Boldogít, gyógyít, megóv az ölelés

2022. 07. 22.
Ölelkezni jó, mondják a szerelmesek, de nem csak a szerelmi kapcsolat járhat ölelkezéssel. Szülő és gyermek, testvér, barát, felebarát, mind-mind átadhatja magát ennek a csodálatos állapotnak.

Egy angliai egyetem kutatói szerint egy átlagos ölelés nem tart tovább három másodpercnél, pedig kár ilyen hamar abbahagyni. Húsz másodperc belőle már fantasztikus hatással van az emberi testre és lélekre. Azonnal megemelkedik a szervezetben az oxitocin-szint, ami felelős az érzelmi kötődésekért, de számos fizikai hatása is van.

Fotó: freepik.com/ArthurHidden

Virginia Satir, egy amerikai pszichoterapeuta szerint „napi négy ölelésre van szükségünk a túléléshez, napi nyolc ölelés kell az élet megtartásához, és napi tizenkét ölelésre van szükségünk a növekedéshez.” Szomorúan teszem hozzá, hogy ha ez igaz lenne, az emberiség nagy többsége már kihalt volna az öleléshiány szövődményeiben. Ugyanakkor – ha napi nyolcszor nem is ölelkezünk - nem szabad teljesen lemondani róla, mert ha nem is ennyire drasztikusan, de mindenképpen hatnak a mindennapjainkra.

Ölelkezni tehát igenis lehet, sőt kell is. Öleljük meg a szomszéd nénit (ha engedi), a régi barátunkat a parkban, a kutyánkat, macskánkat, de ha végképp nincs jobb ötletünk, akkor az alkalmi táncpartnerünket lassúzás közben. Igaz, egy másik (osztrák) kutatócsoport azt állítja, hogy az ölelkezés csak akkor jár oxitocinszint-emelkedéssel, ha olyasvalakivel történik, akit szeretünk. Egy idegen ölelése könnyen eredményezhet akár stresszhormon - emelkedést is, de hozzátenném, hogy meg kell próbálni újra és újra, hiszen ha sokadszorra ölelgetjük, már nem számít idegennek, sőt.

Fotó: freepik.com

Az oxitocin az egyik boldogsághormon. Például szülés közben felszabadul az anyában, tompítja az átélt fájdalmakat, és növeli az eufória érzését, hogy életet adott egy embernek. Ugyanakkor, ahogy a meditáció, az oxitocin is csökkenti a szívbetegségek kockázatát és a vérnyomást. Az ölelés – vagyis az így termelődött oxitocin - hatására - lecsökken a kortizolszint, ellazulunk és nyugodtabbak leszünk. A dopamin szint is nő, amit számos stimuláló szer, például a metamfetamin vagy a kokain pótolja, ám ha egészségesebb megoldást keresünk, ölelkezzünk egy kiadósat, míg be nem indulnak maguktól az örömhormonok. És ha mindez a sok információ még mindig nem volna elég az ölelés népszerűsítésére, akkor azt is eláruljuk, hogy van még egy fantasztikus hatása. Lassítja az öregedést! Valójában minden egyes eltelt évtizedben izomtömegünk öt százalékát veszítjük el, amit lelassít az oxitocin, vagy akár a természetes csodaszerünk, a legalább húsz másodpercig tartó, szerető ölelés.
 

 

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!