Mit érdemes tudni az elektronikus receptről? I. rész

Napjainkban egyre több hír foglalkozik az elektronikus recept kötelező novemberi bevezetésével. Ezek néha kaotikusak, sokszor részinformációkat tartalmaznak, és olykor ellentmondásosak is. Ezért dr. Bartus Györgyöt a Magyar Gyógyszerészi Kamara alelnökét kértük meg arra, hogy avasson be minket a téma rejtelmeibe. Most inkább általános információkat kínálunk olvasóinknak, míg novemberben már a gyógyszerek felírásáról és kiváltásának konkrét módozatairól tájékoztatunk.

Annak megismeréséhez, hogy mit is jelent az új rendszer a gyógyszert kiváltani szándékozó betegek/vásárlók szempontjából, először is néhány alapvető általános ismeret megszerzése szükséges, ezt kínáljuk e havi számunkban az elektronikus vénnyel (e-recept) kapcsolatban.

Az e-recept az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) részeként kerül bevezetésre. Ez az adatbázis a magyar egészségügyi ellátó rendszerben történt minden gyógykezelés, vizsgálat, lelet, gyógyszerrendelés és -kiváltás adatait tartalmazza, az események időpontját is beleértve, betegenkénti bontásban. Például pontosan visszakereshetővé válik, hogy egy adott személy melyik év melyik napján, melyik patikában, milyen és mennyi gyógyszert váltott ki, valamint hogy ki írta fel azokat, továbbá, hogy azt és annyit adtak-e ki, amennyit az orvos rendelt. Ehhez hasonlóan követhetők lesznek az egyes kórházi kezelések adatai, az elvégzett vizsgálatok, beavatkozások, kezelések és mindezek eredményei, valamint a leletek és a diagnózisok is.

A rendszer leegyszerűsítve nem más, mint egy „felhőalapú” és „intelligens” adattároló. Számítástechnikában nem otthonos olvasóimnak úgy mondanám, hogy az internet közvetítésével az egészségügyi adatokat egy nagy számítógépen tárolják, ahonnan azok szükség szerint bármikor lekérhetőek. A rendszer attól „intelligens”, hogy az eltárolandó adatok valóságosságát ellenőrzi. Azaz nem kerülhetnek az adatbázisba nem létező betegek adatai, nem létező vizsgálati eredmények, vagy például egy február 30-ai dátum.

Biztosított a személyes és a hozzájuk kapcsolódó egészségügyi adatok védelme is. Az egészségügyi adatok személy szerinti megismerhetősége természetesen nem jelentheti, és nem is jelenti azt, hogy az egyes betegek adataiba bárki, bármilyen részletességgel, bármikor beletekinthet. Az adatokhoz történő hozzáférésre csak a kezelést végzőknek, csak a kezeléshez feltétlenül szükséges mértékben, csak annak alkalmával, valamint csak a beteg beleegyezésével ad lehetőséget a rendszer. Attól tehát nem kell félni, hogy egy „unatkozó egészségügyi” kíváncsiágból megnézheti szomszédasszonyának adatait. Hasonló szabályozás vonatkozik az adatok rögzítésére is, ami annyit jelent, hogy csak a megfelelő végzettségű személy és csak az általa elvégzett kezelés adatait rögzítheti az adatbázisban.

Könnyen belátható, hogy mind a betegek, mind a kezelést végző orvosok számára mekkora könnyebbséget jelent, ha például a kórházi orvos egy gombnyomással megismerheti páciense kórtörténetét, megtakarítva ezzel jónéhány diagnosztikai vizsgálatot.

Például egy vészhelyzetben a traumatológus megismerheti a beteg vércsoportját, meglévő betegségeit, az általa szedett gyógyszereket, és így a kezelést gyorsabban és pontosabban tudja megkezdeni.

Nem mellesleg az egészségügyi költségvetés számára is fontos adatokat szolgáltat az EESZT, hiszen a teljes lakosság egészségügyi adatainak országos megoszlása ismeretében a gyógykezelésre és gyógyszerelésre fordítandó összegek is jobban tervezhetővé válnak. Kimutathatóvá válik, hogy mely területeken – akár földrajzilag, akár ellátási igény szerinti bontásban – alultervezett az állami finanszírozás, illetve hol vannak felesleges kapacitások.

Az e-recept a megszokott orvosi vény egy új fajtája. Ez a recept nem kinyomtatva, hanem digitálisan hordozza ugyanazokat az adatokat, mint a megszokott papíralapú vény. Az e-recept rendszer kialakítása úgy történt meg, hogy az a papíralapú vény összes funkciójának (pl. kiemelt jogcímű, vagy közgyógyellátásra történő rendelés, helyettesíthetőség stb.) megfeleljen. A bevezetés nem jelenti azt, hogy a papíralapú receptek novembertől megszűnnének. A gyógyszer felírásának ez a módja az orvos által elsődlegesen választandó módszert jelenti majd. Továbbra is megmarad a megszokott recept is, hiszen a beteg otthonában történő rendelés esetén, vagy amennyiben az EESZT bármilyen okból nem elérhető (például a működtető szolgáltató üzemzavara, vagy az orvosi rendelő, illetve a gyógyszertár internetkapcsolatának hibája miatt), nem lehet akadálya a betegek vényköteles gyógyszerhez jutásának.

 

A jövő hónapban az e-recept használatával, kiváltásával kapcsolatos gyakorlati ismereteket osztjuk meg olvasóinkkal.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!