Mit tegyünk ha rohamosan köhög, fullad a gyermekünk?

Többnyire az ősztől tavaszig terjedő időszakban, rendszerint enyhe nátha, esetleg köhögés után, leginkább az éjszakai, hajnali órákban a szülők a gyermek mélyhangú, kutya- vagy fókaugatásszerű köhögésére ébredhetnek. Dr. Kovács Tibor, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet csecsemő- és gyermekgyógyász, orvos-igazgatójának írása az ősszel gyakran jelentkező kruppról.

A gége nyálkahártyája vírusfertőzés hatására megduzzad, beszűkíti a gégét, a gége alatti, anatómiailag egyébként is szűk területet, és a gyermek kénytelen egy szűkebb átmérőjű légúton keresztül levegőt venni. A kialakuló nyálkahártya-duzzanat szűkületet okoz, melynek relatív mértéke annál nagyobb, minél fiatalabb a gyermek. Egy csecsemőkorú gyermek esetében a gége nyálkahártyájának 1 mm-es, körkörös duzzanata a gégét mintegy 75%-ban beszűkíti! Ez a magyarázata, hogy miért tud egy kruppos roham súlyosabban zajlani csecsemőkorban, mint a későbbiekben.
 
Ha a gyermek néha ugatva köhög és rekedt, de nincs nehézlégzése, akkor nincs nagy baj. Nyugtassuk meg, adjunk neki váladékoldót, öltöztessük fel, és üljünk le vele a nyitott ablak mellé, vagy menjünk ki vele a hidegebb, párás levegőre. Amennyiben a gyermeknek korábban már írtak fel ún. inhalációs szteroid gyógyszert akár kruppja, akár esetleges asztmája miatt, akkor használható az is.
 
Ha a gyermek ugató köhögése gyakran hallható, vagy az ugató köhögések mellett nyugalmi légvételekkor is stridort, húzó jellegű hangot lehet hallani, akkor az előbb említett teendők mellett azonnal orvost kell hívni. Amennyiben a gyermeknek korábban már volt komolyabb kruppos rohama, és írtak fel számára Rectodelt kúpot vagy Prednisolon kúpot (gyulladáscsökkentő, mely erőteljes nyálkahártya-duzzanatot mérséklő hatással rendelkezik), akkor azt azonnal be kell adni, és ugyanúgy ki kell menni a hűvösebb, párás levegőre. Ha esetleg van otthon ultrahangos porlasztókészülék (ismétlődő kruppos, asztmás gyermek, vagy családtag), akkor hideg fiziológiás sóoldattal lehet párásítani a gyermek arca előtt. Amennyiben a fenti beavatkozások mellett a gyermek nehézlégzése 20-25 percen belül megszűnik, köhögése mérséklődik, akkor intenzív szülői felügyelet mellett otthon ápolható. Ajánlatos azonban másnap a gyermeket orvosnak megmutatni.
 
Ha azonban a gyermek ajkán a roham kapcsán szederjesség látszik, a stridor be-és kilégzésnél egyaránt hallható, ha a fenti gyógyszeres beavatkozások mellett sem csökken a nehézlégzés, akkor azonnali kórházi felvétel és ellátás szükséges! 6 hónapos kor alatti kruppos csecsemő mindig kórházi megfigyelést és kivizsgálást igényel ugyanis a korán jelentkező tünetek hátterében megbújhat légúti szűkület, egyéb légúti fejlődési rendellenesség is.

Nem javasolt krupp esetén az ún. antihisztamin tartalmú gyógyszerek használata, mert azok a légúti nyák besűrítése révén fokozhatják a tüneteket! Tilos továbbá nyugtató tartalmú gyógyszerek adni, mert csökkenti a légzőközpont ingerlékenységét.
 
Ha a kezelés hatására a gyermek köhögése csillapodik, nem lép fel nehézlégzés, akkor 15-20 perc elteltével visszafektethetjük az ágyába. Ha nem erősödik a köhögése, akkor nem kell a gyermek mellett virrasztani. Az esetlegesen ismét sűrűsödő, mély, ugató köhögésre úgyis felébrednek a szülők.

 

Szerző: Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!