Daganatkezelés - másképp

2017. 10. 24.
|
Az Oncompass Medicine sokrétű tevékenységet folytat annak érdekében, hogy minél több területen segítse a daganatos betegséggel küzdőket. Onkológiai információs központot működtetnek, laboratóriumi vizsgálataik segítségével pedig személyre szabott kezelési terveket dolgoznak ki a hozzájuk forduló betegnek. Munkájukról és céljaikról az Oncompass Medicine fejlesztési-klinikai igazgatóját kérdeztük.

 Dr. Mathiasz DóraA globális onkológiai információs központ üzemeltetésén kívül mivel foglalkozik még az intézmény?

Ez a vállalkozás egy nagyon értékes és jól felszerelt molekuláris genetikai laboratórium és az informatikai szolgáltatás elegye. Kollégáink a daganatszövetből végzett molekuláris genetikai és patológiai vizsgálatokat elemzik, majd a klinikusok számára is érthetővé teszik. Ezt követően ezeket az adatokat egy komoly bioinformatikai rendszerben tárolják el.

Az Oncompass Medicine egy nemzetközileg is elismert intézmény. Miben új és más a tevékenységük, amivel kivívták a szakma elismerését?

Magyarországon ez az első olyan komplex szolgáltatás, ahol nemcsak egy laboratóriumi vizsgálati eredményt kap meg a klinikus, a beteg és a hozzátartozók, hanem egyúttal egy szakmai útmutatást is, hogy az adott daganat genetikai elváltozása vajon milyen típusú célzott- illetve immunterápiára reagál a legkedvezőbben – vagy esetleg hatásosabb-e a hagyományos kezelés. Olyan teljeskörű elemzésről van szó, ami a kezelőorvos számára plusz információkkal szolgál. Ezen kívül a bioinformatikai rendszernek köszönhetően arra is lehetőség van, hogy kapcsolatot teremtsen más országban praktizáló, de hasonló esetekkel foglalkozó orvosokkal, és megismerje a nemzetközi gyakorlatot, tapasztalatot cseréljen a külföldi kollégákkal.

A gyakorlatban hogyan épül fel a beteg kezelése, egyáltalán hogyan juthat el Önökhöz?

Betegeink nagy része a sajtóból vagy a betegtársaktól értesül az intézményünkről, esetleg a honlapokon böngészve talál ránk, másik részüket pedig az onkológus küldi hozzánk. Miután eljönnek a laboratóriumi rendelésre, hozzánk különböző szakemberekkel, orvosokkal, biológusokkal, genetikusokkal konzultálhatnak, a vizsgálatokat pedig a korábban már kivett daganatszövet-mintából végzi el a laboratórium. Ez a minta származhat közvetlenül a tumorszövetből, de a vérből, testnedvekből is analizálhatóak a keringő daganatsejtek. Bármilyen módon is jut el hozzánk a páciens, mindenképpen a kezelő onkológussal állítjuk fel a kezelési tervet. Az eredményeket az orvosok a mi szakembereinkkel együtt értelmezik, és a beteggel egyetértésben határozzák meg a következő kezelési lépéseket.

A legtöbb embernek elsőként a kemoterápia jut eszébe kezelésként. Milyen más módszerek állnak rendelkezésünkre jelenleg?

A daganatkezelés egyik fontos lépése, hogy a daganatos betegség diagnózisának felállítása után, a különböző képalkotó eszközök segítségével pontosan meghatározzák a tumor elhelyezkedését, kiterjedését. Az első feladat a daganatos sejtek súlyának és mennyiségének csökkentése. Ideális esetben sikerül műtéti úton eltávolítani a tumor, de ez csak az ún. szolid daganatok esetében lehetséges - egy haematológiai ráktípusnál a daganatsejtek a vérben vagy a nyirokszövetekben szétszóródva helyezkednek el, itt értelemszerűen így ilyen értelemben nincs mód az operációra. A szolid daganatoknál nagyon fontos a tumor méretének csökkentése műtéttel és sugárkezeléssel, és sokszor már ilyenkor megkezdik a kemoterápiát, melynek szintén az a célja, hogy a daganatszövetet csökkentsék. A genetikai vizsgálat ezt azzal tudja kiegészíteni, hogy miután a feltárták a konkrét génhibát, lehetőség nyílik egy célzott terápiás kezelésre. A kifejlesztett gyógyszerek már kifejezetten ezeket a génhibákat orvosolják, tehát egy plusz terápiás vonal illeszkedik be a beteg kezelésének folyamatába. Sok beteg azért jön el hozzánk, hogy elkerülhesse a kemoterápiát, de ez sokszor nem lehetséges, hiszen a kemoterápia egy nagyon értékes lépése a daganatkezelésnek. Úgy kell felfogni, hogy a modern kezelések beiktatása többletlehetőséget jelent. Bizonyos esetekben kiválthatja a kemoterápiát, de a legtöbb esetben fontos megtartani ennek a helyét és szerepét.

Honnan erednek a rák kialakulásáért felelős génhibák? Velünk születnek, vagy életünk során bármikor létrejöhetnek?

Ma már a tudomány nem vitatja, hogy a daganatos betegségek oka genetikai hibában keresendő. A szakemberek ezeknek körülbelül húsz százalékát tartják számon örökletesként, tehát a családban halmozottan előforduló, genetikai alapú daganatos megbetegedésnek. Ilyenkor nagyon fontos a még egészséges, de betegséget hordozó rokonok diagnosztizálása, hiszen a prevenció szempontjából nagyon fontos a szűrés. Viszont a génhibák nagy része az úgynevezett élet során kialakuló típusba tartozik, és természetesen nagyon fontos a környezeti tényezők szerepe is.

A már ismert rákot okozó tényezők (dohányzás, alkoholfogyasztás, helytelen táplálkozás) kiiktatása mellett mi az, amivel megelőzhetjük a daganatok kialakulását?

A tudomány folyamatosan erre a kérdésre keresi a választ. Bizonyos katasztrófák felhívták a figyelmet a háttérsugárzásra, a vegyszeres talajszennyezések, mérgezések pedig arra, hogy az élelmiszereket elfogyasztva sokáig a táplálékláncban maradó nehézfémeknek vagy sugárzó izotópoknak daganatfejlődést elősegítő szerepe van. Természetesen az egészséges életmód, a megfelelő testsúly tartása, a sportolás csökkenti a daganat kialakulásának esélyét. Azt szoktuk mondani, hogy sokan futnak a rák ellen, és ez nemcsak egy utópisztikus feltételezés, mert ezek a tevékenységek kémiai, jelátviteli pályákon keresztül segítik az immunrendszer karbantartását. Az is vitathatatlan, hogy a szervezet legnagyobb fegyvere a rákkal szemben az egészséges immunrendszer. A testünkben minden mindennel összefügg, az immunrendszer épsége, ennek helyreállítása az új modern rákkezelés egyik fő fontos célpontja.


 

Mit tehet egy olyan személy, akinek a családjában három generációra visszamenőleg mindenkinél kialakult valamilyen ráktípus?

Mi daganatgenetikával foglalkozunk, de ez már egy másik szakterület, a genetikai tanácsadás, ahol a családtagok, akiknél még esetleg ki sem fejlődött a daganat, szűrővizsgálaton vesznek részt – erre természetesen az onkológiai központokban van lehetőség. Az egész világ felkapta a fejét, amikor Angelina Jolie a családban halmozottan előforduló daganatos betegségek miatt bizonyos nőgyógyászati beavatkozásokat végeztetett el. Közegészségügyi szempontból örvendetes, hogy ennek nagy publicitást is adott a sajtóban, és sok nő figyelmét felhívta a genetikai szűrés és prevenció lehetőségére. Az ún. genetikailag terhelt családokban megfelelő életvezetéssel és szűréssel az esetleg kialakuló daganatos betegségeket nagyon korai stádiumban ki lehet szűrni. Fontos leszögezni, hogy a daganatos betegségek nagy számban gyógyíthatóak, de ez csak akkor igaz, ha korai stádiumban diagnosztizálják a betegséget.

Februári akció

Béres Vita-D3 Forte 3000 NE tabletta

60 db

1 455 Ft

24,3 Ft/db
Magas hatóanyag-tartalmú – 3000 NE  – D₃-vitamin az immunrendszerért, a csontozatért, a fogazatért és az izmokért
Béres Gyógyszergyár Zrt.,
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4. www.beres.hu
Speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer

Béres Magnézium 250 mg + B6 filmtabletta

90 db

2 210 Ft

24,6 Ft/db
Magnéziumhiány megelőzésére és kezelésére
Béres Gyógyszergyár Zrt.,
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4. www.beres.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ocuvite® lutein forte tabletta

30 db

2 895 Ft

96,5 Ft/db
Komplex összetétel luteinnel, antioxidánsokkal és cinkkel. A cink hozzájárul a normál látás fenntartásához
Étrend-kiegészítő készítmény**

Sinupret® belsőleges oldatos cseppek

50 ml

1 600 Ft

32 Ft/ml
Az orrmelléküregek és a légutak heveny és idült gyulladásainak kezelésére szolgáló gyógyszerkészítmény. Hatóanyagai gyulladáscsökkentő, nyákoldó hatásúak, megkönnyítik a letapadt váladék felköhögését és kiürülését
Vény nélkül kapható gyógyszer

Normaflore belsőleges szuszpenzió

30×5 ml

3 215 Ft

21,4 Ft/ml
Kiegészítő kezelésként a bél normál baktériumflórájának helyreállítására antibiotikummal való vagy antimikrobiális terápia során kialakuló eltérések esetén
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó utca 1-5.
Gyógyszerinformáció
tel.: (+36 1) 505 0055
Web: www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Advil® Ultra Forte lágy kapszula

16 db

1 625 Ft

101,6 Ft/db
Láz- és fájdalomcsillapító, gyulladásgátló hatású készítmény
Vény nélkül kapható gyógyszer

ACC® 200 mg granulátum

30 tasak

1 725 Ft

57,5 Ft/tasak
Fokozott viszkozitású nyákelválasztással, köhögéssel járó légúti betegségek váladékoldást elősegítő terápiájában javallt
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Zovirax Duo 50 mg/g és 10 mg/g ajakherpesz krém

2 g

1 705 Ft

852,5 Ft/g
A kiújuló ajakherpesz korai jeleinek és tüneteinek kezelésére: kezeli az ajakherpeszt és a hólyagképződést is megakadályozhatja
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Kaloba® belsőleges oldatos cseppek

20 ml

1 565 Ft

78,3 Ft/ml
Felső légúti fertőzések, többek között a közönséges megfázás tüneteinek enyhítésére. Hagyományos növényi gyógyszer. A javallatokra való alkalmazása a régóta fennálló használaton alapul
Vény nélkül kapható gyógyszer***

Teva-Saballo 320 mg lágy kapszula

60 db

3 620 Ft

60,3 Ft/db
Jóindulatú prosztatamegnagyobbodás esetén fellépő vizelési zavarok kezelésére
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nicorette® Quickspray 1 mg/adag szájnyálkahártyán alkalmazott oldatos spray

1 adagoló tartály

3 860 Ft

3860 Ft/adagoló tartály
A nikotin utáni vágy és a dohányzás abbahagyásával összefüggésben jelentkező megvonásos tünetek enyhítésére
Vény nélkül kapható gyógyszer

Cataflam Dolo 25 mg bevont tabletta

20 db

1 805 Ft

90,3 Ft/db
Enyhíti a fejfájást, fogfájást és menstruáció következtében fellépő fájdalmat
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nasopax orrspray gyermekeknek

10 ml

1 515 Ft

151,5 Ft/ml
Duzzanatcsökkentő és váladékoldó hatóanyag kombinációját tartalmazó orrspray. Alkalmazható orrdugulás és heveny arcüreggyulladás kezelésére. Kíméletes, mert nem szárítja a nyálkahártyát, és akár 4 hétig is használható
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Stodal® szirup

200 ml

1 425 Ft

7,1 Ft/ml
Száraz és hurutos köhögés esetén, 2 éves kortól
Vény nélkül kapható gyógyszer

Advil® Cold Rapid 200 mg/30 mg lágy kapszula

20 db

1 730 Ft

86,5 Ft/db
Csökkenti a lázat, mérsékli az orr és az orrmelléküregek dugulását, csillapítja a fájdalmat és gyulladáscsökkentő hatású
Vény nélkül kapható gyógyszer

Patikárium Multivitamin 50+ tabletta

60 db

1 355 Ft

22,6 Ft/db
11 féle ásványi anyagot, 13 vitamint, valamint 10 mg zöld tea- és 5 mg vörösszőlő-kivonatot tartalmazó komplex készítmény, az 50 év felettiek igényeinek megfelelő összeállításban
Étrend-kiegészítő készítmény**

Septolete® Extra 3 mg/1 mg szopogató tabletta

16 db

1 210 Ft

75,6 Ft/db
Felnőttek és 6 év feletti gyermekek számára gyulladáscsökkentőként, fájdalomcsillapítóként és fertőtlenítőként torok-, szájüregi és fogíny-irritáció kezelésére
Vény nélkül kapható gyógyszer

Otrivin Menthol 1 mg/ml adagoló oldatos orrspray

10 ml

1 635 Ft

163,5 Ft/ml
Gyorsan megszünteti az orrdugulást és hatása akár 12 órán át tart
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Novo C plus® liposzómális C-vitamin lágykapszula

60 db

3 435 Ft

57,3 Ft/db
A C-vitamint liposzómális formában tartalmazza, mely lehetővé teszi a C-vitamin kiváló hatékonyságú felszívódását és hasznosulását a szervezetben
Étrend-kiegészítő készítmény**

Wick TriActin citrom ízű por belsőleges oldathoz

10 tasak

1 840 Ft

184 Ft/tasak
Hatékonyan csökkenti a megfázás és az influenza tüneteit
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Optive szemcsepp

10 ml

3 050 Ft

305 Ft/ml
Kettős hatású komfort szemcsepp, amely hosszantartó komfortérzetet nyújt a vörös, irritált, száraz szem számára
Orvostechnikai eszköz*

Stadalax® 5 mg bevont tabletta

50 db

1 690 Ft

33,8 Ft/db
Hashajtó készítmény, rövid időtartamú kezelésre szolgál székrekedés esetén
Vény nélkül kapható gyógyszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

***Hagyományos növényi gyógyszer, a javallatokra való alkalmazása a régóta fennálló használaton alapul.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Felhasználási feltételek, adatkezelés »

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2018. februári száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el