöt vagy sprayt. Hazatérésünk után vizsgáljuk át magunkat. Amennyiben kullancsot találunk, távolítsuk el a gyógyszertárban is kapható kullancseltávolító kanállal vagy csipesszel, majd fertőtlenítsük le a sebet.

Hogyan készüljünk egy többnapos utazásra?

Az egyik legfontosabb szempont a csomagolásnál: a rendszeresen használatos gyógyszereinket ne csak az utolsó este ellenőrizzük, mert könnyen előfordulhat, hogy a nagy kapkodásban otthon felejtjük őket; vagy pedig az utolsó pillanatban vesszük észre, hogy fogyóban van már. Ezért néhány nappal az indulás előtt ellenőrizzük, hogy van-e a pihenés egész időtartamára elegendő mennyiségű gyógyszerünk. Úti csomagunkból ne hagyjuk ki a láz- és fájdalomcsillapítókat, hasfogót, hashajtót. Ha még sincs nálunk lázcsillapító, a régi jól bevált praktikák (borogatás, fokozatosan hűtött ülőfürdő vagy zuhany) átmeneti megoldásként szolgálhatnak addig, amíg be nem szerezzük a megfelelő gyógyszert.

Ha külföldi utat tervezünk, mit kell szem előtt tartanunk?

Mindig tájékozódjunk, milyen betegségek vannak jelen az adott országban, ha szükséges, ne mulasszuk el az ajánlott védőoltásokat beadatni. Számítanunk kell arra, hogy teljesen más a környezet és a baktériumflóra, mint amihez otthon hozzá vagyunk szokva, így könnyen kialakulhat például hasmenés vagy gyomorrontás. Ebben az esetben jó, ha van nálunk valamilyen hasfogó vagy széntabletta. Ezek akkor is hasznosak tudnak lenni, ha kipróbáljuk a helyi ételeket, italokat, és esetleg a gyomrunk nem nagyon bírja az idegen alapanyagokat, fűszereket. Fokozottan figyeljünk az ivóvíz minőségére, valamint a fertőzések elkerülése érdekében ügyeljünk a higiéniára: legyen mindig kéznél fertőtlenítőzselé és törlőkendő.

Az állandóan szedett gyógyszerek kapcsán fontos megjegyezni, hogy vannak olyan készítmények, amelyek bizonyos országokba csak megfelelően dokumentálva vihetők be. Az Egyesült Államokban például kifejezetten szigorú szabályok vonatkoznak bizonyos pszichotrop hatású gyógyszerek és fájdalomcsillapítók birtoklására. Csak annyit vihet magával a beteg, amennyit megadott időn belül teljes mértékben felhasznál, és dokumentálni tudja a szükségességét. Ha túl sok „feleslege” van, az tiltott gyógyszerbirtoklásnak minősülhet, ami komoly büntetést vonhat maga után.

Mit lehet tenni, ha elfogy a gyógyszer?

A fejlettebb országokban biztosak lehetünk abban, hogy az ugyanolyan hatóanyag-tartalmú gyógyszereket, amelyeket itthon használunk, be tudjuk szerezni, legfeljebb más néven. Természetesen minden esetben előtte orvoshoz kell fordulni. Nagyon fontos, hogy sose vigyük el a gyógyszereinket csomagolás nélkül, mindig legyen nálunk az eredeti doboz, hiszen ezen fel van tüntetve a gyógyszerhatóanyag, és ennek megfelelő helyettesítő gyógyszert tud felírni az orvos.

Jó és gondtalan pihenést kíván gyógyszerésze.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!