Érik a ropogós cseresznye...

2017. 06. 09.
Szerző: Szimpatika
Az első nyári gyümölcsök közé tartozik, nem véletlenül tartották  az istenek eledelének: fiatalít, méregtelenít.

Már az ókori katonáknak is a  legkedveltebb szomjoltója volt, hiszen 78-82%-a víz.
Tisztító hatását a vérre, a húgy-, ivar- és emésztőszervekre fejti ki. Mind az ízületi gyulladások, mind a cukorbetegség leküzdésében nélkülözhetetlen szerepet kaphat.  Fogyasztása segíti a fogak és csontok fejlődését, ezért gyerekeknek kifejezetten ajánlott. Káliumtartalma a zavartalan izomműködésért, a normál vérnyomásért, a megfelelő szívritmusért felelős, valamint segít a sejtanyagcserében is.



A cseresznye fogyasztása természetes módon növeli az energia szintet. Alacsony a zsír- és a fehérjetartalma, viszont sok szénhidrát és növényi rost van benne. A cseresznye kalóriaértékét a természetes cukrok adják, melyek fokozzák a jó hangulatot és növelik a test energia szintjét. Épp ezért, ha legközelebb gyötör a szörnyű éhség, és ennél valami finomat, akkor egyél egy marék friss cseresznyét, rögtön jobban érzed majd magad!
Magas rosttartalmának köszönhetően javítja az emésztőrendszer működését, és segít csökkenteni a koleszterin szintet.
A vitaminok közül az A, a B1, a B2, a B6 és a C jelentősn azonkívül sok ásványi anyagot és nyomelemet vehetünk magunkhoz a cseresznyével: folsavat, foszfort, kalciumot, káliumot, nátriumot, kobaltot, és kiemelkedően sok vasat.

A cseresznye gazdag bioflavonoidokban, melyek semlegesítik a sejtkárosító szabadgyököket, és elbontják a kötőszövetet károsító enzimeket – ez utóbbiak a bőr petyhüdtségét és öregedését gyorsítják. Rendkívül hatékony antioxidáns.

A szárból kiváló méregtelenítő, vízhajtó, tisztító tea készíthető.
A magjaiból párnát készíthetünk. A cseresznyemag párna alkalmas fűtésre és hűtésre is egyaránt, a sütőben melegített párna kiváló hőtartó képességének köszönhetően enyhíti az alvászavarokat, viszont a hűtőszekrényben tárolt párna alkalmas hűtőborogatásra könnyebb ficamok esetén.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!