Nem sportolnak eleget és egészségtelenül táplálkoznak a magyar gyerekek

2017. 05. 09.
Szerző: Szimpatika
Az országos fittségi mérés (NETFIT®) eredményeiből többek között kiderült, hogy a fiatalok nagyon gyengén teljesítettek az állóképességet vizsgáló teszteken, és még mindig nagyon sok az elhízott gyermek. A sport, a mozgás és a helyes táplálkozás fontosságával minden szülő tisztában van, de sokszor nem tudják, hogyan kezdjék az életmód váltást, és nincs egy olyan szakmailag hiteles forrás, amire támaszkodhatnának.


A Magyar Diáksport Szövetség ezért a Magyar Sport Napján egy olyan hiánypótló, ingyenes kiadvány terjesztését kezdte el országszerte az iskolákban, amelyből a szülők hasznos tanácsokat kapnak arról, hogyan javíthatják gyermekük fittségi állapotát.

Az egészségfüzet épp ezért hiánypótló, és a készítők nem titkolt szándéka az, hogy a kiadvány elsősorban azokhoz a szülőkhöz érjen el, akiknek gyermeke a testösszetételt, állóképességet, vázizomzatot és hajlékonyságot mérő NETFIT® teszten a „fokozott fejlesztés szükséges” zónába került. Náluk az egyes életmóddal összefüggő betegségek valószínűbben és korábban alakulhatnak ki, mint az egészségzónába kerülő társaiknál. Ennek elkerülésében és a helyes életmód kialakításában segít az anyag. Az egészségfüzetet több mint 30 000 példányban nyomtatták ki, amely első körben 500 iskolához jut el májusban országszerte (iskolánként 60-70 példány). A szülőkhöz történő eljutást a testnevelő tanárok biztosítják a gyerekeken keresztül, de a teljes terjedelem bárki számára elérhető ezen a linken is.

A kiadvány két fő részből áll: az elsőben táplálkozási tanácsokat olvashatnak az érdeklődők a Magyar Dietetikusok Szövetsége jóvoltából, a másodikban pedig testmozgással kapcsolatos tudnivalókat, tippeket találhatunk, amelyet a Magyar Diáksport Szövetség szakértői állítottak össze. Az információk olyan logika szerint vannak felépítve, hogy a szülők átláthatóan, könnyedén kaphassanak praktikus megoldási javaslatokat a gyermeküket érintő konkrét problémára. Ha a gyermek például rosszul teljesített az állóképesség teszten (ingafutás, mely a szív, tüdő és vérkeringési rendszer működésének jellemzőit méri), akkor olyan testmozgás javasolt, mely tartósan, legalább 20 percen keresztül magasan tartja a pulzust. A táplálkozást illetően a füzetben olyan általánosabb információk is megtalálhatók, hogy mennyi kalóriára van szüksége egy kamasz fiúnak és lánynak, mit, mikor és mennyit javasolt ennie, és mennyi folyadékot kell fogyasztania a gyermekeknek. Az életmódváltásra vonatkozóan egyszerű, a hétköznapokba is könnyen beépíthető tippek segítik a szülőket, például sokat számít, ha a gyerekek lehetőség szerint gyalog vagy rollerrel járnak iskolába, mint ha autóval viszik őket.


A NETFIT® fittségmérési rendszer négy különböző fittségi profilt különböztet meg, amely profilokhoz különböző fittségi tesztek tartoznak. A négy profil egészében jellemzi egy tanuló egészségközpontú fittségi állapotát. Az egyes profilok különböző számú tesztet tartalmaznak. A testösszetétel és tápláltsági profil 3 db mérést, az aerob fittségi (állóképességi) profil 1 db tesztet, a vázizomzat fittségi profil 5 db tesztet, míg a hajlékonysági profil 1 db tesztet tartalmaz.


Forrás
: Magyar Diáksport Szövetség

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!