Nyulat inkább csokiból

Szerző: Szentkuty Nikolett
Újra elérkezett a húsvét, ezzel együtt a nyúlvásárlási láz. Sokan azonban nincsenek tisztában a nyúl speciális igényeivel, és a megunt kedvencektől embertelen módon válnak meg, mert nem találnak számukra új helyet. Meier Krisztinát, az Első Nyúlmentő Alapítvány képviselőjét arról kérdeztük, mik a felelős nyúltartás szabályai.

Mi a leggyakoribb ok, ami miatt megválnak egy nyúltól?

A legtöbb problémát az okozza, hogy vásárláskor vagy befogadáskor a gazda nem eléggé tájékozott a nyulak viselkedésével és gondozásával kapcsolatban. Az első ránézésre szeretgetni való szőrgombóc mindennapos viselkedésében lehetnek a gazdát meglepetésként érő szituációk. Bár sokat alszanak, szeretik, ha simogatják őket és többnyire barátságosak, de ösztöneik által vezérelve rághatnak, kaparhatnak, piszkíthatnak, és ezen szokásaik viszonylag nehezen változtathatók meg. Gyakori ok a költözés vagy gyermek születése, esetleg korábban nem ismert allergiás reakció, de általában egyszerűen ráunnak a nyuszira.

Milyen különleges igényei vannak egy nyúlnak?

Mint minden állat, a nyúl is sok törődést igényel. A legérzékenyebb szerve az emésztőrendszer, ezért a táplálása különös odafigyelést igényel. A közhiedelemmel ellentétben a répa és káposzta nem tartozik a nyúl fő eledelei közé, sokkal inkább a széna és fűfélék ajánlatosak. Fontos számára naponta minimum 3-4 órás mozgási lehetőség biztosítása. A nyulak akkor igazán boldogok, ha nyugodt környezetben élhetnek, törődő gazda mellett. Ellentétes nemű nyúl (természetesen ivartalanul) ideális társa, más háziállattal (macska, kutya) viszont nem javasolt együtt tartani őket, mert ezt feszültségként élhetik meg.

Mire vállalkozott az Első Nyúlmentő Alapítvány?

Olyan nyulakat mentünk, akiket az utcára dobtak, vagy akiktől valamiért meg kell válni a gazdának. Ezeket az állatokat orvoshoz visszük, ha szükséges, rehabilitáljuk és ivartalaníttatjuk őket, majd szerető családot keresünk nekik. Sok nyusziról ‒ akiket betegségük vagy koruk miatt senki sem akar örökbefogadni, életük végéig gondoskodunk, de alapvető célkitűzésünk az, hogy a nyulakat végleges gazdához jutassuk. Emellett tanácsadást, illetve párban tartandó nyulak esetén összeszoktatást is vállaluk. Legújabb tevékenységi területünk a sérült mezei nyulak gondozása, és a későbbi természetbe történő visszatelepítés.

Léteznek-e tipikus nyúlbetegségek?

Egy helyesen táplált, megfelelő genetikával rendelkező nyúllal nincs több probléma, mint a felelősen tartott többi házi állattal. Két tipikus nyúlbetegség létezik, amelyek ellen be lehet oltani az állatot fél - egy évente: a myxomatozis, illetve a nyulak vérzéses betegsége. De a legtöbb probléma oka a nyúl nem megfelelő táplálására vezethető vissza (pl. fog - és bélrendszer eredetű problémák). A nyulak egyébként egzotikus állatnak minősülnek, tehát egy egyszerű oltást bármilyen orvos beadhat, de komolyabb beavatkozások, fogászati betegségek, vagy ivartalanítás esetén speciális képzettséggel rendelkező állatorvosra van szükség. Szerencsére már Budapesten is vannak ilyen rendelők.

Van-e olyan fertőző betegség, ami miatt a nyúltartás veszélyes lehet emberre vagy más állatfajtára?

Az utcára kidobott nyulak bolhásak lehetnek, így a családban tartott kutyára, macskára „veszélyes” lehetnek. Vannak bizonyos nyúlbetegségek, melyek akár emberre is terjedhetnek, de ezek igen ritkán fordulnak elő, mivel ép immunrendszerű emberben nem tudnak kárt okozni. Inkább kisbabák, idős emberek, vagy egyébként is gyenge immunrendszerű emberek kaphatják el. Ilyen betegség az Encephalitozoon cuniculit, a Pasteurellozist, a gombás eredetű bőrbetegségek és a bélférgek. Fordultak már hozzánk nyúlszőr allergia miatt is, de ennek kiváltó oka általában nem is a nyúl szőre, inkább fő tápláléka, a szénában lévő növények, vagy por, esetleg az alom anyagok, pl. forgács használata. Ha valakinek már van ismert allergiás megbetegedése, javasoljuk egy allergiateszt elvégzését, mielőtt állatot vesz magához.

Ha valaki a figyelmeztetések ellenére is nyulat vásárolt húsvétra, amelynek később nem tud megfelelő körülményeket biztosítani, hova fordulhat?

Egy nyúl akár 10-12 évig is elélhet, tehát hosszú távú elkötelezettséget jelent. Sokan azt gondolják, húsvét után állatkertekben vagy állatmentő szervezeteknél leadhatják a továbbiakban nem kívánatos nyulat, pedig ez már évek óta nem igaz, a Fővárosi Állatkert sem tudja fogadni őket! Tévhit az is, hogy az erdőbe kitett nyúl elél a szabadban. A vadon életre ezek a nyulak alkalmatlanok, és biztosan rövid időn belül elpusztulnak.
Megjelennek kétes hirdetések is, hogy egyesek ingyen átveszik a nyulakat. Nem tudjuk, valójában hová kerülnek, de valószínűleg sajnos ragadozó tápként végzik.
Igyekszünk segíteni annak, aki új gazdát keres az állatnak, de a Nyúlmentő Alapítvány kapacitásai is, mint minden állatvédő szervezeté, végesek. Rengeteg nyuszi vár gazdára jelenleg is, ezért arra kérünk mindenkit, a nyuszi megvásárlása előtt gondolják át, hogy élethelyzetük hosszútávon alkalmas-e felelős kisállattartásra.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!