Mindent a gombásodásról

Szerző: Szentkuty Nikolett
A gombás fertőzések alkalmanként mindannyiunk életét megkeseríthetik. Sajnos az immunrendszer legyengülése is elegendő lehet ahhoz, hogy megfertőződjünk például egy uszodai fürdés alkalmával, és mivel sokszor visszatérő betegségről van szó, a gyógyulás is hosszabb időt vehet igénybe. A megelőzésről és a leghatékonyabb kezelési módokról Szabó Pétert, a Lónyay Patika gyógyszerészét kérdeztük.

Miért alakul ki leggyakrabban gombás fertőzés?

A gombák és spóráik jelen vannak a környezetünkben, így minden nap érintkezünk velük. Emberről emberre, állatról emberre, és nem tiszta felületekről emberre is terjedhetnek. Lokalizációtól függetlenül a normál baktérium-flóra sérülése és a bőr normál savas kémhatásának lúgos felé való eltolódása a leggyakoribb oka a fertőzések kialakulásának.

Milyen típusú gombafajták támadják meg leggyakrabban az emberi szervezetet?

Emberi fertőzések esetén főleg két típusú gombáról beszélhetünk: a sarjadzó gombákról, a Candida albicans-ról (penész) és a Malassezia furfur-ról (psoriasis okozója), illetve a dermatophytonokról, mikrospórák-ról.

Mely területek lehetnek leginkább érintettek?

A fejbőr, a hajlatok, a kéz és a köröm, a láb és a lábkörmök, valamint a hüvely gombás fertőzései a leggyakoribbak.

Kiket fenyeget leginkább a gombás fertőzés?

Egészséges szervezetet ritkán képes megfertőzni gomba, és bár minden korosztálynak vannak jellegzetes rizikófaktorai, a hormonális elváltozással járó betegségekben szenvedők, cukorbetegek, túlsúlyos egyének, sportolók és fogamzásgátlót szedő nők egyértelműen gyakrabban fertőződnek.

Van valamilyen közös jellegzetességük a gombásodás típusainak?

Például a bőr gombás kórképeiben általánosan jellemző a felület illetve a bőr függelékeinek elváltozása. Ez az elváltozás lehet csupán vizuális (szín, mintázat) vagy igencsak kellemetlen tünetek is jelentkezhetnek, mint a viszketés, hámlás, jellegzetes szag stb. A fertőzések nagy része egyszerű vizsgálattal diagnosztizálható egy bőrgyógyász által, viszont rezisztensnek bizonyuló gombafajok esetében mintavétel, és a mintából a gomba speciális táptalajon való kitenyésztése is indokolt lehet.

Milyen készítmények segíthetnek?

A legtöbb helyi fertőzést krémmel/kenőccsel, ecsetelővel/oldattal/lakkal, porral vagy kúppal kezeljük. Ezek a készítmények általában hagyományos gombaölő hatóanyagokat (bórsav, jód, kénvegyületek) és modern antifungikumokat (nisztatin, azolok, terbinafin) is tartalmaznak. Különleges kategóriát képeznek a tápcsatornai fertőzések, melyek kezeléséhez fel nem szívódó hatóanyagú tablettákat (pl. nisztatin) használunk. A gombaölő szerekről nagy általánosságban elmondható, hogy máj és vesekárosítóak, ezért a szisztémás hatás csak feltétlenül indokolt esetekben cél.

Meddig gyógyítható házilag a gombásodás, és milyen tünetek esetén forduljunk haladéktalanul orvoshoz?

A legtöbb fertőzés, ha időben észrevesszük, egy testterületre lokalizált, és terjedése viszonylag könnyen megállítható a megfelelő kezeléssel. Megemlítendő viszont, hogy majdnem minden gombás fertőzés kezelése más akut betegségekhez képest több időt vesz igénybe (körömgomba esetén akár 10 hónap), ezért nagyon fontos, hogy az előírt adagolást betartsuk az előírt ideig - ez általában néhány hét. Ha a fertőzés terjedését észleli a beteg, vagy néhány hét alatt nem tapasztal semmilyen mértékű gyógyulását, esetleg olyan tünetei jelentkeznek, melyek oka nem egyértelműen beazonosítható, mindenképp forduljon orvoshoz!

Megelőzhető a fertőzés kialakulása?

Természetesen vannak általános javaslatok, melyek betartásával csökkenthető a fertőzés kialakulásának valószínűsége. Jól szellőző ruhaneműk és lábbelik viselése, a bőr szárazon és tisztán tartása, a megfelelő időtartamú alvás (az immunrendszer egészségesen tartása), a hormon- és szteroid-, valamint antibiotikum készítmények csakis indokolt esetben, és az előírt ideig való szedése mind jó módjai a rizikó minimalizálásának.

Lehetnek súlyos következményei a kezeletlen gombás fertőzésnek?

Mint minden betegségnél, itt is előfordulhatnak szövődmények a nem vagy nem megfelelően kezelt esetekben. A szisztémás fertőzés (a gomba véráramba jutása) erőteljes immunválaszt válthat ki, a testet teljesen beborító ekcémaszerű tüneteket vagy hólyagzást idézve elő, nyirokérgyulladás esetén pedig előfordulhat a fertőzés krónikussá válása. Légúti megbetegedés és más szervrendszerek érintettsége sem kizárható a generalizálódott fertőzések esetében, a kezelés pedig igencsak problémás, sokszor kórházi környezetben való megfigyelést is igényel a használt gyógyszerek veszélyessége miatt.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!