A tartós rekedtség okai

Szerző: Mazányi Eszter
Dr. Mészáros Krisztinával, az Országos Onkológiai Intézet Fül-orr-gégészeti és Fej-nyak Sebészeti Osztályának foniáter specialistájával beszélgettünk hangképzésről, mutálásról és arról, hogy mikor menthetetlenek a hangszálak.

Mi pontosan egy foniáter feladata?

A foniátria a fül-orr-gégészetnek egy speciális ága, ami a hangképzéssel, nyelés- és beszédzavarokkal foglalkozik.

Milyen esetekben fordulnak Önhöz, mikor van szükség speciális szakemberre?

Amikor nemcsak fül-orr-gégészeti, hanem más feladatok is vannak. Pl. ha valaki tartósan rekedt, akár néhány héten át, és az orvosok nem találnak szervi elváltozást sem a gégéjében, sem a torkában, sem ideg- vagy belgyógyászati betegséget, akkor azt úgy nevezzük, hogy funkcionális diszfónia, tehát olyan rekedtség, aminek egy funkciózavar az oka. Ekkor kell hangterápiát végezni, tehát különböző gyakorlatsorokat, amivel vissza lehet állítani az illető eredeti élettani fiziológiás hangképzését, például pedagógusoknál, tanároknál, akiknek sokat kell beszélniük. Egy tornatanárnak például nagy térben kell a hangját használnia, egy zenetanár sokat énekel, tehát ilyen esetekben fordulnak hozzánk.

Miért baj a tartós rekedtség?

Egyrészt a tartós rekedtség mindenképp arra kötelezi az orvost, hogy kizárja valamilyen súlyos betegség, pl. a gégerák jelenlétét. Ezért javasolható, hogy néhány hetes rekedtség után mindenki forduljon orvoshoz, és nézesse meg a hangszálait. A rekedtséghez persze hozzájárulhatnak a káros szenvedélyek, például a dohányzás okozta gégegyulladás, az ún. Reinke-ödéma, ami egy hangszalag vizenyő, főleg nőknél fordul elő. Ez egyértelműen összefüggésbe hozható a dohányzással. A dohányzásról való leszokás fontosságát nem győzöm hangsúlyozni, mivel egy nagyon sok szempontból károsító szokás.

A túlzott alkoholbevitel is károsíthatja a hangszálakat?

Az alkohol inkább nyálkahártya-károsító, de természetesen ez sem ajánlott.

Több a rekedt beteg télen, vagy ennek semmi köze az évszakok váltakozásához?

Olyan szempontból lehet köze, hogy a felsőlégúti hurutok ősszel-télen gyakrabban fordulnak elő. Ha valaki ráerőltet egy felsőlégúti hurutra, például egy tanárnő, aki nem gyógyul meg otthon, és a gyulladt gégéjével beszél, akkor ott idővel megszűnik ugyan a hurut, de a rekedtség megmarad. Ilyen értelemben lehet összefüggés.

Hivatásos énekesek gyakran keresik fel önt? Esetleg a hangterjedelem bővítésében is tud segíteni?

Nem vagyok énektanár, a hangterjedelem szakszerű tágítása pedig nagyon komoly énekpedagógiai feladat. Abban tudok segíteni, hogy megfelelő pozícióba kerüljön az illető hangja, és így ez a feladat könnyebben elvégezhető legyen.

Kik azok, akiknek már menthetetlenek a hangszálai? Lehet általánosítani?

Az, akinek rosszindulatú daganatos betegsége van. Ebben az esetben akár a hangszálak vagy az egész gége eltávolítására is szükség lehet, esetleg sugárkezeléssel is gyógyítható, ám ez már nem tartozik a foniátria hatáskörébe, az onkológia foglalkozik vele.

Igaz az az elmélet, hogy ha egy embert bizonyos korig nem tanítanak meg beszélni, akkor az már soha nem fog megtanulni?

Igaz. Emellett a beszédkészség elvesztése egy nagyon komoly probléma. Ha halláscsökkenés miatt valaki nem tud megtanulni beszélni, akkor az olyan szempontból is súlyos, hogy nem képes felfogni az információkat. Tehát hatással lehet a fejlődésére, nemcsak a beszédére, hanem a szellemi képességek elsajátítására is. Ezért nagyon fontos a csecsemők korai hallásszűrése. Ha valaki nem beszél, akkor azt ki kell vizsgálni, és a beszédfejlesztést el kell indítani.

A demenciának elsősorban lelki okai vannak, vagy ez is vezethet hangszálkárosodáshoz?

A demenciának beszédtünete lehet, ami azt jelenti, hogy a kifejezésmód károsodik.

Mi a helyzet a mutálással? Tényleg mindenki átesik rajta?

Igen, az egy teljesen normális élettani állapot, a hormonok termelése az oka. A fiúknál sokkal könnyebben észrevehető, hiszen náluk sokkal több hormon termelődik, ezért nagyobbat nő a gégéjük, és sokkal mélyebb a hangjuk. A gyerekhang az szoprán, illetve mezzoszoprán, ez szokott megváltozni a mutálással. Telefonban sokszor meg sem tudjuk különböztetni egy három-négy éves kisfiú vagy kislány hangját egymástól. Amikor a mutálás beindul, akkor a fiúknak megnő az ádámcsutkájuk, mélyül a hangjuk, de azért a lányoknál is észrevehető, hogy felnőttesebb lesz a hangjuk, ha nem is olyan feltűnően. A mutációval együtt járó kellemetlenségek, a hang csúszkálása, a rekedtség – ez sajnos ezzel jár. Igaz, csak akkor probléma, ha énekel az illető, mert ilyenkor nem szabad erőltetni a hangszálakat. De énekelni már a mutálás előtt is érdemes, nem véletlenül működnek világhírű gyerekkórusok.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!