Az arcüreggyulladás tünetei és kezelése

Szerző: Csimár Kamilla
Mi is az orrmelléküreg-gyulladás, hogyan ismerhetjük fel, és milyen kezelés javallott? Erről kérdeztük dr. Fent Zoltán fül-orr-gégészt, a Semmelweis Egyetem adjunktusát.

Mitől alakulhat ki az arcüreggyulladás?

Egyik tipikus ok lehet egy rossz fog a felső állkapocsban. Ennek az a jellegzetessége, hogy mindig féloldali, és általában bűzös orrváladékozással jár. Amennyiben ez okozza a gyulladást, a probléma megoldása megoszlik a fogorvos és a fül-orr-gégész között: kezelni kell a beteg fogat, és meg kell szüntetni az általa előidézett tüneteket.

A melléküreg-, illetve arcüreggyulladásokat tekintve azonban sokkal inkább jellemző, hogy valamilyen felső légúti fertőzés részeként jelennek meg, amit cseppfertőzéssel terjedő vírusok, baktériumok okoznak. Az akut melléküreg-gyulladások döntő többsége vírusos eredetű, de előfordulhat bakteriális felülfertőződés okozta gyulladás is.

Mi a kezelés menete?

Vírusos megbetegedés esetén nem alkalmazunk antibiotikumot, tehát ha valakinek olyan akut melléküreg-gyulladása van, amit nem gennykeltő kórokozók okoznak, és nem is fogászati eredetű, akkor a betegség tüneti terápiára gyógyul.

Orrcsepp, orrspray, melegítés, esetleg váladékoldók használata, és, mint általában minden meghűléses kórképnél, a C-vitamin, illetve a D-vitamin szedése javallott. A vitaminok szedése azonban nem csak akkor ajánlott, amikor már baj van, hiszen a megelőzésben is nagy szerepet játszanak.


Milyen tünetekről ismerhető fel az arc- és melléküreg-gyulladás?

Az akut melléküreg-gyulladás tünetei az orrdugulás, kezdetben vizes orrfolyás, jellemző a fájdalomérzet az arc és a homlok tájékán – attól függően, melyik melléküreg érintett leginkább –, valamint a hőemelkedés, illetve a láz.

Gyermekeknél mire kell odafigyelni?

A gyakorló szülők tisztában vannak azzal, hogy létezik a gyermekek életében egy olyan korszak (3–6 év), amikor szinte állandó az orrfolyás. Ez majdhogynem normálisnak nevezhető, ha ehhez azonban már hőemelkedés vagy láz is társul, abban az esetben el kell kezdeni gyanakodni, és orvoshoz kell fordulni. Ilyenkor az is kiderülhet, hogy a tünetek hátterében egy megnagyobbodott orrmandula áll.

Milyen házi praktikák léteznek a melléküreg-gyulladás kezelésére?

Az inhalálás mindig javasolt, hatékonyan enyhíti a tüneteket. Kiváló gyógynövény erre a célra a kakukkfű és a kamilla. A kamillával azonban vigyázni kell, mert van egy erős szárító hatása, és viszonylag sok ember allergiás rá. Ajánlott továbbá az orrcseppek és az orrspray-k használata. Ezek recept nélkül kaphatók, de óvatosan kell velük bánni. Sokan nem tudják ugyanis, hogy könnyen kialakulhat függőség, ha a beteg hét-tíz napnál hosszabb ideig használja őket. A fül-orr-gégészek gyakorta találkoznak olyan betegekkel, akik hónapokon keresztül használnak orrcseppet, és ettől aztán annyira hozzászoknak a szerhez, hogy nem tudják letenni.

Mi történik ilyenkor az ember szervezetében?

Az orrcseppeknek az a jellemzőjük, hogy nagyon gyors hatást képesek kiváltani: alkalmazás után egy-két percen belül máris úgy érezzük, hogy kidugult az orrunk. Ha azonban tíz napon túl is folyamatosan alkalmazzuk, felborítjuk az orrnyálkahártya önszabályozó funkcióját. Befecskendezéskor ugyanis először összehúzódik az orrnyálkahártya, de utána mindig egy kicsit jobban beduzzad annál, amilyen állapotban az orrspray használata előtt volt. Minél hosszabb ideje alkalmazzuk, annál jobban lerövidül az az időtartam, amíg kidugul az orrunk, és végül már két-három óránként muszáj használnunk, hogy levegőt kapjunk az orrunkon keresztül.

Mit lehet tenni a megelőzés érdekében?

A vitaminok szedésén túl fontos, hogy fűtési szezon idején odafigyeljünk (legalább a hálószobában) a megfelelő párásításra, ezzel megelőzhetjük az orrnyálkahártya kiszáradását, illetve a szobában ne legyen magasabb a hőmérséklet, mint 21-22 °C.

Ha nem működnek a házi gyógymódok, mikor kell már feltétlenül orvoshoz fordulni?

Vírusos melléküreg-gyulladásnál a tünetek 5-6 nap alatt lényegesen enyhülnek vagy meg is szűnnek, és mivel vírusos fertőzésről van szó, ilyenkor az orvosok sem tudnak a tüneti kezelésen kívül egyebet javasolni. Amennyiben hat-hét napon belül nem következik be javulás, vagy esetleg rosszabbra fordul a helyzet, a tünetek súlyosbodnak, láz vagy gennyes orrfolyás jelentkezik – ami már egyértelműen egy bakteriális felülfertőződés jele –, mindenképp orvoshoz kell fordulni.

Milyen szövődmények következhetnek be?

A melléküreg-gyulladások súlyos szövődménye lehet, ha a gyulladásos folyamat beterjed a szemüregbe. Ez látásromlást, akár látásvesztést is okozhat. Ha bármilyen szemtünet jelentkezik orrtünetek kíséretében, azonnal orvoshoz kell fordulni.

Fontos kiemelni, hogy egy akut melléküreg-gyulladásból való gyógyulás során még két-három hónapig is jelentkezhet tünetként köhögés. Ez legtöbb esetben teljesen normális, nem tekinthető szövődménynek. Azért érdemes megnézetni orvossal, de tudomásul kell venni, hogy egy erősebb, légutakat érintő gyulladás lassan gyógyul. Amennyiben három hónapon túl is jelentkezik még a köhögés, akkor lehet arról szó, hogy krónikus melléküreg-gyulladás alakult ki. Ezt feltétlenül kezeltetni kell.

Léteznek a betegségre hajlamosító körülmények?

A krónikus melléküreg-gyulladások esetében egyértelműen vannak. Például, ha az orrban, orrüregekben, melléküregekben fennállnak bizonyos anatómiai elváltozások. Ezek egyik legismertebb formája az orrsövényferdülés, amely szűkíti a melléküregek kivezetőnyílásait, és emiatt azok könnyen elzáródhatnak.

Óvodás- vagy iskoláskorú gyermekek esetében a megnagyobbodott orrmandula, illetve önmagában az a tény, hogy közösségbe jár, hajlamosító körülménynek tekinthető.

Az pedig még mindig vitatott, hogy az allergiások körében gyakoribb-e a krónikus vagy akár akut melléküreg-gyulladás, viszont abból a szempontból mindenképp van összefüggés, hogy egy duzzadt nyálkahártya rendkívül jó táptalaj a kórokozók számára.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!