Lassítsunk csak!

2018. 02. 03.
Szerző: Szonda Györgyi

Drága férjem meghibbant… Az egy dolog, hogy vicces fotókat küldözgetünk a nagylánynak, tényleg mindenhol egy majommal szelfizünk, sőt leforgattam két videóüzenetet is Borinak, aki szakadt a röhögéstől, DE hogy ország-világ előtt nagyinak nevezzen, és a nagyszülőség lehetőségéről írjon, az azért más!

Nehogy félre értse valaki, nem tiltakozom kézzel-lábbal, nem ragaszkodom a fiatal(os) családanya szerepemhez, de komolyan még nem foglalkoztam a gondolattal – eddig a pillanatig. Persze, hogy pár év múlva, a következő évtizedben valószínű, hogy lesz majd unokám, nem is egy, de most még nehezen képzelem magamat nagymamának, hiszen kisiskolás gyerekeket (is) terelgetek nap mint nap, nyelvtant gyakorlok, uzsit pakolok, esti mesét olvasok, gyurmát főzök, lego-tengert pakolok, mint minden más ANYA. Azt gondoltam eddig, hogy akkor jön a nagyszülőség, amikor már nem ilyen a napi programom, úgy képzeltem, hogy addigra a legkisebb is gimnazista, és egyszer csak eljön a „babázhatnék” egy új dimenziója, ami szerintem jelzi, hogy megértünk a nagymamaságra.

Persze az eszemmel tudom, hogy ebbe nincs beleszólásom, akkor lesznek szülők a gyerekeink, amikor ők szeretnék, és igen, a saját szüleink is negyvennéhány évesen lettek nagyszülők, és látszólag egész jól viselték… Ha az embernek sok gyereke van, ahol a legnagyobb és legkisebb között tizenhárom év van, ott valóban lehetséges, hogy fiatal, szinte gyerek nagynéni, nagybácsi örüljön a babának. A nagylányomat elnézve van azért egy érzésem, hogy nem holnap tervezi az anyaságot, ennyi kisebb tesó mellett azért reálisan látta, hogy mivel jár. Réka születése után úgy fogalmazott: nem lenne jó most már néhány év sírás és hiszti nélkül? Szakmámból adódóan azt pedig már kamaszkoruk óta hallgatják, hogy a felelős szexualitás sok más tényező mellett azért is fontos, hogy mindenkinek akkor legyen gyermeke, amikor itt az ideje, és ő szeretné.

A nagycsaládban felnőtt gyerekek általában szintén több gyermeket terveznek, úgyhogy attól nem aggódom, hogy nem leszünk nagyszülők, sőt, várhatóan minket is egy sereg unokával ajándékoznak meg. Azt azért kíváncsian várom, hogy ha anyósomék három gyerektől tizenhárom unokával büszkélkedhetnek, akkor vajon hányan hívnak majd nagymamának hat gyerekkel a hátunk mögött?

Anya válasza Apa írására.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!