Szűretlenül

Szerző: Novák Péter
Nincs időd az egészségre, lesz időd a betegségre – tán az írott történelemmel egyidős közhely, hogy a hosszú élet titka a megelőzés; nincs kultúra, hol nem találnánk nyomát az efféle bölcsességek sokaságának. Novák Péter személyes példáján keresztül írt a szűrések fontosságáról.
Őszintén szólva, márpedig egy egészségügyi krízis a szembesítés legerősebb pillanata, évek óta tudtam, hogy baj van. Avagy lesz. Persze a vakszerencse kedvezményezettjeként az önbizalom hal meg utoljára, hisz minden másokkal történt, az én sorsom nem ez, és egyáltalán: majd kicsattanok! Csattantam is, jó, hogy nem egy öt láb mély sírgödörben...

Csak az a feneketlen bendőm – gondoltam magamban, majd egyre hangosabban, mikor már napok óta gyomorszájtáji feszültséget generált a sok háztáji falat. Bár heves izzadságrohamaim kétségtelenül új elemmel gazdagították a tünetegyüttest, a szokásos "múló rosszullétnek" diagnosztizálva vettem tudomásul, hogy immáron egyre gyakrabban indul nehézlégzések közepette a reggel. Azon a napon is, mikor közel egyórás agglomerációs araszolást követően a kórház ajtajában zuhantam ki a kocsiból. Végállomás, nem megy tovább.

Illetve igen. A belgyógyászaton belül a kardiológiára, kíséretében a nekem szegezett gépek és kérdések sokaságának. Persze hogy! Igyekeztem! Partnernek, jó páciensnek, tudatos betegnek mutatkozni! Mégis, valójában egyetlen válaszom volt készen; az óhaj, hogy ne most, ne ott adjam be felmondásomat. Pedig azt hittem, jóban vagyunk, mármint én és ... az élet! Tán halált illene írnom, mutatva valamiféle heroikus bátorságot, de sajnos nincs. Illetve szeretnék később megbarátkozni a gondolattal. Sőt, a minden téves híresztelés ellenére csodálatos, és nem csak közéleti személyemmel figyelmes orvosok, ápolók is így gondolták, hála Istennek.

Ó, ha ezt előre tudom! Sajnos a szó legszorosabb értelmében. Mindenesetre lett időm rá, hogy végiggondoljam.
Hová tűntek napjainkra eleink fenn említett intelmei? Többek között erre a kérdésre keres választ és szembesít megoldással a Médiaunió idei kampánya, ami a 4-ből 3 kijózanító címet viseli. Az elszomorító adat maga a valóság, hiszen a vezető halálesetek háromnegyede korai stádiumban felismerhető, így nagyrészt gyógyítható. Lenne!

Ehhez azonban mi is kellenénk; férfiak és nők, teltek és vékonyak, fél- és egészségesek, idősek és fiatalok egyaránt. Meglepő, hogy ez utóbbi, felnövekvő generációk leginkább. Minél hamarabb ismerjük be a prevenció fontosságát, annál korábban lesz mindennapjaink része a felelős tudatosság önmagunkkal szemben.


Genetikai sajátosságok, vírusfertőzések, de a táplálkozás, a mozgásszegény életmód, különböző függőségeink is hozzájárulnak szervezetünk leépüléséhez. Kevesen tudják, hogy a rendszeresen ajánlott szűrővizsgálatok általában ingyenesek, bizonyos típusaik az egészségügyi központok mellett patikákban is elérhetőek, hol mindemellett a védőoltásokkal, gyógyszeres megelőzéssel kapcsolatos tanácsadással is rendelkezésünkre állnak.

Hogy mit fogunk ott hallani? Semmi jót, csak hogy minden jó legyen!

Ma Magyarországon az Európai Unió átlagához képest kétszer annyian halnak meg korábban, vagyis 65 éves koruk előtt, olyan egészségügyi okok miatt, amelyek szűréssel, védőoltással kivédhetőek lennének.
A tudomány feltartóztathatatlan fejlődése okán egészségügyeink előtt is új távlatok nyílhatnak hamarost, mikor nanotechnológiai berendezések vizsgálják majd szervezetünket, s hívják fel a figyelmet okos telefonjainkon keresztül: eddig, és ne tovább!

De addig...?

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!