A zöldségek királya: a spárga

Tavasz 
2017. 05. 08.
Szerző: Szimpatika
Ennek a csodálatos növénynek a jótékony hatásaira már az ókorban felfigyeltek, sőt, egyenesen csodaszerként tartották számon.
Ebben az időszakban van a szezonja, fogyasszunk belőle minél többször, mert azonkívül, hogy ízletes, kifejezetten egészséges tavaszi zöldség is, amit érdemes lenne gyakrabban a tányérunkra tenni!

A liliomfélék családjába tartozó kétlaki növény. Nyúlárnyéknak is nevezik, mert évelő és nyaranta akár másfél méteresre is megnőnek hajtásai.Zsenge, megvastagodott hajtásai fogyaszthatóak. Színe alapján megkülönböztetünk halványított (halványító, vagy fehér), lila és zöld spárgát.
A spárga Európában és Ázsiában egyaránt őshonos,ételalapanyagként a rómaiak kezdték használni. Magyarországon 20. század elejéig a spárga csak a főúri kertek növénye volt. Gyógynövényként több évszázada számon tartják.

Az első magyar nyelvű kertészeti szakkönyvben 1664-ben (Posoni Kert) Lppai János így ír róla: "Spárga, igen kiűzi a vizelletet. Ha ennek gyökerét a fájó fogra teszik, megállíttya a fájdalmat. Sőt ha megszárazttyák, porrá törik, és azt a port a fognak üregében teszik, fájdalom nélkűl, mind gyökeresttűl kivonnya. Ha borba meg főzik, és megisszák, megronttya az ember veséjében a követ. Aki olajjal elegyített megtört spárgával megkeni magát, azt a méhek meg nem csípik."

A spárga elsőrangú étel szinte minden diéta mellé, ugyanis tíz deka spárgában alig 15 kalória van - viszont rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, valamint roppant tápláló. Gazdag A, B, C, E valamint K vitaminokban és folsavban, ami jó az általános rossz közérzet leküzdésére,  kiváló mangán, fehérje és foszfor forrás, és nagy mennyiségben tartalmaz az emésztéshez nélkülözhetetlen rostokat. Számos további nyomelem és ásványi anyag található még benne, többek között magnézium, vas és cink.
Elsősorban vízhajtó és vesekő-eltávolító hatása ismert, vízhajtóként áttételesen a szívet tehermentesítve a keringésre is jótékony hatással van. Szárított porát fogfájás kezelésére is használták.
Bár kiválóan tisztít, a zöld spárga túlzott fogyasztása nem javasolt köszvénnyel és vesekővel küzdőknek.


A jó spárga friss, ropogósan kemény, de nem fás, fényes, feszes héjú, ép és zárt rügye van, egyenes, nincs szaga, és az íze nem keserű. A friss spárgát nedves konyharuhába csavarva 2-3 napig is el lehet tárolni a hűtőben. A zöld spárgát legjobb függőlegesen vízbe állítva a hűtőbe tenni. Vásárláskor fontos, hogy friss spárgakötegekre tegyünk szert, hogy ízletes étel készülhessen belőle. Színe halványsárgás vagy zöldes. A barnás elszíneződés nem megengedett, ahogy a szár üregessége is rossz jel. Arra utal, hogy a növény nem friss, már kiszáradt. Ha tetszetős zacskó aljába rejtik is, ne legyünk restek megnézni a spárga alsó vágott részét, ami lehetőleg ne legyen barnásan elszíneződött, beszáradt. Nyomásra levet kell eresztenie, melynek illata kellemes üde, íze nem lehet savanykás. A szár törékeny, hajlításra elpattan, a szárat körömmel be lehet hasítani. Ha gumiszerűen belapul vagy behajlítható a szár, az már a fonnyadás jele. Halványbarna, zsenge gombás réteg boríthatja, mely élvezeti értékét nem befolyásolja, sőt, inkább a megfelelő kezelés jele. A virágzásnak indult fejek vagy a görbe szárak mit sem változtatnak az ízen.

Baconbe tekert zöldspárga - igazi ízorgia



Pillanatok alatt megvan, vendégvárónak vagy egy könnyű ebédnek abszolút tökéletes! Mossuk meg alaposan a zöld spárgát, és törjük le az elöregedett végeit. Tekerjük be őket egyesével 1-1 baconszalonnába, kicsit borsozzuk, majd locsoljuk meg egy kevés facsart citromlével. Feddjükle, és süssük 190 fokon 20 percig, majd pár percig fólia nélkül. Mennyei lesz!

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!