Tavasz = fáradtság?

Szerző: Szentkuty Nikolett
A tavasz első heteiben tapasztalható kellemetlen tünetek enyhébb vagy erősebb formában, de mindenkit érintenek. Ez megnehezíti a napi munka elvégzését, hiszen sokkal fáradtabbnak, kimerültebbnek érezzük magunkat az évnek ebben az időszakában. Dr. Mosonyi Annamáriát, a tahitótfalui Sziget Patika szakgyógyszerészét arról kérdeztük, hogyan enyhíthetjük a kellemetlen tüneteket.

Mi okozza tavasszal az időszakos fáradságot?

Az okok között megjelenik a hiány és a túlzás is. A mozgáshiány, a kevés szabadban töltött idő, a társaság hiánya, a kevés és felszínes alvás, a nem elegendő folyadékfogyasztás, a nem megfelelő táplálkozás felelős a hiányokért. A túlzásokért pedig a túlfeszített munka, a tartós egyhelyben ülés (számítógép, TV), az egészségtelen és nagy mennyiségű ételek fogyasztása okolható.

Mik a tavaszi fáradtság legjellemzőbb tünetei?

Maga a fáradtság fogalma is nehezen meghatározható orvosilag, mivel ezt a szubjektív érzést mindenki másképp éli át, de az elmondható róla, hogy rövid ideig jelentkezik, és néhány egyszerű életmód változtatással magától elmúlik.

A tavaszi fáradtság jellemző tünetei viszont az alváshiány miatt jelentkező nappali álmosság, rossz közérzet, kimerültség, izomgyengeség, a gondolkodás zavara, a koncentráció hiánya. A kedvetlenség, a rossz hangulat, a motiválatlanság pedig tovább rontja a helyzetet.

Fontos tudni, hogy míg a tavaszi fáradtság átmeneti, és magától elmúlik, addig a krónikus fáradtság szindróma (CFS) betegség sokféle szerteágazó tünettel, 6 hónapnál is tovább tart. Nem múlik el magától, és orvosi vizsgálatra, gyógyszeres kezelésre van szükség.

Összetéveszthető a tavaszi fáradtság a szezonális depresszióval?

Egyértelműen kijelenthetjük, hogy nem. A téli hónapok fényszegénysége rontja a hangulatunkat, így sokaknál a depresszióhoz hasonló tüneteket vált ki. De a tavaszi fáradságért általánosságban inkább az immunrendszer túlterhelése és vitaminkészleteink kimerülése felelős.

A szezonális depresszió legfontosabb jellemzője, hogy tünetei mindig azonos időszakban, ősszel és télen jelentkeznek. Főbb tünetei a reményvesztettség, ingerlékenység, elszigetelődés, motiválatlanság, az étvágytalanság. Kialakulásában meghatározó a genetika, az életkor, a nem, a szervezet kémiai egyensúlya és a napos órák jelentős csökkenése is.

Mit tehetünk a tünetek ellen?

Gyors megoldás lehet a tünetek enyhítésére egy nagy pohár víz, séta a friss levegőn, a munkaasztal mellett végezhető néhány egyszerű tornagyakorlat. Nem egyszerű, komoly erőfeszítéssel járhat, ám minden esetben hatásos az életmód pozitív megváltoztatása. Aki ilyen tünetektől szenved, igyon sokat, sétáljon, sportoljon a szabadban, napoztassa az arcát, kapcsolódjon ki, csökkentse a stresszt. Aludjon minimum 7 órát, egyen sok zöldséget, gyümölcsöt, pótolja a hiányokat vitaminokkal. A stressz oldására kitűnő megoldás egy baráti beszélgetés és a mozgás, de ez mindig legyen az életkornak megfelelő. Nem a túlterhelés a cél, hanem az örömszerzés. Az alvás nélkülözhetetlen, hiszen ilyenkor regenerálódik és salaktalanít a szervezetünk. Ezt támogathatjuk gyógyteákkal, és levendula, citromfű, komló és magnézium tabletta kombinációkkal is.

Milyen vitaminokat fogyasszunk ilyenkor?

A vitaminok hozzájárulhatnak az immunrendszer megfelelő működéséhez, különösen fontos a C, D, B12 vitamin bevitele. Ez utóbbi megtalálható B vitamin komplexekben és a tejben, a sajtban, a tojásban, a májban és az élesztőben is.

A kombinált vitaminokat célzatos hiánypótlásra is használhatjuk. Ásványi anyagokat, aminosavakat, Ω3 zsírsavakat, gyógynövénykivonatokat, probiotikumokat is tartalmazhatnak.

Az egyik legfontosabb ásványi anyag a magnézium, amely a nyugtató alvást elősegítő, izomgörcsoldó és a szellemi koncentrációt javító kombinációkban fordul elő. A gyógyteák is segíthetnek, de készítésüknél mindig tartsuk be a szabályokat, és ne lépjük túl a fogyasztás idejének és napi adagjának ajánlását.

Az időseket, beteget jobban sújtja a tavaszi kimerültség?

A gyakran még a napszakok között is gyorsan változó időjárás valamilyen mértékben mindenkit megterhel, fáradtságot vált ki. A kisgyerekek a fokozatosan kialakuló immunrendszerük, az iskolások a túlzott követelmények miatti stressz, az időskorúak pedig az alkalmazkodás fokozatos gyengülése, a gondolkodás beszűkülése és többféle krónikus betegségük miatt szenvedhetnek a tünetektől.

Gyakran fel nem ismert betegség kísérő tünete az átmenetileg jelentkező fáradtság. Ilyen lehet az arra érzékenyeknél például az intoleráns ételek (glutén, laktóz) fogyasztása is. A betegségből gyógyulók legyenek türelmesebbek, fokozatosan vezessék be a változásokat, hogy visszanyerjék erőnlétüket.

Sokan nassolással próbálnak úrrá lenni a rosszkedvűkön, ami hízáshoz vezet. Milyen módszerekkel helyettesíthetjük az édességeket?

Míg télen a zsíros, ún. nehezebb ételekkel fűtjük szervezetünket, addig tavasszal a friss zöldségek, gyümölcsök adják az energiát. Váltsa a nassolást egészséges, elsősorban itthon termelt alma, dió, mogyoró, sárgarépa rágcsálásával. Fontos a kitartás, az elszántság, hogy a változás megjelenhessen a mindennapokban. Sportoljon csoportosan, így társaságban fogyhat.

Körültekintően kell kiválasztani a készítményeket is: ha a tünetek nem egyértelműek, inkább kérje a patikusok segítségét a megfelelő gyógyszer kiválasztásában. Amennyiben a tünetek a fent leírtaktól eltérnek, vagy másképp jelentkeznek, mindenképp forduljon orvoshoz!

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!