Film a vidéki valóságról

Szerző: Sallai Ervin
Kedves Filmgyártásügyi Hivatal! Az elmúlt hónapokban rendkívüli sikereket értek el a magyar filmek a világban. Mégis mi egyszerű kerecsendapáti lakosok úgy érezzük, nem csak a viszontagságokról, borúról, önmarcangolásról érdemes mozit készíteni, hanem a vidéki lét egyszerű, tiszta mivoltáról is. A sok blikkfangot, kifacsart művészkedést mifelénk úgysem értik.

Szegény Prekop Tóni is fölöslegesen hívta le hozzánk a fővárosból Sickratman művészurat, hogy előadja a Don Giovanni ujjbáboperát, amikor a meghirdetett művészetkibontakozással egyidőben a búcsúban Kis Grofót pléjbekkelt Bandi atya.

Egy szónak is száz a vége, kitaláltam, miről szóljon az igazi nekünk való film.

Menten az elején egy kolosszális konfliktussal kezdünk. Hogy ugyanis egy legény Tarnabehemótról, név szerint Bittermann Lajos, beköltözik hozzánk éppen Kerecsendapátiba. Ugye? Nem is kell mondanom, hogy felkavarja ez a nézőket, hiszen valahányan tudjuk, milyenek ezek a behemótiak. Mind málé. Na de hogy ez a Lajos gyerek tetézze a gyüttmentségét, nem átallik szemet vetni a község szépére: Szepesi Jolánra. De a Joli nem olyan, aki a mihasznákra „bukik”, hogy városiasan fejezzem ki magam. Ez a Lajos meg csupa kivagyiság. Például a nadrágját a gumicsizmából kitűrve, sőt olaszosan felhajtva hordja, mint valami gróf. Rendes fehérnép az ilyet joggal megveti, hisz tudja, hogy a gatya szára mindég disznószaros lesz, így feszt mosni kell. És ez még hagyján. De a Bittermann gyerek képzettség dolgában sem egy Einstein. A forgófelsővázas, mélyásószerelékes kotróból például csak a gumikerekest tudja vezetni, a lánctalpashoz hozzá se’ szagol. Pedig Apátiba’ mire egy gyerek bérmálkozik, kotrót vezetnie és pálinkát innia üvegből szükségeltetik.

Elmegy hát a behemóti vizitbe Jolánék házához, de csokor virággal a kezében, mint valami pesti tápos. Ahelyett, hogy rendes férfiemberhez méltóan egy tepsi hurka-kolbásszal állítana be a lányos házhoz, meg egy gyermekmosdató kádnyi jófajta csalamádéval. Joli apja persze ráeresztené a kutyákat, főleg Cupákot, a kaukázusit, mert Lefety, a pincsi csak ugat – szerintem metroszexuális, mert a hóna alatt nincs szőr. Mármint a pincsinek, nem Joli apjának.  Szóval az öreg már ippeg leoldaná a láncot, amikor az a csupa szív lány megsajnálja a málét és beinvitálja egy pofa borra.

Először szabódik a Bittermann, hogy így, meg úgy, hogy ő a tablettáshoz van szokva, amibe bordó kreppapírt szoktak áztatni, hogy vörösbor színe legyen. De aztán amikor Joli anyja megemeli a szoknyája szegélyét megmutatni, hogy saját visszeres lábával tapodta a szőlőt, a gyüttmentet megrohanja a gasztrovizuális élmény.

Isznak-iddogálnak, kerül szó erről-arról. Főként persze, hogy ez a Lajos gyerek iskolatársa volt a községházán az építési osztály vezetőjének, így át tudja minősíttetni a Szepesiék telke mögötti veszélyes hulladéklerakót termőfölddé. Nosza, egyből vonzóbbá válik a Bittermann fiú, így Joli apja áldását adja az udvarlásra.

A fiatalok ki is sétálnak, és a komposztáló mögött a gyönyörű naplementében elcsattan az első romantikus csók. Amit csak Zsiga Bori, Prekop Tóni, Bandi atya, és a gyermekkórus lát diszkréten a szippantós kocsi fülkéjének tetejéről ágaskodva.

Erről szóljon hát a film. Mert megható, izgalmakban és igazságban egyaránt bővelkedik, és az igényes emberek figyelmére joggal számít. Amennyiben tetszik tudni adni Szpilberg művészúrhoz egy közvetlen számot (nem interurbánt, mer’ az drága), felhívnám, azzal ne fáradjanak.

Tisztelettel:
Karancsi Zoltán
(igazságtalanul) elítélt
Kerecsendapáti

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!