sport

A testmozgás az agyat is frissen tartja

Nemcsak izmainkat, hanem agyunkat is karban tarthatjuk a rendszeres testmozgással. A Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézetének vezetője a Szenior Egyetem előadásán mutatta be a fizikai aktivitás idegrendszerre gyakorolt hatásait.

A megfelelő mennyiségű sport kialakítása

A sport fontos része az életünknek, ám a mértékéről érdemes szakemberrel egyeztetni. Hogy mikor és mennyit érdemes mozogni profi és amatőr szinten, arról dr. Erdélyi Gábor főorvost, ortopédsebészt, traumatológus szakorvost, a magyar férfi kézilabda-válogatott vezetőorvosát kérdeztük.

Szabadtéri mozgás télen

A téli hónapokban, amikor hideg, esős, latyakos az időjárás, hajlamosak vagyunk felhagyni a rendszeres sportolással, különösen a szabadban végzett edzésekkel, pedig ilyenkor sem kellene lemondanunk a mozgásról.

Sportoljunk-e náthásan?

Aki rendszeresen sportol, nehezen hagy ki edzéseket, de vajon jól tesszük-e, ha kezdődő légúti betegséggel is a mozgást választjuk? Az őszi és téli időszakban gyakran felmerülő kérdésre dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ főorvosa válaszolt.

A testedzésfüggőség csapdájában

Először támasztották alá empirikus adatokkal a PPK kutatói, hogy azok az emberek, akik nehezebben irányítják érzelmeiket, hajlamosabbak lehetnek rossz lelkiállapotukat kényszeres edzéssel kezelni.

Szabad-e sportolni szívinfarktus után?

Még mindig sokakban él az a téves elképzelés, hogy egy szívinfarktus után már csakis betegként tekinthetnek magukra, aki teljes kíméletre szorul.

Sportolás szívritmuszavarral

A szívritmuszavarnak szerencsére csupán nagyon kevés olyan formája ismert, amelyre a sport veszélyes lehet, sőt a legtöbb esetben a fizikai aktivitás kifejezetten ajánlott, egyeztetve a kezelőorvossal.

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!