Melyik gyógyszert válasszam?

Szerző: Szentkuty Nikolett
A gyógyszerek formáját több dolog is meghatározhatja: a tárolás, a hatóanyagok összetétele és felszívódásuk hatékonysága. Arról, hogy melyiket mikor érdemes használni, és miért létezik egy-egy gyógyszerből többféle típus is, dr. Horcel Gyöngyit, a miskolci Aranykehely Gyógyszertár gyógyszerészét kérdeztük.

Mi az oka annak, hogy a legtöbb gyógyszer a mai napig tabletta formájában kapható, bár elterjedt nézet, hogy a felszívódása nem ezeknek a leghatékonyabb?

A hatékonyságot illető feltevés nem teljesen igaz. Mert mi is az elvárás egy gyógyszerrel szemben? Egyrészt a hatóanyagnak szabaddá kell válnia a gyógyszerformából, másrészt a szabaddá vált hatóanyagnak a felszívódás helyére kell jutnia, majd onnan a szövetekbe kell hatolnia. Ezt követően pedig be kell kerülie a vér- és nyirokerekbe, ahonnan aztán eloszlik a szervezetben, és eljut a hatás szempontjából fontos helyre. Ahhoz, hogy ezek a folyamatok létrejöhessenek, fontos az adott gyógyszerforma, illetve az alkalmazott segédanyagok, és a gyártás technológiája is.

A gyógyszerek halmazállapotuk szerint külön csoportokra bonthatóak. Melyek ezek?

A tablettáknak ma már igen sokféle változata ismeretes, mivel sok kritériumnak kell megfelelniük. Forgalomban vannak bevonat nélküli tabletták, filmtabletták, drazsék, kapszulák, sőt, léteznek hüvelytabletták is. A szublingvális formák a szájüregből a nyál hatására oldódnak és szívódnak fel, az implantációs tabletták pedig sterizilálás után, a bőr alá ültetve fejtik ki a kívánt hatást. De a hatóanyagokat más gyógyszerformákban is be lehet vinni a szervezetbe, így léteznek például szirupok, oldatok, injekciók, cseppek és pezsgőtabletták is.

Mikor indokolt a hatóanyagok zselatin tabletta, drazsé, vagy kapszula formában való gyártása?

A készítmények szájon át történő bevitelénél a készítmény a gyomorban, illetve a bélnedvekben esik szét. A tabletták előállításakor figyelembe kell venni a hatóanyag kémiai és fizikai sajátosságait. Nagyon fontos szem előtt tartani, hogy egyes hatóanyagok a gyomor savas ph-közegében elbomlanak, így nem tudják kifejteni az elvárt hatást. Ezért ezeket a tablettákat különböző bevonattal kell ellátni, hogy megkíméljük a gyomor savas hatásától, és onnan továbbjutva a vékonybélben – már egy lúgosabb környezetben – oldódjanak ki.

Mikor szükséges a kúpok használata, és milyen előnyei vannak az injekcióknak a tablettákkal szemben?

Kúpokat a végbélen vagy a hüvelyen át alkalmazunk. Abban az esetben szükséges a használatuk, ha a beteg tartósan nem képes szájon át bevenni a gyógyszert, a hüvelykúpok esetében pedig közvetlen, helyi hatást szeretnénk elérni.

Ha a betegnek nem adható szájon át gyógyszer, például azért, mert eszméletlen, egy injekció segítségével, az emésztőkontraktust megkerülve juttathatunk gyógyszert a szervezetbe, amivel gyors hatást érhetünk el – egy allergiás rohamnál például ez rendkívül lényeges. Ezek a készítmények minden esetben szigorú sterilitási folyamaton mennek át. A különböző hatóanyagokat bőr alá, izomba, vagy vénásan kell beadni, de életmentés céljából akár közvetlenül a szívbe is.

Szirupokat csak a gyermekeknél alkalmazhatunk?

Gyakran találkozunk ezzel a gyógyszerformával is, amit főleg a gyermekgyógyászatban alkalmaznak, mivel a különböző ízesítésekkel a kis páciensek szívesebben beveszik a gyógyszert, könnyebben le tudják nyelni. De persze a felnőttek esetében is találkozunk folyékony halmazállapotú készítményekkel, például cseppekkel, oldatos gyógyszerformákkal. Ezeknél is elengedhetetlen a pontos hatóanyag-adagolás. Konkrétan meg kell határozni, hogy 1 csepp vagy 1 ml oldat bevételével mennyi hatóanyagot juttatunk a szervezetbe. Ezeket a gyógyszerformákat többnyire akkor alkalmazzuk, ha a betegeknek valamilyen oknál fogva nehezített a nyelési készsége, vagy egyszerűen szívesebben alkalmazza a folyékony készítményeket.

A folyékony készítményeknél mi a különbség a szuszpenzió és az emulzió között?

A szuszpenziók előállításának egyik célja lehet, ha folyadékban oldhatatlan anyagot kívánunk bevinni a szervezetbe, vagy abban az esetben, ha többféle hatóanyagra van szükség a kezeléshez, de ezek inkompatibilis, vagyis összeférhetetlenek egymással. A folyékony gyógyszerek másik formája az emulzió. Ezek két fázisból álló folyékony készítmények, melyek eredeti állapotukban nem elegyednek egymással.

Abban az esetben, ha egy oldatot a beteg saját magának adagol, mire kell nagyon ügyelni?

Bármilyen gyógyszerformát is rendel a kezelőorvos, nagyon fontos, hogy a beteg betartsa az adagolásra vonatkozó orvosi és gyógyszerészi utasításokat. Nem mindegy, hogy evés előtt vagy után kell bevenni a gyógyszert, vagy milyen időközönként, hogy a hatóanyag megfelelő vérkoncentrációja optimális szinten maradjon. Fontos szempont az eltartásra vonatkozó hőmérsékleti utasítás betartása, hiszen sok hatóanyag már szobahőmérsékleten is instabil lesz és elbomlik. Csak az utasítások betartásával érhető el a gyógyulás.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!