Gyakori válóok a meddőség

Magyarországon minden ötödik pár meddőségi problémával küzd, ami közrejátszik abban, hogy 1000 házasságkötésre már 562 válás jut. A meddőség odafigyeléssel, egyszerű módszerekkel és modern készítményekkel sok esetben megelőzhető, kezelhető lenne.
A február 7. és 14. között zajló 2016-os Házasság hete program jó apropót szolgáltat arra, hogy megnézzük, manapság miért kérdőjelezi meg egyre több fiatal a házasságkötés értelmét. A párok legtöbbször a lehangoló statisztikákra hivatkoznak, miszerint a látványos menyegzőket néhány év múlva hosszasan elhúzódó válóperes tárgyalások követik.

A KSH adatai szerint a 2000-es évek eleje óta Magyarországon 1000 házasságkötésre átlagosan 562 válás jut. A két legfőbb válóok a megcsalás, félrelépés, hűtlenség, illetve az alkoholizmusból eredő problémák, de az élmezőnyben vannak az egészségügyi eredetű gondok is. Ha egészségügyi okok miatt szűnik meg a házasság, akkor ebben a kategóriában a második helyen a meddőségre hivatkoznak a párok. Ez nem meglepő, hiszen hazánkban minden ötödik pár meddőségi problémával küzd, és ez a tendencia évről-évre nő (kb. 200 ezer pár). Az érintett kapcsolatok egyharmadában a gyermektelenség oka kizárólag a férfi nemzőképtelensége, további egynegyedükben mindkét felet érinti a meddőség.

A szentségi házasságkötés nem divathóbort, hanem az eskü tartalma súlyos kötelezettségekkel jár. Kizárólag stabil alapokra lehet erős várat építeni, és ez a stabilitás nem lehet más, mint a családalapítás.

"A „ha megunjuk, el vele” szemléletmód hátráltatja a felelősségteljes családalapítást. A könnyelmű életmód, korai vegyi fogamzásgátlás, a gyakori partnercsere miatti humánpapilloma vírus fertőzés, abortusz, önsanyargató edzések, helytelen öltözködési szokások, egészségtelen táplálkozás, túlzott mértékű alkohol, cigaretta, esetleg drogfogyasztás, nemcsak a testet, hanem a lelket is megmételyezi azáltal, hogy később nehezen valósul meg az áhított gyermekáldás" - mondta Dr. Ősapay György, a népszaporulat kérdésével, meddőségi problémák elemzésével, korrigálási lehetőségeivel foglalkozó szakember, a Magyar Tudományos Akadémia nagydoktora, aki munkájának jelentős hányadát az Amerikai Egyesült Államokban végzi.

A gyermekáldások elmaradása világszerte problémaként jelentkezik, Magyarországon kifejezetten kritikus értéknél tart a termékenységi arányszám. A probléma egyik fő oka a nagyszámú nemfunkcionális férfimeddőség, amelyen lehet segíteni, ám az érintettek sokszor nem is tudják, hogy mit tehetnének.

„A magyar férfiak megtermékenyítő képessége 20 éves távlatban a „megtermékenyítésre alkalmatlan” szint felé mutat, és már most is minden ötödik fiatal férfit érint. A nemfunkcionális férfimeddőséget a csökkent spermakép (spermiumok csökkent száma, mozgékonysága, torzult alakja) okozza, amelynek eredete számos tényezőre vezethető vissza a férfiak életmódjától, öltözködésétől, környezetétől kezdve időben visszafelé a magzati időben ért káros hatásokig, amely az anya étkezésével függhet össze. Ennek tudatosítására fokozott hangsúlyt fektetnek az Egyesült Államokban, de Magyarországon is oktatni kellene, hogy a szülők mire ügyeljenek a magzat megfogantatásától kezdve a gyermek felnövekedése során, hogy a leendő férfinak egészségesen működő genitális szervei legyenek" - tette hozzá Dr. Ősapay György.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!