Vigyázzunk magunkra lányok!

2017. 03. 08.
Szerző: Szimpatika
A nőnap több mint ötven éve Magyarországon is a nők iránti tisztelet és megbecsülés kifejezésének ünnepe. Március 8-án a férfiak virággal, édességgel vagy egyéb aprósággal lepik meg az életükben fontos szerepet játszó hölgyeket. Az ünneplés közben azonban nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a fizikai és lelki jóllét az egyik legnagyobb kincsünk: az egészség megőrzése érdekében az alábbi tippeket mindenképp érdemes megfontolni.
Iktassunk be nekünk való mozgásformákat


A rendszeres mozgás nem csupán a formás alak megőrzésében játszik nagy szerepet, hanem kiváló szabadidős program is lehet, illetve segít a stresszkezelésben is. Akár a hetente beiktatott kocogás a friss levegőn, egy kiadós úszás, biciklizés vagy családi kirándulás is hozzájárulhat az egészség megőrzéséhez. Vannak azonban kifejezetten nőknek ajánlott mozgásformák is: a pilatessel és a jógával a nőies hajlékonyságot lehet elérni úgy, hogy mindeközben az izomzat is szálkásodik. Egy pezsgő hangulatú zenés zumbaóra pedig forró latin ritmusaival az egész testet megmozgatja és a hangulatunkat is javítja.

Járjunk évente szűrővizsgálatokra


A magyar nők körében a leggyakrabban előforduló daganatfajta a mellrák: évente 5000 – 6000 új esetet diagnosztizálnak. A betegség elsősorban az 50 év felettieket veszélyezteti, de sajnos egyre több fiatalnál is kialakul. Az ultrahanggal végzett mellvizsgálat során az emlők állományát, a hónaljárok ereit és nyirokcsomóit térképezik fel. Azonban a méhnyakrák szűrésről sem szabad elfeledkezni: a betegséget főként a nemi úton terjedő fertőzések, elsősorban a HPV vírusok váltják ki.

Szánjunk időt a felfrissülésre is


A fizikai jóllét és szükségletek mellett a lelkieket sem szabad figyelmen kívül hagyni: egy egész testet ellazító masszázs a fárasztó hét után vagy egy kiadós szaunázás nem csak a vérkeringésre lehet jótékony hatással, hanem a kikapcsolódásban és a stresszoldásban is segít. A feltöltődésért sokszor még otthonról sem kell elmenni: egy forró fürdő, kellemes zene, gyertyafény és egy jó könyv társaságában eltöltött óra is csodákra képes.


Néhány érdekes tény a női egészségről a KSH-tól:

• A nők átlagosan 6–8 évvel tovább élnek, mint a férfiak.
• A nők várható élettartama 35 országban magasabb 80 évnél, de Afrikában csak 54 év.
• Minden nap 1600 nő és több mint 10 ezer újszülött hal meg a világban szülési komplikációk miatt, döntően (99%) a fejlődő világban.
• Évente 1,3 millió nő hal meg a nyitott tűzhelyek miatt krónikus légzőszervi betegségben.
• A magas jövedelmű országok 20–59 éves korosztályában a mellrák a fő halálok.
• Bár a közvélemény a szív- és érrendszeri betegségeket tipikusan férfi betegségnek tekinti, a hiedelmekkel ellentétben ez a halálok vezeti a rangsort a nők esetében is.

A történelem során hosszú ideig – és számos fejlődő országban ma is – a nők halandósága jóval meghaladta a férfiakét. Az ok a szülés körülményeivel, a higiénés és egészségügyi feltételekkel kapcsolatos. Az egészségügyi viszonyok fejlődésével a betegségstruktúra átalakult, és a fejlett országokban a krónikus, „megelőzhető” betegségek kerültek túlsúlyba, ami a nők életesélyeinek érzékelhetően nagyobb mérvű javulásához vezetett. Az európai jelzőszámok kiegyensúlyozottabb viszonyokra utalnak, mint Ázsiában vagy a többi földrészen. A magyar mutatók lényegében illeszkednek a kelet-közép-európai térségéihez. A nők életesélyei jobbak a férfiakénál, életmódjukban egészségtudatosabbak, a testi vagy lelki gondjaikkal hamarabb fordulnak orvoshoz.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!