De nehéz az iskolatáska!

Szerző: Szimpatika
Az iskolakezdés gyakran azzal jár, hogy a gyerekek háta fáj, hiszen igen súlyos terheket kell a háton cipelniük naponta az iskolába. A probléma persze némi odafigyeléssel elkerülhető.


A kisgyermek gerincoszlopa csecsemőkortól a felállás, ülés, járás elkezdését követően fokozatosan nyeri el normális formáját, vagyis fiziológiás görbületeit. Az egészséges gerincnél (hátulról tekintve) a háti szakasz domború, a nyaki, illetve az ágyéki szakasz homorú. Ezen görbületek biztosítják a gerinc jó statikai működését, teherviselő képességét. A görbületek mellett természetesen nagy szerep jut a gerincet működtető izmoknak is. Érthető, hogy egy jó izomzatú gyermek kevésbé van kitéve a gerincet érő nagyobb megterhelések károsító hatásának.
A súly cipelése (iskolatáska) önmagában még nem változtatja meg a fiziológiás görbületeket. Az aránytalan, az izomzat teherbírását megközelítő vagy azt meghaladó súly azonban túlterheli az izomzatot, így panaszok forrása lehet, és kifáradásából adódóan kóros görbületek kialakulásához vezethet.
Ezek egy része oldalirányú görbületként jelenik meg, más része a fiziológiás görbületeket változtatja meg. Ezek elsősorban a relatíve gyenge izomzat következményei, de szerepet játszik benne a korrekciós készség hiánya is.

Egy óvodában végzett szűrővizsgálat során meglepően kevés rossz tartású gyereket találtunk, míg iskolásoknál az évek számának növekedésével jóval gyakrabban fordul elő a gerincdeformitás. Ebben szerepe lehet a fokozott fizikai terhelésnek, így az iskolatáskának is. Az egyenlő teherelosztás szempontjából a hátizsákok előnyösebbek a kézi és oldaltáskáknál.

„Nem árt, ha a szülők időről időre átvizsgálják a gyerek hátizsákjának tartalmát. A tapasztalat ugyanis az, hogy a gyerekek igen gyakran túl sokat cipelnek magukkal: plusz cipőt, játékokat, kütyüket és egyéb szükségtelen dolgokat” – mondja Dr. Joshua Hyman, a New York-Presbyterian Morgan Stanley Children’s Hospital munkatára. Néhány egyéb tanácsa:

Mérjük a súlyokat rendszeresen.
– A hátizsák nem lehet a gyerek súlyának 15 százalékánál több.

Könnyítsünk a súlyokon.
– Bizonyára vannak olyan könyvek, segédeszközök, amelyeket az iskolában lehet hagyni. Ezt a szülő beszélje meg a szaktanárral, osztályfőnökkel.

A méret a lényeg.
– Elengedhetetlen, hogy a gyerek normális méretű táskát kapjon, aminek szélessége és hossza állítható, így a gyerek növekedésére is tekintettel van.

Minél inkább párnázott, annál jobb.
– A hátizsák kialakításánál fontos a megfelelő párnázottság, hogy a cipekedés kényelmesebb legyen.

Figyeljük az intő jelekre.
– Ha a gyerek tartása megváltozik, fájdalmat tapasztal, piros foltok vannak a hátán, mindenképpen figyeljünk oda. Van, hogy szakemberrel is érdemes konzultálni.

Forrás: Vital

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!