Amit a kanyaróról tudni kell

Szerző: Szimpatika
A kanyaró (morbilli) az egész világon elterjedt, igen ragályos, vírus okozta fertőző betegség.Magyarországon is egyike volt a gyermekkor leggyakoribb fertőző betegségeinek. Amióta minden egyes gyermek számára kötelező a morbilli elleni védőoltás, ez a betegség is szinte teljesen eltűnt a magyar családok hétköznapjaiból.


A betegség kórokozója a paramyxovírusok családjába tartozó RNS-vírus, melynek egyetlen szerotípusa (fajtája) ismert. A vírus a külvilág hatásaira érzékeny, 1-1,5 nap alatt szobahőmérsékleten is elveszti fertőzőképességét. Elsősorban közvetlen cseppfertőzéssel terjed.

Tüneteit tekintve két fázisú: 10-14 napos lappangási időszak után lázas, hurutos, megfázásszerű megbetegedéssel kezdődik, a szájnyálkahártyán jellegzetes kis fehér csomókkal. Ezt követi a bőrkiütéses fázis, mely először a fül mögött és a halántékon  megjelenve, 2-3 nap alatt ellepi az egész testet.

A kanyaró általában nem igényel kezelést, nincs is rá specifikus gyógyszer. Ágynyugalom, lázcsillapítás, elegendő folyadék bevitele általában elegendő,a betegség 7-10 nap alatt magától meggyógyul. Antibiotikum használatára csak szövődmények  esetén van szükség.

Szövődmények többnyire akkor lépnek fel, ha a beteg immunrendszere valamilyen ok miatt legyengült. Ez előfordulhat kisgyermekeknél vagy időseknél, AIDS betegeknél vagy daganat, leukémia miatt kezelteknél, veleszületett immunhiányosoknál.
A leggyakoribb szövődmények a hasmenés, hányás, a kötőhártya fekélyesedése vagy a gége gyulladása (laryngitis). Viszonylag gyakran lép fel középfülgyulladás is. A súlyosabb szövődmények sokkal ritkábbak. Ilyenek a tüdőgyulladás, májgyulladás, hörghurut és croup, a vérlemezkék számának csökkenése, és a legsúlyosabb, az agyvelőgyulladás.

A kanyaró megelőzése



A kanyarót meg lehet előzni védőoltással. Erre világszerte három gyengített élő vírust tartalmazó vakcinát (MMR) használnak, mely a kanyaró mellett a mumpsz és a rubeola ellen is védettséget ad.
Magyarországon a kanyaró elleni védőoltás a kötelező oltások közé tartozik és a 15. hónapot betöltött kisgyermekek  oltandók. Emlékeztető oltást a 11 évesek kapnak az általános iskola 6. osztályában. Elmaradt oltás bármely életkorban pótolható!

„A kiállt kanyaró szinte minden esetben élethosszig tartó védelmet ad.Lényegében mindenki védett aki 1965 előtt született. Az oltás bevezetése előtt gyakorlatilag a gyermekek 100%-a átesett a kanyarón, így aki az oltás 1969-es bevezetése előtt megkapta a betegséget és felépült belőle, az védettnek tekinthető” – írja Ferenci Tamás, az Óbudai Egyetem Élettani Szabályozások Csoportjának tanársegédje, a védőoltás.blog.hu szerzője.
„Az 1969 és 1992 közötti magyar kanyaró elleni oltási program mindhárom hibája (problémás oltóanyag, túl korán adott oltás, csak egyetlen dózis adása) érinti az 1969 és 1978 között oltottakat; ez nagyjából azokat fedi, akik a '60-és évek közepe és a '70-es évek közepe között születtek, az ő jelenlegi védettségük kérdéses (bár biztos, hogy még így is jobb, mintha nem kaptak volna oltást, természetesen).
Az 1978 után oltottak már jó időpontban kapták az oltást, és az oltóanyag is megfelelőbb volt (eleve sem maga az oltóanyag volt a problémás, az kifejezetten immunogén volt, hanem a tárolása és kezelése, különösen a falvak, tanyák esetében), de továbbra is csak egyetlen dózist kaptak, egészen 1989-ig. Védettségük emiatt valószínűleg elmarad a jó oltási programon átmentekétől, de itt is igaz, hogy ez nem azt jelenti, hogy olyan, mintha nem kaptak volna semmit: ha el is kapják a betegséget, enyhébb lefolyásra számíthatnak, mintha nem kaptak volna oltást.
A korszerű kanyaró elleni oltások a leghatékonyabb védőoltásaink között vannak, mind primer, mind szekunder értelemben, tehát az oltottak nagy arányban válnak védetté, és a védelem igen hosszú időn keresztül (évtizedeken át, lehet, hogy élethosszig) fennáll.
Magyar viszonylatban ez a kategória a következő embereket fedi: Azok, akik 1992 és 1996 között Pluserix MMR-oltást kaptak, Rimevax  kanyaró elleni emlékeztetővel követve. Azok, akik 1997 és 2005 között M-M-R II (MSD) MMR-oltást kaptak Rimevax emlékeztetővel követve (1998-ig) vagy kétszer ismételve (1999-től). Azok, akik 2006 után Priorix (GSK) vagy M-M-R-VAXPRO (MSD) MMR-oltást kaptak kétszer ismételve. Figyelembe véve, hogy az első oltást 1 és 2 éves kor között, a másodikat 10-11 éves korban adták, ez azt jelenti, hogy két dózist kapott korszerű oltásból lényegében mindenki, aki 1991 után született, és legalább egyet mindenki, aki 1980 után született.”

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!