Ki az ügyeletes?

Szerző: Szentkuty Nikolett
Gyógyszerre bármikor szükségünk lehet, a nyitvatartási időtől függetlenül. Ilyenkor nagy segítséget jelenthetnek az ügyeletes patikák, de nem mindig vagyunk tisztában azzal, hogy milyen készítményekhez juthatunk hozzá az ügyeleti idő alatt. Dr. Biczó Ágotát, a Pharma Patika Újpest gyógyszerészét arról kérdeztük, milyen esetekben segíthetnek az ügyeletes gyógyszerészek.

Hogyan működik maga a rendszer? Mi alapján dől el, melyek az ügyeletes patikák?

A gyógyszertári ügyelet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI), mint hatóság által elrendelt közellátás, melyre minden működési engedéllyel rendelkező, közforgalmú és lakossági ellátást is biztosító intézeti gyógyszertár kijelölhető.

A mi gyógyszertárunk például önkéntes alapon választotta az ügyeletet, a betegek kérése alapján, mivel központi helyen található. Magyarországon azonban vannak olyan területek, ahol a hivatal jelöl ki ügyeletes gyógyszertárat.

Miben tud segíteni egy ügyeletes patika? Akár az orvosi ügyeletet is helyettesítheti kevésbé súlyos esetekben?

Ügyelet esetén az e feladat ellátására kijelölt gyógyszertár a nyitvatartási időn túl - ideértve a heti pihenőnapot vagy munkaszüneti napot is - gyógyszerész jelenléte mellett, napi 24 órában biztosítja a folyamatos betegellátást. Azokban az esetekben, amikor egyébként is elegendő a vény nélküli gyógyszerek beszerzése, természetesen ilyenkor is tudunk segíteni, de súlyosabb esetekben mindenképpen indokolt az orvosi ügyeleti ellátás.

Mik a klasszikus ügyeletes időpontok?

Az ügyeleti időpontok közé tartozik a hétköznap éjszaka, hétvégén a nyitvatartási időn túli időszak, illetve a munkaszüneti és ünnepnapok. Tapasztalataink alapján az igénybevétel zárástól éjfélig jelentős, de 24 óra után lényegesen csökken a betegek száma. Természetesen ez a településtől is függ, mert Budapesten többen veszik igénybe az éjszakai ügyeletet, mint például vidéken. Az ünnepnapokra általánosságban jellemző, hogy délelőtt tíz órától este hatig kérnek segítséget a legtöbben.

Miért drágábbak az ügyeletes gyógyszertárakban kapható készítmények?

A többlet költség az ügyeleti, vagy készenléti díjból adódhat, maguk a készítmények nem drágábbak. A gyógyszertár ugyanis a nyitvatartási idejét követő készenléti szolgálat alatt a gyógyszerek és egyéb termékek kiadásáért - az indokolt igénybevétel kivételével - mennyiségüktől és a tételek számától függetlenül esetenként legfeljebb 300 Ft+ ÁFA-t számíthat fel.

Indokolt igénybevételnek minősül a gyógyszer kiadása olyan orvosi vényre, amelyen az orvos a „cito”, „statim” vagy „periculum in mora” jelzést feltüntette, és amelyet az ügyeleti (készenléti) szolgálat megkezdésének napján, illetve annak időtartama alatt állított ki. Mit jelent ez? Hogy hétvégén, orvosi ügyeletben felírt vényekre nem számítunk fel ügyeleti díjat.

Mekkora az igény az ügyeleti szolgáltatás iránt?

A tapasztalat az mutatja, hogy a városokban előbb mennek ügyeletre a betegek, mint vidéken. A városok közül pedig a fővárosiak többet használják az ügyeletet, mint a vidéki városokban.

A tapasztalatok alapján mely készítményeket vásárolják meg leggyakrabban az ügyeleti idő alatt?

Az ügyeleti vásárlások csak kb. 50-60% vényre történő gyógyszerkiadás, és ennek csak 24 százaléka az orvosi ügyeleten, sürgősségi ellátáson felírt gyógyszer.

A fájdalom és lázcsillapítók mindig az élen vannak. Szezontól függően 30-50 % a vény nélküli vásárlások aránya: főleg görcsoldók, fájdalomcsillapítók, meghűlésre szedhető gyógyszerek, orrcseppek, nyáron pedig a napégés csillapítására használható készítményeket keresik. Öt-hat százalékban egyéb termékek (kozmetikumok, fogászati készítmények, babaápolás stb.) és az extra igények teszik ki a gyógyszertári ügyeleti igénybevételt.

Az ügyeletes patikákban a teljes készletéből választhatunk, vagy csak bizonyos készítményeket vásárolhatunk meg?

Gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök és egyéb termékek, ami a gyógyszertárakban egyébként is kapható, kiadható ügyeletben is. Minden olyan esetben, mikor nem szükséges orvosi ellenőrzés, tudunk segíteni a betegeknek. Viszont a vényköteles gyógyszerek kiadásához ügyeleti időben is először orvoshoz kell fordulni.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!