Mit igyunk, hogy ne jöjjön a macskajaj?

2010. 12. 31.
Szerző: Z.Zs.
Szilveszterkor nem az a nagy kérdés, hogy mit igyunk, hanem, hogy hogyan kerülhetjük el a kínzó másnapot.
Az amerikai kontinensen tartja magát a mondás, hogy minél sőtétebb a rövidital, annál nagyobb a macskajaj. Hogy ez csak egy mondás, vagy van valamilyen valóságalapja, az mindjárt kiderül.

A tiszta folyadékok, mint a gin vagy a vodka, viszonylag kevés, míg  a barnák, mint a whiskey és a rum sok acetaldehidet és tannint  tartalmaznak, melyek vagy természetesen vagy mesterséges módon kerülnek a folyadékokba az előállítás során. Ezek az anyagok határozzák meg az ízt, az illatot, de sajnos a szervezet sejteiben is képesek nagyobb pusztítást véghez vinni, melyet másnap reggel érzünk meg.

A bourbon és a vodka másnapi hatásait vizsgáló tanulmány szerint nem csak ezek anyagok okozzák a bajt, az alkohol az, amely legnagyobb hatással van a másnapi állapotunkra.


A bourbontól az emberek kissé rosszabbul érezték magukat másnap. A tanulmányban 95 21–35 év közötti embert vizsgáltak, akik Wild Turkey-t és Absolut vodkát ittak (melyek alkoholtartalma közel azonos), melyet koffeinmentes kólával fogyasztottak el, hogy leplezzék az alkohol ízét. A tölgyfahordóban érlelt bourbonban 37-szer annyi acetaldehid és tannin volt, mint a vodkában, melyet többször megszűrtek a tisztátalanságok eltávolításának érdekében.

Az a csoport, mely bourbont ivott, sokkal erőteljesebb másnaposságot érzett, mint a vodkaivó kontrollcsoport. Alkoholfajtától függetlenül azok, akik ittak, 2 százalékkal lassabban oldották meg a tesztfeladatokat, mint a nem ívó társaik.

2 százalékos teljesítménycsökkenés nem jelent túl sokat, de bizonyos szituációkban jelentős különbség lehet. Ez pedig az autóvezetés, a futószalag melletti munka, vagy egy gyors helyzetre adott reakció.

A tanulmány résztvevői nem ittak sokat, véralkoholszintjük 0,09 és 0,15 között mozgott.

Az, hogy mennyi acetaldehid és tannin van egy italban, nagyon változó. A roséban 20 százalékkal több van, mint a sötét burgundiban, és a Budweiserben kétszer annyi, mint az ugyanolyan színű Millerben.

Persze az egyetlen lehetséges módszer a másnaposság elkerülésére, ha nem iszunk, de ezt viszonylag kevesen fogják betartani szilveszterkor.

Egy egység alkohol után érdemes meginni legalább ugyanannyi vizet, és mielőtt aludni tér, annyi vizet meginni, ami még jólesik. Ez az alkohol dehidratáló tulajdonságát fogja csökkenteni. Másnap reggel egy aspirin vagy egy sportital segíthet a vitaminokat és ásványi anyagokat visszanyerni.

Egy szabályt viszont mindenképpen tartsunk be: alkoholos állapotban ne vezessünk, még akkor se, ha úgy érezzük Schumacher és Fittipaldi szelleme költözött belénk.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!