Modern tudományos módszerek a rákkezelésben

2017. 12. 07.
|
Címkék: Daganatok  Géntérkép 

A tudomány folyamatosan fejlődik, ennek köszönhetően egyre rövidebb idő alatt egyre több módszert fedeznek fel, amellyel gyógyíthatóvá válhatnak korábban halálos betegségek is. Arról, hogy milyen új kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre, illetve hol tart a nemzetközi rákkutatás, Dr. Peták István kutatóorvost, az Oncompass Medicine tudományos igazgatóját kérdeztük.

 

A laikus megközelítés szerint egy-egy ráktípust ugyanúgy kell gyógyítani minden esetben. Miért annyira fontos a személyre szabott diagnosztika és kezelés?

Dr. Peták IstvánMára megismertük a teljes emberi génkészletet, és a nemzetközi kutatások révén eljutottunk oda, hogy ismerjük a daganatok kialakulásában szerepet játszó gének többségét. Mai tudásunk szerint hatszáz olyan emberi gén van, aminek a hibája, az ún. mutációja daganatok kialakulásához vezethet. Ma már az ilyen gének kimutathatóak, ez a molekuláris diagnosztikai módszerekkel a mi laboratóriumunkban is megvizsgálható. Amennyiben tudjuk, hogy az adott betegben mi az oka annak, hogy a sejtek elkezdtek osztódni és daganatsejtté alakulni, akkor meg tudjuk vizsgálni, hogy elérhető-e már, forgalomban van-e olyan célzott gyógyszer, ami kifejezetten ezekre a hibás génekre hat. Amennyiben olyan hibás gént találunk a betegben, amire még csak klinikai fejlesztésben érhető el hatóanyag, azt is felderítjük, hogy módunkban áll-e megszervezni, hogy a beteg részt vegyen egy erre a hibára kifejlesztett gyógyszer klinikai vizsgálatában, és megkapja a hatóanyagot.


Hatalmas feladat az összes gén különböző kombinációit megvizsgálni, a mutációkat tesztelni, ez egy többéves folyamatot eredményezhet. Hol tartanak most a kutatómunkában?

A legtöbb munkánknak része a bioinformatikai elemzés. A saját fejlesztésű rendszerünkkel dolgozunk, amit precíziós orvosi kalkulátornak nevezünk. Ez egy olyan, a világon egyedülálló, és már az Európai Unióban is regisztrált orvosi eszköz, szoftver, amely képes ezt a nagymennyiségű adatot, a rengeteg genetikai információt feldolgozni, majd kiválasztani azokat a hatóanyagokat, gyógyszereket, amelyek nagy valószínűséggel hatékonyak. Sőt, azt is előre jelzi, ha bizonyos hatóanyagok a korábbi tapasztalatok alapján valószínűleg nem fognak hatni – hiszen az is nagyon fontos feladatunk, hogy előre jelezzük a gyógyszer-rezisztenciát, hogy ennek segítségével a betegeinket megkímélhessük a felesleges, hatástalan kezelésektől.

Azokat a nemzetközi módszereket és gyógyszereket is figyelembe veszi a rendszer, amelyeket például az USA-ban használnak, vagy kizárólag európai gyógymódokat keres?

Globálisan gondolkozunk, tehát a világon elérhető 56 célzott hatóanyag benne van az adatbázisunkban, és további 450 hatóanyag, amely klinikai fejlesztés alatt áll. Az említett hatszáz gén közül még nem mindegyikre létezik célzott gyógyszer, de ha a klinikai vizsgálatokat is elérhetővé tesszük, akkor azért a betegek többségének már sikerül célzott terápiás lehetőségről információt adnunk. Ebben benne vannak az amerikai és az európai gyógyszerek is, illetve kapcsolatban állunk nagy nemzetközi onkológiai centrumokkal, ahol ezek a célzott klinikai vizsgálatok zajlanak. Erre egyrészt azért van szükség, hogy az adatbázisainkat szinkronizáljuk egymással, másrészt szeretnénk tudni arról, hogy az adott pillanatban milyen forgalomban lévő gyógyszerek és klinikai vizsgálati lehetőségek elérhetőek a betegeink számára.

Az információ felkutatásán kívül abban is tudnak segíteni a pácienseknek, hogy eljussanak a számukra megfelelő intézménybe?

Pontosan, hiszen nemzetközi szinten is működünk. Rengeteg külföldi betegünk is van, de természetesen a magyar páciensekre fókuszálunk, hogy számukra is elérhetővé váljanak azok az információk, amelyek jelenleg a tudomány rendelkezésére állnak. Hangsúlyozom, hogy mi minden esetben a beteg kezelését végző onkológussal, illetve az onkoteammel együttműködve, az ő munkájukat segítve tudjuk támogatni a betegeket abban, hogy precíziós onkológiai ellátást kapjanak. Az információ, hogy milyen génhibák okozták a betegséget, akkor a leghasznosabb, ha az orvoscsapat rendelkezésére áll minden terápia meghatározása előtt. Ugyanakkor azt is fontos figyelembe venni, hogy ha jelenleg nincs az adott ráktípusra célzott gyógyszer vagy klinikai kutatás, akkor a legjobb döntés a kemoterápia vagy a sugárkezelés folytatása lehet – de ezt már annak tudatában javasolhatjuk, hogy meggyőződtünk arról, hogy minden lehetőséget feltérképeztünk. Egyelőre abban tudjuk segíteni a beteget, hogy feltárjuk az összes lehetséges gyógymódot, így a legoptimálisabb döntést hozhatja meg közösen a kezelőorvosával.

Nemrégiben egy nemzetközi, rákgyógyítással foglalkozó konferencián is részt vett az intézményük. Milyen eredményekről számoltak be a tudomány képviselői?
 

Általánosságban elmondható, hogy korábban évtizedenként tíz-húsz új gyógyszert fejlesztettek ki a kutatók a daganatok kezelésére. Ez a folyamat mostanra felgyorsult, 2010 és 2015 között már ötven új készítmény került forgalomba, és minden jel arra mutat, hogy a következő öt évben további ötvenet törzskönyveznek majd. Ezt azt jelenti, hogy száz új, célzott gyógyszer közül kell majd kiválasztani a legjobbat a beteg számára, és ezt az információt kell beépíteni az egyéb terápiás lehetőségek közé, amik természetesen továbbra is nagyon fontosak – ilyen például a daganat sebészi eltávolítása. Sokszor úgy tudunk együttműködni az onkoteam egyéb szereplőivel, hogy segítünk abban a döntésben, hogy érdemes-e már a műtét előtt kezelni a beteget, vagy a minél gyorsabb operáció javasolt-e, annak ismeretében, hogy mekkora valószínűséggel reagálna pozitívan a daganat egy adott kezelésre.
Az a jó hír, hogy folyamatos fejlődésben van az orvostudomány ezen ága. A jövőben fontos feladat lesz, hogy ki tudjuk választani a rengeteg gyógyszer közül a legjobbat, illetve hogy megtaláljuk azokat a betegeket, akiknél a leghatékonyabb az adott gyógyszer. A legnagyobb problémát jelenleg a finanszírozás jelenti, ugyanis ezek a gyógyszerek nagyon drágák. Ezért is fontos, hogy olyan döntéstámogató rendszerek álljanak rendelkezésre, amelyek segítenek kiválasztani, hogy mely betegek esetében érdemes használni egy-egy gyógyszert.


Milyen saját fejlesztései vannak jelen pillanatban az intézménynek?

Az idei új fejlesztésünk, hogy már mind a huszonötezer emberi gént képesek vagyunk vizsgálni. Erre elsősorban a gyermekkori daganatok miatt van szükség, mert az ő esetükben még nem vagyunk benne biztosak, hogy minden olyan gént ismerünk, ami felelős a rák kialakulásáért. Ezért inkább az összes gént megvizsgáljuk és kielemezzük, hogy kiderüljön, van-e olyan génhiba, amit gyógyszeres kezeléssel orvosolhatunk. Az egészségügyi alapnál indítványoztuk, így ma már arra is van mód, hogy ezt térítésmentesen végezzük a gyermekek esetében, mert azt szeretnénk, ha minden magyar gyermek hozzáférne ehhez a precíziós onkológiai ellátáshoz.

Milyen az intézményük fogadtatása a szakma és a betegek körében?

Abban mindenki egyetért, hogy a tudomány afelé halad, amit mi is képviselünk. Abban lehetnek viták, hogy mennyire reális az, hogy ma Magyarországon ez hozzáférhető legyen a betegek számára. Maga a vizsgálat is többszázezer forint, de még nagyobb problémát okoz a gyógyszerek ára, ami több millió forintba is kerülhet, akár havonta. Ráadásul a klinikai vizsgálatok egy része csak külföldön elérhető, és annak a megszervezése, hogy a beteg ehhez hozzáférjen, nagyon sok munkát igényel. Ezért sok onkológus kolléga gondolja úgy, hogy ennek nincs itt az ideje, egyszerűen nem életszerű, hogy ezt jelenleg a gyakorlatba is bevezessük. Mi viszont szeretnénk mindent megtenni azért, hogy ez mégis megvalósuljon, és elérni, hogy minél több beteg számára finanszírozottan elérhetővé váljanak ezek a gyógyszerek. Ennek érdekében minden adminisztratív és logisztikai segítséget megadunk, hogy a beteg eljusson egy-egy klinikai vizsgálatra.

Sokszor még az orvos kollégák sincsenek tisztában azzal, hogy mi nem egyszerűen csak egy diagnosztikai vizsgálatot végzünk, hanem ezt beágyazzuk egy olyan szolgáltatáscsomagba, egy döntéstámogató rendszerbe, illetve adminisztratív segítségnyújtásba, amit úgy hívunk, hogy precíziós onkológiai program. Ennek keretében értelmet nyer az, hogy nemcsak néhány, hanem az összes gén vizsgálata megtörténik. Anélkül a plusz segítség nélkül, amit mi nyújtunk - a bioinformatikától kezdve a szakértői csapaton át a betegirányításig -, valóban nem lenne értelme önmagukban ezeknek a vizsgálatoknak. Összességében viszont úgy gondoljuk, és ma már konkrét példákkal is tudjuk bizonyítani, hogy a betegeket sikeresen hozzá tudjuk segíteni a tudomány által biztosított, legújabb kezelési lehetőségekhez.

Februári akció

Béres Vita-D3 Forte 3000 NE tabletta

60 db

1 455 Ft

24,3 Ft/db
Magas hatóanyag-tartalmú – 3000 NE  – D₃-vitamin az immunrendszerért, a csontozatért, a fogazatért és az izmokért
Béres Gyógyszergyár Zrt.,
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4. www.beres.hu
Speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer

Béres Magnézium 250 mg + B6 filmtabletta

90 db

2 210 Ft

24,6 Ft/db
Magnéziumhiány megelőzésére és kezelésére
Béres Gyógyszergyár Zrt.,
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4. www.beres.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ocuvite® lutein forte tabletta

30 db

2 895 Ft

96,5 Ft/db
Komplex összetétel luteinnel, antioxidánsokkal és cinkkel. A cink hozzájárul a normál látás fenntartásához
Étrend-kiegészítő készítmény**

Sinupret® belsőleges oldatos cseppek

50 ml

1 600 Ft

32 Ft/ml
Az orrmelléküregek és a légutak heveny és idült gyulladásainak kezelésére szolgáló gyógyszerkészítmény. Hatóanyagai gyulladáscsökkentő, nyákoldó hatásúak, megkönnyítik a letapadt váladék felköhögését és kiürülését
Vény nélkül kapható gyógyszer

Normaflore belsőleges szuszpenzió

30×5 ml

3 215 Ft

21,4 Ft/ml
Kiegészítő kezelésként a bél normál baktériumflórájának helyreállítására antibiotikummal való vagy antimikrobiális terápia során kialakuló eltérések esetén
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó utca 1-5.
Gyógyszerinformáció
tel.: (+36 1) 505 0055
Web: www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Advil® Ultra Forte lágy kapszula

16 db

1 625 Ft

101,6 Ft/db
Láz- és fájdalomcsillapító, gyulladásgátló hatású készítmény
Vény nélkül kapható gyógyszer

ACC® 200 mg granulátum

30 tasak

1 725 Ft

57,5 Ft/tasak
Fokozott viszkozitású nyákelválasztással, köhögéssel járó légúti betegségek váladékoldást elősegítő terápiájában javallt
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Zovirax Duo 50 mg/g és 10 mg/g ajakherpesz krém

2 g

1 705 Ft

852,5 Ft/g
A kiújuló ajakherpesz korai jeleinek és tüneteinek kezelésére: kezeli az ajakherpeszt és a hólyagképződést is megakadályozhatja
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Kaloba® belsőleges oldatos cseppek

20 ml

1 565 Ft

78,3 Ft/ml
Felső légúti fertőzések, többek között a közönséges megfázás tüneteinek enyhítésére. Hagyományos növényi gyógyszer. A javallatokra való alkalmazása a régóta fennálló használaton alapul
Vény nélkül kapható gyógyszer***

Teva-Saballo 320 mg lágy kapszula

60 db

3 620 Ft

60,3 Ft/db
Jóindulatú prosztatamegnagyobbodás esetén fellépő vizelési zavarok kezelésére
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nicorette® Quickspray 1 mg/adag szájnyálkahártyán alkalmazott oldatos spray

1 adagoló tartály

3 860 Ft

3860 Ft/adagoló tartály
A nikotin utáni vágy és a dohányzás abbahagyásával összefüggésben jelentkező megvonásos tünetek enyhítésére
Vény nélkül kapható gyógyszer

Cataflam Dolo 25 mg bevont tabletta

20 db

1 805 Ft

90,3 Ft/db
Enyhíti a fejfájást, fogfájást és menstruáció következtében fellépő fájdalmat
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nasopax orrspray gyermekeknek

10 ml

1 515 Ft

151,5 Ft/ml
Duzzanatcsökkentő és váladékoldó hatóanyag kombinációját tartalmazó orrspray. Alkalmazható orrdugulás és heveny arcüreggyulladás kezelésére. Kíméletes, mert nem szárítja a nyálkahártyát, és akár 4 hétig is használható
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Stodal® szirup

200 ml

1 425 Ft

7,1 Ft/ml
Száraz és hurutos köhögés esetén, 2 éves kortól
Vény nélkül kapható gyógyszer

Advil® Cold Rapid 200 mg/30 mg lágy kapszula

20 db

1 730 Ft

86,5 Ft/db
Csökkenti a lázat, mérsékli az orr és az orrmelléküregek dugulását, csillapítja a fájdalmat és gyulladáscsökkentő hatású
Vény nélkül kapható gyógyszer

Patikárium Multivitamin 50+ tabletta

60 db

1 355 Ft

22,6 Ft/db
11 féle ásványi anyagot, 13 vitamint, valamint 10 mg zöld tea- és 5 mg vörösszőlő-kivonatot tartalmazó komplex készítmény, az 50 év felettiek igényeinek megfelelő összeállításban
Étrend-kiegészítő készítmény**

Septolete® Extra 3 mg/1 mg szopogató tabletta

16 db

1 210 Ft

75,6 Ft/db
Felnőttek és 6 év feletti gyermekek számára gyulladáscsökkentőként, fájdalomcsillapítóként és fertőtlenítőként torok-, szájüregi és fogíny-irritáció kezelésére
Vény nélkül kapható gyógyszer

Otrivin Menthol 1 mg/ml adagoló oldatos orrspray

10 ml

1 635 Ft

163,5 Ft/ml
Gyorsan megszünteti az orrdugulást és hatása akár 12 órán át tart
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Novo C plus® liposzómális C-vitamin lágykapszula

60 db

3 435 Ft

57,3 Ft/db
A C-vitamint liposzómális formában tartalmazza, mely lehetővé teszi a C-vitamin kiváló hatékonyságú felszívódását és hasznosulását a szervezetben
Étrend-kiegészítő készítmény**

Wick TriActin citrom ízű por belsőleges oldathoz

10 tasak

1 840 Ft

184 Ft/tasak
Hatékonyan csökkenti a megfázás és az influenza tüneteit
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Optive szemcsepp

10 ml

3 050 Ft

305 Ft/ml
Kettős hatású komfort szemcsepp, amely hosszantartó komfortérzetet nyújt a vörös, irritált, száraz szem számára
Orvostechnikai eszköz*

Stadalax® 5 mg bevont tabletta

50 db

1 690 Ft

33,8 Ft/db
Hashajtó készítmény, rövid időtartamú kezelésre szolgál székrekedés esetén
Vény nélkül kapható gyógyszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

***Hagyományos növényi gyógyszer, a javallatokra való alkalmazása a régóta fennálló használaton alapul.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Felhasználási feltételek, adatkezelés »

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2018. februári száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el