Ártalmas is lehet a jóga

2017. 06. 29.
Szerző: Szimpatika
Az emberek 10 százalékánál okoz váz- és izomrendszeri megbetegedést a jóga, és az esetek 21 százalékában súlyosbítja a már meglévő fájdalmakat- állapították meg a Sydneyi Egyetem kutatói.


A jóga világszerte egyre népszerűbb kiegészítő- és alternatív terápia a váz- és izomrendszeri rendellenességek kezelésére - olvasható a ScienceDaily tudományos-ismeretterjesztő portálon.
„Míg egyrészről hatékony módszer lehet a váz- és izomrendszeri megbetegedések kezelésére, akárcsak a testmozgás bármely fajtája, másrészről azonban az okozója is lehet az ilyen típusú fájdalmaknak" - mondta Evangelos Pappas professzor, a kutatás társvezetője.
Az eredmények szerint éves szinten az emberek 10 százalékánál - ez tízszerese az eddig véltnek - okoz váz- és izomrendszeri megbetegedést a jóga, ami hasonló az egyéb sportokat űzők körében bekövetkező sérülések arányához.
„Azt is megállapítottuk, hogy a jóga súlyosbítani tudja a már meglévő fájdalmakat. Ez azt jelenti, hogy az esetek 21 százalékában rosszabbodik a fájdalom a jógázás miatt, különösen a felső végtagokat érintő váz- és izomrendszeri megbetegedések esetében" - húzta alá Pappas, hozzátéve, hogy az esetek több mint egyharmadában, a jóga okozta fájdalmak eléggé súlyosak voltak ahhoz, hogy megakadályozzák a jógaórákon való részvételt és több mint három hónapig tartottak.

A tanulmány szerint a jóga okozta "új" fájdalmak többsége a felső végtagok tájékán (váll, könyök, csukló és kéz) jelentkezik, feltehetőleg a lefelé néző kutya és az ehhez hasonló pozíciók miatt, amelyek a felső végtagokra terhelik a testsúlyt. A mostani eredmények segíthetnek annak mérlegelésében, hogy a jóga-e a legmegfelelőbb választás egy-egy egyén számára.
„A jóga okozta fájdalom megelőzhető a gyakorlatok óvatos kivitelezésével és, ha szólunk az oktatónak a már meglévő fájdalmainkról, valamint az orvosunkat is tájékoztatjuk arról, hogy jógázni járunk. Javasoljuk továbbá a jógaoktatóknak, hogy beszéljék meg a tanítványaikkal a gyakorlatok helytelen elvégzéséből eredő kockázatokat és, hogy a jóga esetlegesen súlyosbíthatja a meglévő sérüléseket.”



Forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!