A mellrák nem válogat

Szerző: Mazányi Eszter
Dr. Kenessey Andrea kardiológus maga is megküzdött a mellrákkal. Felépülése után úgy döntött, tapasztalataival segíteni szeretne sorstársainak, ennek érdekében három kollégájával létrehozott egy alapítványt. A doktornőt arról kérdeztük, hogyan lehet feldolgozni a betegség tényét, és miért különösen fontos az évenkénti szűrővizsgálat.

Mi az alapítványuk és a weboldaluk legfőbb célkitűzése?

mellrakforum.hu honlapot és a Mellrákfórum - Nem vagy egyedül! Alapítványt négyen alapítottuk. Legfontosabbnak azt tartjuk, hogy őszintén, tabuk nélkül és biztonságos környezetben kérdezhessenek tőlünk a betegek. A honlapon található fórum és az orvos válaszol rovat lehetőséget biztosít arra, hogy akár név nélkül kérdezzen bárki.

Kardiológusként miért éppen a mellrák elleni küzdelemnek lett a zászlóvivője?

Pont hat éve karácsonykor szembesültem a diagnózissal magam is, és átéltem a mellrák és a kezelések legtöbb nehézségét. Mindegy, hogy az ember orvos-e vagy sem, idős-e vagy fiatal – a betegség nem válogat. Rengeteget tanultam magamról és az életről közben, és kiderült, hogy mások tudnak meríteni az én történetemből. Nekem fontos, hogy mindenki lássa, hogy az orvos is ember.

Kik azok, akik felkeresik a honlapot?

A honlapon olyan betegek, esetleg hozzátartozók tesznek fel kérdéseket, akik nyíltan nem mernek beszélni betegségükről. Ez annyira így van, hogy ennél többen vannak azok, akik csak olvassák mások bejegyzéseit, kérdéseit. Sok olyan hasznos információt teszünk fel, melyre nincs idő a rendelőben, ugyanakkor sok beteget érdekel – pl. a szövettani leleten látott adatok jelentése, vagy a nyiroködémáról szóló tájékoztatás.

A szakmaiságot dr. Lengyel Erzsébet phD is biztosítja, aki a Bajcsy-Zsilinszky Kórház onkológus főorvosa, és alapítványunk önkéntese.

Tud arra bármilyen tanácsot adni, hogyan beszéljen a beteg a betegségéről, hogyan közölje a hírt a családjával?

Az őszinteség híve vagyok, de természetesen erre sincs jól bevált recept. Érdemes végiggondolni, hogy kivel szeretnénk ezt megosztani, és kinek mennyit mondunk erről. Dönthetünk bárhogy, akár úgy is, hogy nem beszélünk róla – ne legyen lelkiismeret-furdalásunk miatta! A legfontosabb, hogy mi tudjuk, hogy mivel tesszük magunknak a legjobbat. Nyugodt körülmények között üljünk le beszélgetni. Az első kérdések között szokott lenni az is, hogy miben tudnak a segítségünkre lenni. Készüljünk fel rá, hogy nincs mindenki tisztában azzal, hogy a rák nem minden esetben jelent halálos betegséget, sokszor jól gyógyítható.

A honlappal kapcsolatos teendők mellett ön szabadidejében rendszeresen szervez programokat is a Bajcsy-Zsilinszky Kórházban. Mi történik ezeken a foglalkozásokon?

Balassa Gabriella alapítótársammal (aki szintén érintett) együtt vezetünk egy mellrák betegklubot a kórházban. Havonta egyszer, tematikus programot kínálunk. Szakmai előadások és bemutatások, gyógytorna, relaxációs tanfolyam, művészetterápia szerepelnek az eddigi programok között, és rengeteg beszélgetés. Pszichológus és onkológus segíti itt is a munkánkat. De nem csak a klubban találkozunk a betegekkel. A sebészeti osztállyal együttműködve, minden mellrák miatt operált betegnek egy ingyenes ajándékcsomagot adunk a műtét után, melyben hasznos és kedves meglepetések vannak.

A mellrák megelőzhető lenne, ha a nők rendszeresen járnának szűrővizsgálatra? A statisztikák szerint mennyire vesszük komolyan a szűrést?

A mellrák sajnos nem megelőzhető. Nagyon jól szűrhető, és így korai stádiumban jó eséllyel felfedezhető, amikor még gyakorlatilag gyógyítható. Naponta 5 nő hal meg Magyarországon mellrák miatt, mivel sokan nem figyelnek magukra, és későn kerülnek orvoshoz. Fontos tudnunk, hogy egy rosszindulatú betegség esetén a legnagyobb ellenség az idő. Minél később kezdődik meg a kezelés, annál kisebb az esély a teljes gyógyulásra. A magyarországi statisztikák szerint a nők csupán 40%-a megy el a mammográfiai szűrésre. A különböző egészségnapokon, fesztiválokon több ezer nővel beszélgettünk magunk is, így reméljük, mi is hozzájárulunk ahhoz, hogy ez a részvételi arány növekedjen.

Valóban évente szükséges? Minden esetben indokolt a mammográfia, vagy elég, ha a nőgyógyász megvizsgálja a pácienst?

Bár az életkor előrehaladtával nő a mellrák kialakulásának veszélye, sajnos világszerte egyre több a fiatal betegek száma. Ezzel együtt 30 éves életkor alatt nagyon ritka az előfordulás. Ilyen esetben genetikai vizsgálatot végeznek, melynek eredménye a kezelési tervet és a prognózist is befolyásolhatja. A Radiológiai Szakmai Kollégium legutóbbi ajánlása szerint a mammográfia ajánlott akár már 40 éves kortól. Bár csak 65 éves korukig kapnak a nők behívót a szűrésre, azt követően is mindenképpen javasolják a szűrővizsgálatot. A behívót 2 évente küldik, rizikótól függően évente el lehet végezni a vizsgálatot.

A nőgyógyász évente végezzen manuális mellvizsgálatot, de ez nem helyettesíti a mammográfiát! Fontos megjegyezni, hogy a magánellátásban megvásárolható szűrővizsgálatnak eladott vizsgálóeljárások nem megbízhatóak, nem váltják ki a hagyományos mammográfiát, és sajnos a mell ultrahang vizsgálata sem alkalmas mellrákszűrésre.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!