Daganatkezelés - másképp

2017. 10. 24.
|
Az Oncompass Medicine sokrétű tevékenységet folytat annak érdekében, hogy minél több területen segítse a daganatos betegséggel küzdőket. Onkológiai információs központot működtetnek, laboratóriumi vizsgálataik segítségével pedig személyre szabott kezelési terveket dolgoznak ki a hozzájuk forduló betegnek. Munkájukról és céljaikról az Oncompass Medicine fejlesztési-klinikai igazgatóját kérdeztük.

 Dr. Mathiasz DóraA globális onkológiai információs központ üzemeltetésén kívül mivel foglalkozik még az intézmény?

Ez a vállalkozás egy nagyon értékes és jól felszerelt molekuláris genetikai laboratórium és az informatikai szolgáltatás elegye. Kollégáink a daganatszövetből végzett molekuláris genetikai és patológiai vizsgálatokat elemzik, majd a klinikusok számára is érthetővé teszik. Ezt követően ezeket az adatokat egy komoly bioinformatikai rendszerben tárolják el.

Az Oncompass Medicine egy nemzetközileg is elismert intézmény. Miben új és más a tevékenységük, amivel kivívták a szakma elismerését?

Magyarországon ez az első olyan komplex szolgáltatás, ahol nemcsak egy laboratóriumi vizsgálati eredményt kap meg a klinikus, a beteg és a hozzátartozók, hanem egyúttal egy szakmai útmutatást is, hogy az adott daganat genetikai elváltozása vajon milyen típusú célzott- illetve immunterápiára reagál a legkedvezőbben – vagy esetleg hatásosabb-e a hagyományos kezelés. Olyan teljeskörű elemzésről van szó, ami a kezelőorvos számára plusz információkkal szolgál. Ezen kívül a bioinformatikai rendszernek köszönhetően arra is lehetőség van, hogy kapcsolatot teremtsen más országban praktizáló, de hasonló esetekkel foglalkozó orvosokkal, és megismerje a nemzetközi gyakorlatot, tapasztalatot cseréljen a külföldi kollégákkal.

A gyakorlatban hogyan épül fel a beteg kezelése, egyáltalán hogyan juthat el Önökhöz?

Betegeink nagy része a sajtóból vagy a betegtársaktól értesül az intézményünkről, esetleg a honlapokon böngészve talál ránk, másik részüket pedig az onkológus küldi hozzánk. Miután eljönnek a laboratóriumi rendelésre, hozzánk különböző szakemberekkel, orvosokkal, biológusokkal, genetikusokkal konzultálhatnak, a vizsgálatokat pedig a korábban már kivett daganatszövet-mintából végzi el a laboratórium. Ez a minta származhat közvetlenül a tumorszövetből, de a vérből, testnedvekből is analizálhatóak a keringő daganatsejtek. Bármilyen módon is jut el hozzánk a páciens, mindenképpen a kezelő onkológussal állítjuk fel a kezelési tervet. Az eredményeket az orvosok a mi szakembereinkkel együtt értelmezik, és a beteggel egyetértésben határozzák meg a következő kezelési lépéseket.

A legtöbb embernek elsőként a kemoterápia jut eszébe kezelésként. Milyen más módszerek állnak rendelkezésünkre jelenleg?

A daganatkezelés egyik fontos lépése, hogy a daganatos betegség diagnózisának felállítása után, a különböző képalkotó eszközök segítségével pontosan meghatározzák a tumor elhelyezkedését, kiterjedését. Az első feladat a daganatos sejtek súlyának és mennyiségének csökkentése. Ideális esetben sikerül műtéti úton eltávolítani a tumor, de ez csak az ún. szolid daganatok esetében lehetséges - egy haematológiai ráktípusnál a daganatsejtek a vérben vagy a nyirokszövetekben szétszóródva helyezkednek el, itt értelemszerűen így ilyen értelemben nincs mód az operációra. A szolid daganatoknál nagyon fontos a tumor méretének csökkentése műtéttel és sugárkezeléssel, és sokszor már ilyenkor megkezdik a kemoterápiát, melynek szintén az a célja, hogy a daganatszövetet csökkentsék. A genetikai vizsgálat ezt azzal tudja kiegészíteni, hogy miután a feltárták a konkrét génhibát, lehetőség nyílik egy célzott terápiás kezelésre. A kifejlesztett gyógyszerek már kifejezetten ezeket a génhibákat orvosolják, tehát egy plusz terápiás vonal illeszkedik be a beteg kezelésének folyamatába. Sok beteg azért jön el hozzánk, hogy elkerülhesse a kemoterápiát, de ez sokszor nem lehetséges, hiszen a kemoterápia egy nagyon értékes lépése a daganatkezelésnek. Úgy kell felfogni, hogy a modern kezelések beiktatása többletlehetőséget jelent. Bizonyos esetekben kiválthatja a kemoterápiát, de a legtöbb esetben fontos megtartani ennek a helyét és szerepét.

Honnan erednek a rák kialakulásáért felelős génhibák? Velünk születnek, vagy életünk során bármikor létrejöhetnek?

Ma már a tudomány nem vitatja, hogy a daganatos betegségek oka genetikai hibában keresendő. A szakemberek ezeknek körülbelül húsz százalékát tartják számon örökletesként, tehát a családban halmozottan előforduló, genetikai alapú daganatos megbetegedésnek. Ilyenkor nagyon fontos a még egészséges, de betegséget hordozó rokonok diagnosztizálása, hiszen a prevenció szempontjából nagyon fontos a szűrés. Viszont a génhibák nagy része az úgynevezett élet során kialakuló típusba tartozik, és természetesen nagyon fontos a környezeti tényezők szerepe is.

A már ismert rákot okozó tényezők (dohányzás, alkoholfogyasztás, helytelen táplálkozás) kiiktatása mellett mi az, amivel megelőzhetjük a daganatok kialakulását?

A tudomány folyamatosan erre a kérdésre keresi a választ. Bizonyos katasztrófák felhívták a figyelmet a háttérsugárzásra, a vegyszeres talajszennyezések, mérgezések pedig arra, hogy az élelmiszereket elfogyasztva sokáig a táplálékláncban maradó nehézfémeknek vagy sugárzó izotópoknak daganatfejlődést elősegítő szerepe van. Természetesen az egészséges életmód, a megfelelő testsúly tartása, a sportolás csökkenti a daganat kialakulásának esélyét. Azt szoktuk mondani, hogy sokan futnak a rák ellen, és ez nemcsak egy utópisztikus feltételezés, mert ezek a tevékenységek kémiai, jelátviteli pályákon keresztül segítik az immunrendszer karbantartását. Az is vitathatatlan, hogy a szervezet legnagyobb fegyvere a rákkal szemben az egészséges immunrendszer. A testünkben minden mindennel összefügg, az immunrendszer épsége, ennek helyreállítása az új modern rákkezelés egyik fő fontos célpontja.


 

Mit tehet egy olyan személy, akinek a családjában három generációra visszamenőleg mindenkinél kialakult valamilyen ráktípus?

Mi daganatgenetikával foglalkozunk, de ez már egy másik szakterület, a genetikai tanácsadás, ahol a családtagok, akiknél még esetleg ki sem fejlődött a daganat, szűrővizsgálaton vesznek részt – erre természetesen az onkológiai központokban van lehetőség. Az egész világ felkapta a fejét, amikor Angelina Jolie a családban halmozottan előforduló daganatos betegségek miatt bizonyos nőgyógyászati beavatkozásokat végeztetett el. Közegészségügyi szempontból örvendetes, hogy ennek nagy publicitást is adott a sajtóban, és sok nő figyelmét felhívta a genetikai szűrés és prevenció lehetőségére. Az ún. genetikailag terhelt családokban megfelelő életvezetéssel és szűréssel az esetleg kialakuló daganatos betegségeket nagyon korai stádiumban ki lehet szűrni. Fontos leszögezni, hogy a daganatos betegségek nagy számban gyógyíthatóak, de ez csak akkor igaz, ha korai stádiumban diagnosztizálják a betegséget.

Novemberi akció

Cetebe 500 mg retard kemény kapszula

120 db

2 995 Ft

25 Ft/db
Hosszan tartó C-vitamin, amely 98,6%-ban hasznosul
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Pharmaton® Vital lágy kapszula

60 db

5 255 Ft

87,6 Ft/db
A benne lévő ginzeng G115-nek köszönhetően növeli a szellemi és a fizikai teljesítményt
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó utca 1-5.
Gyógyszerinformáció
tel.: (+36 1) 505 0055
Web: www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Stadalax® 5 mg bevont tabletta

50 db

1 460 Ft

29,2 Ft/db
Hashajtó készítmény, rövid időtartamú kezelésre szolgál székrekedés esetén
Vény nélkül kapható gyógyszer

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 090 Ft

23,2 Ft/g
Szuper erős műfogsorrögzítő krém
Orvostechnikai eszköz*

Eurovit® Oliva-D 2200NE kapszula

60 db

2 355 Ft

39,3 Ft/db
A D-vitamin zsírban oldódó vitamin. Ezért a kapszula LAHB (Lipid Alapú Hatóanyag Bevitel) rendszere extra szűz olívaolajat tartalmaz, melyben a D-vitamin eleve oldott, a szervezet számára jól hasznosítható formában található
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer

Sinupret® belsőleges oldatos cseppek

50 ml

1 600 Ft

32 Ft/ml
Az orrmelléküregek és a légutak heveny és idült gyulladásainak kezelésére szolgáló gyógyszerkészítmény. Hatóanyagai gyulladáscsökkentő, nyákoldó hatásúak, megkönnyítik a letapadt váladék felköhögését és kiürülését
Vény nélkül kapható gyógyszer

Apranax Dolo 100 mg/g gél

100 g

1 580 Ft

15,8 Ft/g
Izom- és ízületi fájdalomcsillapító gél, lokális alkalmazásra a bőrön
Vény nélkül kapható gyógyszer

ACC® long 600 mg pezsgőtabletta

10 db

1 810 Ft

181 Ft/db
Napi egy pezsgőtabletta hatékonyan segít már a hurutos köhögés kezdetén! Célzottan a lerakódáson hat, feloldja a hurutos váladékot és megtisztítja a légutakat
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Magne B6® bevont tabletta

30 db

1 240 Ft

41,3 Ft/db
Az eredeti Magne B6 hatóanyagainak kiváló kombinációja révén hatékonyan pótolja a szervezetből hiányzó magnéziumot
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó utca 1-5.
Gyógyszerinformáció
tel.: (+36 1) 505 0055
Web: www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Wick TriActin citrom ízű por belsőleges oldathoz

10 db

1 805 Ft

180,5 Ft/db
Hatékonyan csökkenti a megfázás és az influenza tüneteit
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Systane® Ultra nedvesítő szemcsepp

10 ml

2 190 Ft

219 Ft/ml
Száraz szem kezelésére szolgál: átmenetileg megszünteti a szemszárazság okozta égő érzést és irritációt. Lágy kontaktlencsék nedvesítésére is alkalmazható
forgalmazza: Novartis Hungária Kft.
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Gyógyászati segédeszköz*

Septofort tabletta

24 db

1 185 Ft

49,4 Ft/db
Száj- és torokfertőtlenítő készítmény
Vény nélkül kapható gyógyszer

Bánó® -féle fokhagyma-galagonya-fagyöngy kapszula

100 db

3 090 Ft

30,9 Ft/db
Érelmeszesedés megelőzésére, a vér koleszterinszintjének csökkentésére, magas vérnyomás és szívpanaszok kezelésénél a gyógyszeres terápia kiegészítőjeként
Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény

Baldivian® Night bevont tabletta

30 db

1 635 Ft

54,5 Ft/db
Természetes hatóanyagával enyhítheti az alvászavarokat
Vény nélkül kapható növényi gyógyszer

Dentinox® fogínygél gyermekeknek

10 g

1 575 Ft

157,5 Ft/g
Fogzáskönnyítő gél, az első fogak kibújásakor jelentkező tünetek helyi kezelésére alkalmas készítmény
Vény nélkül kapható gyógyszer

Mastu® kenőcs

30 g

1 520 Ft

50,7 Ft/g
Enyhíti az aranyeres panaszokhoz társuló tüneteket, mint az irritáció, viszketés, égő érzés
Orvostechnikai eszköz*

Zovirax ajakherpesz krém

2 g

1 295 Ft

647,5 Ft/g
Gyorsan a bőrbe jutó formula. A száj és arc területén jelentkező herpeszfertőzés helyi kezelésére
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Aperisan® 200 mg/g szájnyálkahártyán alkalmazott gél

10 g

1 780 Ft

178 Ft/g
A szájnyálkahártya gyulladásainak helyi kezelésére. Hagyományos növényi gyógyszer, kizárólag a régóta fennálló használaton alapuló, meghatározott javallatokra alkalmazandó
Vény nélkül kapható gyógyszer

Linex® Forte élőflórát tartalmazó kapszula

28 db

2 305 Ft

82,3 Ft/db
Több milliárdnyi élőflóra sejtet tartalmaz, melyre a bélflórának az antibiotikum kezelés első napjától szüksége lehet
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer

Advil® Cold Rapid 200 mg/30 mg lágy kapszula

20 db

1 715 Ft

85,8 Ft/db
Csökkenti a lázat, mérsékli az orr és az orrmelléküregek dugulását, csillapítja a fájdalmat és gyulladáscsökkentő hatású
Vény nélkül kapható gyógyszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

Szavazzon kedvenc fotójára, és segítse hozzá a fotó készítőjét az 5 db Neuzer városi kerékpár egyikéhez a Neuzer Kerékpár Kft. felajánlásával.

A szavazatával most plüsskígyót nyerhet!
Nincs más dolga, mint az Önnek tetsző kép alatt kiválasztani, hogy szeretne nyerni, majd (regisztrálni, és) bejelentkezni az oldalra, és leadni a szavazatát!
Szavazatával bekerül a „kalapba”, melyből a kihúzott játékosok plüsskígyót nyernek!

Ha nem szeretne nyerni, a szavazatát úgy is leadhatja, csak egy e-mail címet kérünk, melyre egy megerősítő üzenetet küldünk.

Naponta egy képre csak egyszer szavazhat, de akár több képre is ledhatja szavazatát!

A képekre 2017. november 30-án éjfélig szavazhat!

Megnézem a képeket » Mi ez a játék? Részletek és szabályok »

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Felhasználási feltételek, adatkezelés »

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2017. novemberi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el